iu

10 kwietnia 2015

mus z mango z bratkami


Wiosna nieśmiało zbliża się do nas coraz bardziej. Zakwitły pierwsze kwiaty, a to znak, ze trzeba z nich skorzystać. Dziś kolejny deserowy eksperyment - delikatny mus z mango z odrobiną waniliowego posmaku doprawione szczyptą płatków :D

składniki:
1 mango
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny/agar-agar
2 łyżki zimnej wody
50 ml kremówki 30 %
20 ml ciepłej wody
kilka kropli ekstraktu z wanilii
kilka płatków bratków z domowej hodowli

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Mango obrać ze skórki, pokroić w kostkę, umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, połączyć. Napęczniałą żelatynę dodać do ciepłej wody i rozpuścić, dodać mus z mango, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Na koniec połączyć z kremówką. Całość przelać do foremek posmarowanych oliwą i wstawić do lodówki aż stężeje. Przed podaniem udekorować płatkami bratków z domowej hodowli. 

Smacznego! :)



51 komentarzy:

  1. Pięknie! bratki zdobią jak motyle:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Też mi się tak skojarzyły :D

      Usuń
    2. Przyłączam się do takiego porównania, bo jak tylko zobaczyłam te kwiatuszki to od razu skojarzyły mi się z motylkami.
      To tyle o dekoracji. Jeśli chodzi o mus, to mus....i smakować bo składniki są fantastyczne :)

      Usuń
    3. Hehe, kto wie, może kolejny deser będzie z motylami? :D

      Usuń
  2. Wspaniały deser. No i jeszcze te śliczne bratki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. czytasz mi w myślach,:D dzisiaj wybieram się po bratki do ciasta :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, jak się świetnie dogadujemy :D

      Usuń
  4. Deser ekstra, a na pierwszy rzut oka patrząc zauważyłam motyle. Pięknie podany deser

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak czytam, to chyba większość zobaczyła motyle, nieźle :D

      Usuń
  5. Fantastycznie ten mus wygląda :) A akcent z bratek jest uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Kwiaty są wspaniałe, doskonale zdobią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, w deserach są takie piękne :D

      Usuń
  7. Hmmm, kwiatów nigdy nie jadłam, musu z mango również nie robiłam... Pan Sosna- jak zawsze- mnie zaskakuje pomysłami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam musy z mango. Bardzo często je jadłam, ale w nieco innej formie. Twój bardzo pięknie wyszedł a dodatek bratków to bardzo udany pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja się przyznam, że to mój pierwszy mus z mango, ale chyba nie będzie ostatnim :D

      Usuń
  9. Uwielbiam tu zaglądać ;) Piękne zdjęcia :) i mus z mango - pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ślicznie wygląda ten mus mango! :)
    I te bratki na wierzchu- pierwsza klasa. *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, dzięki, starałem się jak mogłem :D

      Usuń
  11. Ale to ślicznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda, jak wszystko u Ciebie, obłędnie apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. witam i od razu przepraszam za może śmieszne pytanie, ale.... zawsze mam problem , gdy czytam : dodać np. dwie łyżeczki , 2 łyżki żelatyny. Czy chodzi o łyżki/łyżeczki płaskie , z czubem czy jakoś wypośrodkowane miedzy tym a tym. Sadze że jest to ogromna różnica, dlatego wole zapytać mistrza.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli podane jest np. "dwie łyżeczki żelatyny", to chodzi o łyżeczki do herbaty. Nie musi być idealnie płaska, ale też nie powinna być z dużą górką (chyba, że przepis przewiduje inaczej, wtedy jest napisane - dwie łyżeczki z górką).
      Dwie łyżki np. cukru - chodzi o łyżkę, którą jemy zupę :)

      Usuń
  14. dzięki bardzo za odpowiedz! Tego będę się trzymać:) dla początkującego w kuchni wszystko jest czarną magią, ale mówią mądrzy ludzie , że da się to wszystko ogarnąć! pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że da się, trzeba tylko praktyki i cierpliwości :D

      Usuń
  15. Piękne! Te bratki wyglądają jak wzorzyste motyle, aż szkoda zjadać takie piękne przybranie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne! Wygląd na miarę Top Chef!

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne! Wygląd na miarę Top Chef!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl