iu

12 maja 2015

rolada bezowa z rabarbarem



A gdyby tak kwaśny rabarbar zawinąć w słodką bezę pokrytą delikatnym kremem? Czemu nie? Jedno z moich ulubionych ciast, czyli roladę bezową z malinami, tym razem nafaszerowałem musem z rabarbaru. Taki właśnie rarytas gościł ostatnio na moim niedzielnym stole :D 

mus z rabarbaru:
300 g rabarbaru
4 łyżki cukru

Umyty i posiekany w kostkę rabarbar zasypać cukrem, dobrze przemieszać i odstawić na kilka minut. Kawałki rabarbaru ułożyć na gorącej patelni i cały czas mieszając dusić aż stanie się miękki, ale nie straci całkowicie swojego koloru. Mieszankę odstawić do wystudzenia, a następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. 

krem:
2500 ml kremówki 36%
250 g mascarpone
20 g cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i dokładnie połączyć. Na koniec dodać cukier puder, wymieszać. Gotowy krem wstawić do lodówki. 


beza:
6 białek
250 g cukru
1 łyżka octu winnego

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać ocet winny. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ubite białka przełożyć na blachę i rozsmarować na całej powierzchni wyrównując łopatką. Całość piec w 160ºC przez 10 -15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec kolejne 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną bezę przełożyć na drugi arkusz papieru górą do dołu, usunąć poprzedni papier. Wierzch placka pokryć równomiernie kremem, na nim rozsmarować mus z rabarbaru i zwinąć zaczynając od krótszego boku. Lekko docisnąć, zawinąć w papier i schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę. Ja nie lubię długo czekać i chłodzę w zamrażarce. 



Smacznego! :)




Rabarbarowa rewolucja

63 komentarze:

  1. Idealne połączenie rabarbaru z bezą :D Jeszcze takiego duetu nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam bezowej rolady ale Twoja wygląda obłędnie, podziwiam Twoje umiejętności, może mnie to zmotywuje i też taką zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rolada bezowa musi smakować i to jak!
    Sezon na rabarbar więc warto skusić się na wykonanie takiego wypieku;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam roladę bezową, jest cudowna! :D

      Usuń
  4. oj nie lubię rabarbaru w takiej formie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że przekonałabyś się :D

      Usuń
  5. Wow, cudna ta rolada! :)
    U mnie kolejne cudo z Twojego bloga, jak już zapowiadałam: http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/05/semifreddo.html :)
    Zazwyczaj sama kombinuję i nie korzystam z przepisów z innych stron, ale Twój blog jest od tego wyjątkiem, bo przepisy są naprawdę zachęcające i sprawdzone! :)
    Właśnie na tym chyba polega udany blog! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale się cieszę, to naprawdę mega miłe, że moje przepisy inspirują innych! To bardzo budujące :)
      Dzięki wielkie :)

      Usuń
  6. Wygląda ekstra, choć pierwszy raz słyszę o bezowej roladzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poważnie? To szkoda, bo wiele straciłaś :D
      Za każdym razem jak robiłem wersję z malinami, ludzie rozpływali się na jej smak :D

      Usuń
  7. tylko jakoś przepisu na krem nie widać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A! Już dopisuję :)

      Usuń
    2. dziękuję. wszyscy chcą piec a nikt nie zauważył braku :)
      u mnie będzie do weekendowego obiadku :) mam pytanie czy mogę zrobić mus z rabarbaru np. dwa dni wcześniej i zostawić go w lodówce bo boję się że mi zwiędnie czy może leżeć kilka dni w lodówce i nie będzie to miało wpływu na jego smak ?

      Usuń
    3. Myślę, że jeśli zabezpieczysz go folia spożywczą przed wchłanianiem zapachów z lodówki, to nie powinny być problemu :)

      Usuń
    4. Czy naprawdę ma być aż tyle śmietany?

      Usuń
  8. Mniam patrząc na tę roladę aż ślinka cieknie :)
    Musi być pyszna, super połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rolad nie lubię, a bez tym bardziej, ale za tą dałabym się normalnie pokroić i ugotować! Jest BOSKA <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, cieszy mnie takie podejście, ale zapewniam, że gdyby spróbowała mojej bezy, a potem rolady bezowej, oszalałabyś ;p

      Usuń
  10. Jak przeglądam blogi, to widzę, ze rabarbar na czasie , przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, sam się dowiedziałem z blogów, że jest już sezon rabarbarowy :D

      Usuń
  11. Jak zwykle piękne zdjęcia z przepysznymi słodkościami !:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozpływam się na widok tej rolady.... beza, krem i rabarbar pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja zawsze robiłam taką z truskawkami, ale Twoja wersja bardzo mnie intryguje;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja natomiast robiłem najczęściej z malinami, musisz spróbować :D

      Usuń
  14. Ooooo... rolady z rabarbarem jeszcze nie próbowałem. :) <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowna. Bardzo kreatywny pomysł na rabarbar. Bardzo chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i życzę smacznego! :D

      Usuń
  16. Kwaśne i słodkie, pełne przeciwieństw... takie ciasta uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są najczęściej najlepsze połączenie :D

      Usuń
  17. Super! Super połączenie smaków.. kocham rabarbar <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to mamy trochę wspólnego :D

      Usuń
  18. Rabarbaru nie kocham zbytnio, ale w tej słodkiej roladzie na pewno smakuje genialnie...

    OdpowiedzUsuń
  19. O rany! Jak to wygląda... rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudownie wygląda! Rewelacyjna rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam bezy ! ;)
    Perfekcyjna rolada ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Beza jest kapryśna, ale doskonale sobie z ni ą poradziłeś podczas tego rolowania. Fantastyczna rolada. Pysznie wygląda. Oj, zjadłabym taką kromeczkę.... :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dobry duet - beza z kwaśnym nadzieniem zawsze pyyyszna :D I jak idealnie zrolowałeś, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  24. Coś niesamowitego. Ależ ta rolada wygląda... Pycha.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Chyba nie odważę sie zrobić rolady bezowej, wspaniała propozycja !

    OdpowiedzUsuń
  26. Podeimę wyzwanie i zrobiętaka roladę ale jeszcze nie wiem z jakim owocem:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Smaka robisz na taką roladę! ;)
    PS. Sosna śniłeś mi się ostatnio (nie wiem jak to zrobiłeś ale zaplątałeś się gdzieś w moją podświadomość) i robiłeś przyjęcie śniadaniowe dla ok.20 osób, które składało się wyłącznie z samych jajek. Natomiast to jak je podawałeś i przyprawiałeś biło na głowę. Tak głodna się obudziłam, nie wspominając jaką ochotę miałam na sadzone ;P

    OdpowiedzUsuń
  28. Obłędnie pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam,,

    czy w przepisie nie wkradł się błąd? 2500 ml kremówki???

    Pozdrawiam

    Ania

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl