iu

7 kwietnia 2015

drożdżówki z serem


Pora wrócić po tej krótkiej przerwie świątecznej i upichcić sobie coś na poprawę humoru :D A jak wrócić no nie z czym innym jak z drożdżowym, z którego tym razem ukręciłem przepyszne bułeczki z serem, czyli kolejny smak dzieciństwa. Smacznego! :)

ser:
150 g tłustego twarogu
15 g masła
40 g cukru
1 żółtko

Twaróg zmiksować blenderem na gładką masę, dodać cukier i masło. Dokładnie wymieszać.

ciasto:
250 g mąki
1 łyżka cukru
7 g drożdży instant
125 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka masła
1 jajko + 1 do posmarowania

Rozpuścić masło i dostawić. Do letniego mleka dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżeczki mąki, drożdże i wymieszać. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać do misy miksera, dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto mikserem z hakiem, stopniowo dodając roztopione masło. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 2 cm i przy pomocy szklanki wycinać kawałki o średnicy ok. 8 cm. Krążki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić wgłębienie i napełnić je masą serową. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przed upieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem (oprócz sera). Piec w 180°C przez 20 minut. Wyjąć i przestudzić.  

Smacznego! :)

*przepis pochodzi z Domowe-Wypieki.pl





  

43 komentarze:

  1. Taki drożdżowy comfort food<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetyczne te drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze jak chodziłam do szkoły to błagałam mamę, żeby mi kupiła taką drożdżówkę w osiedlowej cukierni. Wyglądają fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. apetycznie wygląda :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie fajowe buły :-) wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chodzą takie za mną ostatnio... Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och, zjadłabym taką drożdżówkę, zamiast tych świątecznych łakoci, które czyhają w lodówce. :D
    Pięknie Ci wyszły te bułeczki, a z serem to moi ulubieńcy! *.*
    Pyszności serwujesz! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taką domową drożdżówkę z chęcią bym skosztowała. Sklepowe niespecjalnie do mnie przemawiają.

    OdpowiedzUsuń
  9. bo właśnie ze wszystkich drożdżówek to te z serem lubię najbardziej :)
    kradnę więc Ci kilka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie piękne okazy Ci się upiekły. Ummm, mniam, mniam. Dawno nie jadłam takich drożdżówek z serem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest coś fenomenalnego w tym prostym wypieku, już na samo słowo "drożdżówki", ślina napływa mi do ust :D super Ci wyszły, podeślij jedną na spróbowanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Drożdżóweczkę chętnie zjem :>

    OdpowiedzUsuń
  13. Smak dzieciństwa! Ale z budyniem i tak lepsze :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie dotrą do mnie na śniadanie,nie ma sensu się łudzić...a tak pysznie by było:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sosna ty to wiesz z czym konkretnym po świętach wrócić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak Sosna ukręci, to nie ma mocnych :). Pyszniaste.

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealne na wiosenny piknik:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. O tak, to jest mój smak dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudownie rumiane - pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Prawie noc, a mi ślinianki zwariowały! Jak możesz! ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie cierpię takich drożdzówek. Ten przepis trafiłeś kulą w płot :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Piekę i zabieram na weekendowe piknikowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl