iu

23 kwietnia 2015

wiosenna tarta z owocami


Ostatnio prawie każdy mój wpis odnosi się do pogody. Ale co zrobić, kiedy ona nastraja mnie tak negatywnie lub pozytywnie w zależności od dnia? Słońce zawsze daje mi tyle energii, że nawet zmęczony i półżywy mam ochotę robić masę kreatywnych rzeczy. A to się przenosi m.in. także na kuchnię czego przykładem może być dzisiejsza tarta pełna kolorów, owoców i lekkich smaków. Polecam! :)

ciasto:
1 jajko
150 g mąki
25 g masła
2 łyżki cukru pudru 
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę, cukier puder, masło, jajko oraz śmietanę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy (średnica 20 cm) dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i ułożyć na nim fasolę, groch lub kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

krem: 
750 ml mleka
100 g cukru
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
ulubione owoce

1/2 ilości mleka zagotować w rondlu z cukrem. Pozostałe mleko połączyć z mąkami, dokładnie rozetrzeć i wlewać niewielkim strumieniem do gotującego się mleka. Zmniejszyć ogień i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać masło i utrzeć mikserem. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód i udekorować ulubionymi owocami. 

Smacznego! :)



56 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie. :)
    Jak u Ciebie wiosennie i kolorowo ostatnio! *.*
    Tarta cudowna, podobną robię często latem z sezonowych owoców. :)
    PS. Czy na zdjęciu jest ten niby nieudany kruchy spód? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :)
      Ano staram się rozjaśnić trochę atmosferę i kolory na zdjęciach, które przygasiły klimaty jesienno-zimowe :D
      Tak, to właśnie ten spalony spód do tarty. Spiłowałem spaleniznę i było pysio :3

      Usuń
  2. cudna , cudna, cudna :)))) takie cista to mogłabym jeść w ilości nieograniczonej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. oj teraz się zaczną owocowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nareszcie!
      Jestem już trochę zmęczony tymi drożdżowymi i innymi bez owoców :D

      Usuń
    2. to tak samo jak ja:) najlepsze jest drożdżowe z śliwkami i z kruszoną:D

      Usuń
  4. ileż ona ma w sobie dobroci! szkoda, że większości z nich nie mogę, ale co tam - cieszy oko, zapewne też nozdrza, a podniebienie - to już bardziej niż oczywiste :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oł boy, Sosno, ale pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ wiosennie się u Ciebie zrobiło :) Mogę się poczęstować? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zostanie tak już chociaż na kilka miesięcy :D

      Usuń
  7. wreszcie nastał czas owocowych ciast z niemrożonych owoców :) raj!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się! Ale nie ma jeszcze wszystkich. A przynajmniej polskiej produkcji ;p

      Usuń
  8. Francja-elegancja, aż szkoda kroić takie cudo;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nawet nie wiesz jak trudne jest to krojenie ;p

      Usuń
  9. Dużo dobrych rzeczy tu dzisiaj widzę:>

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepięknie, ślicznie to poukładałeś, jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  11. ile kolorów.. :D tarta wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolorów tyle ile na łuku tęczy, albo i więcej :D

      Usuń
  12. Wspaniała no i te kolorki :-) biorę :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Sosna, szalejesz :) i dręczysz nas takimi smakowitościami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdecydowanie wolę takie owocowe wypasy niż czekoladowe pyszności! Ale się cieszę, że lato idzie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobnie jak ja. Dla mnie ciasto bez owoców to ciasto zwyczajne :P

      Usuń
  15. mniam! Prawie jak dietetyczna:DD::D PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękna tarta! Jaka kolorowa i wiosenna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to dlatego, że nareszcie pogoda zaczęła inspirować do kolorowych wypieków :D

      Usuń
  17. Oj polemizowałabym czy wiosenna, bo nie widzę owoców wiosennych- ale na pewno znakomita w smaku;) W sumie dopiero czereśnie i wczesne truskawki można zaliczyć do wiosennych owoców.... hmmmm zastanawiam się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że miałem ten sam dylemat? Ale uznałem, że nazywając ją wiosenną, nie mam na myśli użytych owoców, a raczej efekt końcowy i te kolory :D Jest bardziej pozytywnie :D
      Nie użyłem typowo wiosennych owoców, bo jeszcze ich nie ma. Dla mnie obecne truskawki, maliny i inne zagraniczne cudactwa nie są prawdziwymi owocami i czekam na nasze polskie :D

      Usuń
  18. Uwielbiam takie tarty! dla mnie są lepsze od tortów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że ja chyba też tak mam :D

      Usuń
  19. Bardzo kolorowa i bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszystko to co lubię i to przepięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Też tak mam - w sensie, że uzależniona od pogody jestem :) Wystarczy odrobina słońca, i mogę góry przenosić; deszcz - a będę cały dzień chodziła półżywa, w dodatku nic mi się wtedy nie udaje...
    Tarta wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego dobrym byłoby żyć w jakimś śródziemnomorskim klimacie :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl