iu

7 maja 2015

rabarbar pod kruszonką "co jest w domu"


Nie ma to jak wrócić po ciężkim dniu i wyżyć się artystycznie i smakowo w kuchni! Zwłaszcza, kiedy w twórczym szale powstają takie smakołyki jak ten. Szybkie, proste i spontaniczne. W zasadzie nie powinienem podawać ilości składników, bo jak zwykle mierzyłem na oko. Ale Wy nie róbcie tego w domu, bo z cukrem też można przesadzić :D

nadzienie na 4 porcje:
300 g rabarbaru
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Łodygi rabarbaru umyć, zasypać cukrem, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie rabarbar przemieszać łyżką i nałożyć do kokilek.

kruszonka:
100 g mąki 
80 g masła
2 łyżki cukru
1 szczypta imbiru
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki płatków migdałowych
2 garście granulowanych otrębów śliwkowych

Mąkę przesiać do miski, dodać masło i przy pomocy widelca rozcierać składniki o ścianki naczynia, tak aby powstały "granulki". Ciasto na kruszonkę nie powinno kleić się za bardzo, ale nie może być też za suche. Do gotowej kruszonki dodać połamane płatki migdałów, cukier, cukier waniliowy, imbir, pestki słonecznika, płatki owsiane oraz rozkruszone w dłoniach otręby. Całość dokładnie wymieszać. Kruszonką przykryć rabarbar w kokilkach. Foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec w ok. 40 minut. Lekko przestudzić i podawać z lodami lub bitą śmietaną. 

Smacznego! :)



Rabarbarowa rewolucja

54 komentarze:

  1. OOOO!
    Uwielbiam takie cudeńka zjadać. Najlepsze są jeszcze gorące, kiedy kruszonka pachnie masłem i przyjemnie chrupie pod ząbkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, a do tego zimne lody :D

      Usuń
  2. własnie takie kuchenne improwizacje są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak rabarbar to ja jestem chętna na porcyjkę tego pysznego deseru :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boże. Zjadłabym. Wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mamciu, aż mi ślinka pociekła!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham owoce pod kruszonką! Ale rabarbaru to jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do nadrobienia tej straty :D

      Usuń
  8. Bardzo lubię eksperymenty z różnymi rodzajami kruszonek i dodatkami do nich. Ostatnio polecam płatki jaglane. A z rabarbarem to już w ogóle pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuję kiedyś :D

      Usuń
  9. Boski deser. Uwielbiam wszystkie owoce zapiekane pod kruszonka! Jeszcze cieple, koniecznie z dodatkiem lodow (lubie to polaczenie ciplego z zimnym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je lubię, tak idealnie się dopełniają :D

      Usuń
  10. Uwielbiam ten intensywny kolor, który wytwarza rabarbar! Słodycz kruszonki połączona z kwasem owoców to dla mnie idealne rozwiązanie :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z każdym słowem! :D

      Usuń
  11. Z przyjemnością bym skosztowała taki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie owoce zapiekane pod kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a ja tam zjadłabym bez cukru :P l

    OdpowiedzUsuń
  14. Prosto i pysznie, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba :>

      Usuń
  15. Cudowne i szybkie. Pięknie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. No to poszalałeś :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Owoce pod kruszonką to zdecydowanie jedno z najwspanialszych odkryć ludzkości. :D
    PS. Nie wierzę, że z cukrem można przesadzić xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha i takie podejście mi się podoba :D

      Usuń
  18. Kruszonka na bogato i co się nawinie. Tak właśnie komponuję ciastka. I o to chodzi w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odkładnie. Zgadzam się w zupełności :D

      Usuń
  19. Rabarbar na stoły i talerze :) u mnie też ostatnio gościł.

    OdpowiedzUsuń
  20. Narobiłeś mi smaka. Bo to jest łatwe, smaczne i kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem czekam aż sama zrobisz i spróbujesz :)

      Usuń

  21. pyszny deser i pięknie podany - brawo !!!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl