iu

27 maja 2015

sernik na zimno z brzoskwiniami


Dziś dzielę się z Wami najlepszym przepisem mamy na klasyczny sernik na zimno z galaretką i... właśnie. Teoretycznie powinien być z truskawkami, ale jako że u nas w domu nie uznaje się truskawek innych niż te sezonowe z naszych rodzimych upraw, użyć trzeba było innych owoców. Padło na brzoskwinie. Muszę zaznaczyć jeszcze, że nie ja robiłem ten sernik, a mama, bo mimo wszystko nikt nie robi go lepiej <3 

składniki:
500 g twarogu
200 g cukru pudru
200 ml mleka
120 g masła
2 łyżki żelatyny
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
owoce
galaretka


Żelatynę zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, do rozpuszczenia składników. Odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło i połączyć. Stopniowo dodawać twaróg. Do gotowej masy dodać pianę i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać mleko z żelatyną i połączyć. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm posmarować cienką warstwą oliwy, przełożyć masę twarogową i wyrównać. Całość wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Kiedy sernik dobrze się schłodzi i stężeje przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawić do wystudzenia. Owoce ułożyć na masie twarogowej i zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki. 

Smacznego! :)



22 komentarze:

  1. Słoneczny. Mamine przepisy są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. PYSZNOŚCI !! UWIELBIAM TAKIE SERNIKI;) ZAPRASZAM NA ''SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIOWĄ NIESPODZIANKĄ''POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/sernik-z-wisniowa-niespodzianka.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie, fajny przepis :)

      Usuń
  3. Do tego sernika nie dodaje się żelatyny, jaką ma konsystencję ?
    Mada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie ten sernik robi się chyba z serków homo, albo podobnych. Mama użyła zwykłego, tłustego twarogu. Jeżeli konsystencja masy jest zbyt rzadka, można poprawić ją żelatyną :)

      Usuń
  4. Po co mleko? Kiedy i do czego się je dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać, po kim synuś ma talent; D

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Zgadza się, pierwsza klasa pyszności :D

      Usuń
  7. Przepis Twojej mamy na pewno spodobałby się mojej, bo uwielbia serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham każdy sernik, a ten to przepyszny klasyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genetyka! Już wiadomo po kim to zamiłowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam serniki! A ten, wygląda po prostu przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mnie też nie rajcują hiszpańskie, czy któreś tam..
    polskie, czerwone, słodkie z przełomu maja i czerwca- naaajlepsze! :)
    A sernik- cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepszy sernik dla mojego taty :) Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Utalentowana rodzina,jak widać:)tort bardzo udany:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl