iu

16 kwietnia 2015

pavlova z wiśniami


Jest i ona. Tym razem nie królowa, ale księżniczka, bo nie taka duża jak zwykle. Prosta, niewymagająca zbyt wiele wysiłku i przepyszna jak zawsze. Właśnie tego mi brakowało :D Nie mogę się jeszcze doczekać świeżych, polskich owoców. 

składniki:
3 białka jaj
180 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego


Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować okrąg o dowolnej średnicy. Masę z białek wyłożyć na narysowany kształt i przy pomocy szerokiej szpatułki utworzyć coś na kształt cebuli. Całość wstawić do piekarnika i suszyć w 80ºC przez ok. 2-2,5 godziny. Bezę studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika (włożyć drewnianą łyżkę).

krem:
200 ml kremówki 36%
100 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
wiśnie ze słoika

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzoną bezę i udekorować wiśniami. 

Smacznego! :)





51 komentarzy:

  1. Ty mi lepiej podaj adres- robię "napad" na bezę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm taka dostojna i pyszna! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow!!! Jak "zwał" tak "zwał". Nie ważne, czy to królowa, czy księżniczka... jest imponująca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak. I ważne że dobra jest :D

      Usuń
  4. To ja się wpraszam na kawałek. Cudna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chylę przed nią czoło,wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, wspaniała Ci ona! *.*
    Prawdziwy Król Bezowy z Ciebie! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyjątkowo elegancka księżniczka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Bomba cukrowa ale jaka smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealna pavlova, do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mistrzostwo :)
    Wspaniale wygląda:)
    Udanego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  11. Mistrzowskie zdolności, Pavlova jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no, pavlova, nie jest taka trudna. Każdy może taką zrobić :D

      Usuń
  12. Nie dodaję do bezy mąki, nie ma wg mnie takiej potrzeby. Tęsknotę do świeżych polskich owoców podzielam razem z Tobą, ale Twoją księżniczkę nawet z wiśniami z konfitury chętnie bym spróbowała.Jak zwykle pięknie i kusząco sfotografowana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasem dodaję mąki, czasem nie. Zwykle zależy to od tego czy pamiętam, żeby dorzucić jej trochę :D
      Dzięki wielkie, miło mi :)

      Usuń
  13. Jaaa! Jak zwykle wyczarowałeś cudo! Uwielbiam Pavlovą jak własną matkę ;p MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, a ja kocham Pavlovą jak własną córkę :D

      Usuń
  14. Uwielbiam Pavlovą! Pałam do niej miłością od jakiegoś roku :) uwielbiam piec, ale patrząc na Twoje cuda czuję się taaaka malutka!

    A Pavlovą robiłam ostatnio, i to z kolei wielką, z 8 białek :) rozeszła się w moment :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham Pavlovą, a najbardziej z różnymi owocami.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl