iu

12 maja 2015

rolada bezowa z rabarbarem



A gdyby tak kwaśny rabarbar zawinąć w słodką bezę pokrytą delikatnym kremem? Czemu nie? Jedno z moich ulubionych ciast, czyli roladę bezową z malinami, tym razem nafaszerowałem musem z rabarbaru. Taki właśnie rarytas gościł ostatnio na moim niedzielnym stole :D 

mus z rabarbaru:
300 g rabarbaru
4 łyżki cukru

Umyty i posiekany w kostkę rabarbar zasypać cukrem, dobrze przemieszać i odstawić na kilka minut. Kawałki rabarbaru ułożyć na gorącej patelni i cały czas mieszając dusić aż stanie się miękki, ale nie straci całkowicie swojego koloru. Mieszankę odstawić do wystudzenia, a następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. 

krem:
250 ml kremówki 36%
250 g mascarpone
20 g cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i dokładnie połączyć. Na koniec dodać cukier puder, wymieszać. Gotowy krem wstawić do lodówki. 


beza:
6 białek
250 g cukru
1 łyżka octu winnego

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać ocet winny. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ubite białka przełożyć na blachę i rozsmarować na całej powierzchni wyrównując łopatką. Całość piec w 160ºC przez 10 -15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec kolejne 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną bezę przełożyć na drugi arkusz papieru górą do dołu, usunąć poprzedni papier. Wierzch placka pokryć równomiernie kremem, na nim rozsmarować mus z rabarbaru i zwinąć zaczynając od krótszego boku. Lekko docisnąć, zawinąć w papier i schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę. Ja nie lubię długo czekać i chłodzę w zamrażarce. 



Smacznego! :)




Rabarbarowa rewolucja

66 komentarzy:

  1. Idealne połączenie rabarbaru z bezą :D Jeszcze takiego duetu nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam bezowej rolady ale Twoja wygląda obłędnie, podziwiam Twoje umiejętności, może mnie to zmotywuje i też taką zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rolada bezowa musi smakować i to jak!
    Sezon na rabarbar więc warto skusić się na wykonanie takiego wypieku;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam roladę bezową, jest cudowna! :D

      Usuń
  4. oj nie lubię rabarbaru w takiej formie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że przekonałabyś się :D

      Usuń
  5. Wow, cudna ta rolada! :)
    U mnie kolejne cudo z Twojego bloga, jak już zapowiadałam: http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/05/semifreddo.html :)
    Zazwyczaj sama kombinuję i nie korzystam z przepisów z innych stron, ale Twój blog jest od tego wyjątkiem, bo przepisy są naprawdę zachęcające i sprawdzone! :)
    Właśnie na tym chyba polega udany blog! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale się cieszę, to naprawdę mega miłe, że moje przepisy inspirują innych! To bardzo budujące :)
      Dzięki wielkie :)

      Usuń
  6. Wygląda ekstra, choć pierwszy raz słyszę o bezowej roladzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poważnie? To szkoda, bo wiele straciłaś :D
      Za każdym razem jak robiłem wersję z malinami, ludzie rozpływali się na jej smak :D

      Usuń
  7. tylko jakoś przepisu na krem nie widać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A! Już dopisuję :)

      Usuń
    2. dziękuję. wszyscy chcą piec a nikt nie zauważył braku :)
      u mnie będzie do weekendowego obiadku :) mam pytanie czy mogę zrobić mus z rabarbaru np. dwa dni wcześniej i zostawić go w lodówce bo boję się że mi zwiędnie czy może leżeć kilka dni w lodówce i nie będzie to miało wpływu na jego smak ?

      Usuń
    3. Myślę, że jeśli zabezpieczysz go folia spożywczą przed wchłanianiem zapachów z lodówki, to nie powinny być problemu :)

      Usuń
    4. Czy naprawdę ma być aż tyle śmietany?

      Usuń
  8. Mniam patrząc na tę roladę aż ślinka cieknie :)
    Musi być pyszna, super połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rolad nie lubię, a bez tym bardziej, ale za tą dałabym się normalnie pokroić i ugotować! Jest BOSKA <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, cieszy mnie takie podejście, ale zapewniam, że gdyby spróbowała mojej bezy, a potem rolady bezowej, oszalałabyś ;p

      Usuń
  10. Jak przeglądam blogi, to widzę, ze rabarbar na czasie , przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, sam się dowiedziałem z blogów, że jest już sezon rabarbarowy :D

      Usuń
  11. Jak zwykle piękne zdjęcia z przepysznymi słodkościami !:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozpływam się na widok tej rolady.... beza, krem i rabarbar pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja zawsze robiłam taką z truskawkami, ale Twoja wersja bardzo mnie intryguje;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja natomiast robiłem najczęściej z malinami, musisz spróbować :D

      Usuń
  14. Ooooo... rolady z rabarbarem jeszcze nie próbowałem. :) <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowna. Bardzo kreatywny pomysł na rabarbar. Bardzo chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i życzę smacznego! :D

      Usuń
  16. Kwaśne i słodkie, pełne przeciwieństw... takie ciasta uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są najczęściej najlepsze połączenie :D

      Usuń
  17. Super! Super połączenie smaków.. kocham rabarbar <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to mamy trochę wspólnego :D

      Usuń
  18. Rabarbaru nie kocham zbytnio, ale w tej słodkiej roladzie na pewno smakuje genialnie...

    OdpowiedzUsuń
  19. O rany! Jak to wygląda... rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudownie wygląda! Rewelacyjna rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam bezy ! ;)
    Perfekcyjna rolada ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Beza jest kapryśna, ale doskonale sobie z ni ą poradziłeś podczas tego rolowania. Fantastyczna rolada. Pysznie wygląda. Oj, zjadłabym taką kromeczkę.... :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dobry duet - beza z kwaśnym nadzieniem zawsze pyyyszna :D I jak idealnie zrolowałeś, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  24. Coś niesamowitego. Ależ ta rolada wygląda... Pycha.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Chyba nie odważę sie zrobić rolady bezowej, wspaniała propozycja !

    OdpowiedzUsuń
  26. Podeimę wyzwanie i zrobiętaka roladę ale jeszcze nie wiem z jakim owocem:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Smaka robisz na taką roladę! ;)
    PS. Sosna śniłeś mi się ostatnio (nie wiem jak to zrobiłeś ale zaplątałeś się gdzieś w moją podświadomość) i robiłeś przyjęcie śniadaniowe dla ok.20 osób, które składało się wyłącznie z samych jajek. Natomiast to jak je podawałeś i przyprawiałeś biło na głowę. Tak głodna się obudziłam, nie wspominając jaką ochotę miałam na sadzone ;P

    OdpowiedzUsuń
  28. Obłędnie pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam,,

    czy w przepisie nie wkradł się błąd? 2500 ml kremówki???

    Pozdrawiam

    Ania

    OdpowiedzUsuń
  30. Sosno, czy naprawdę potrzebne aż tyle śmietany? Chciałam zrobić, ale jako że moja rodzina nigdy nie zjada tylko jednego kawałka, to martwię się o ich wątroby. Może część da się zastąpić jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie! Oczywiście 250 g, a nie 2,5 l. Mój błąd :)

      Usuń
    2. cudownie <3 Bo prawie kupiłam 2,5 l śmietany :P

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl