iu

29 czerwca 2015

ciasto jagodowe bez pieczenia


Hej! Dziś mam dla Was ciasto, które powstało pod wpływem wizyty w Lawendowym Domu. Zainspirowany zdjęciami postanowiłem zrobić bardzo podobne ciacho z wykorzystaniem jagód. Ale dlaczego ciasto, a nie sernik? Może dlatego żeby nikt mi nie zarzucił, tak jak kiedyś, że podaję przepis na sernik, w którym nie ma sera. W lodówce brakowało mi klasycznego twarogu, ale znalazłem dwa opakowania mascarpone, których termin przydatności zbliżał się ku końcowi. Dlatego twaróg zastąpiłem mascarpone, który nadał całości delikatnej, kremowej konsystencji. 

spód:
200 g ulubionych ciasteczek
100 g masła

Ciasteczka zmiksować blenderem, dodać roztopione mało i dobrze połączyć. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek. Na dno formy wyłożyć masę z ciasteczek, docisnąć i wyrównać. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 10-15 minut do stężenia. W tym czasie przygotować masę jagodową.

masa jagodowa:
500 g mascarpone
200 g jagód
300 g jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru pudru
sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Mascarpone utrzeć z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Jagody umieścić w rondelku i zmiksować blenderem na gładko. Podgrzewać na małym ogniu, dodać napęczniała żelatynę i mieszać do rozpuszczenia składników. Gotową mieszankę jagód wlewać małym strumieniem do masy z mascarpone cały czas mieszając. W tym momencie można dodać sok z cytryny, jeśli masa jest za mało kwaśna. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji masę przełożyć na schłodzony spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić na ok. godzinę do zamrażarki, aż dobrze stężeje. 

wierzch:
50 ml soku z jagód (kupny lub odlać z jagód)
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Sok z jagód wlać do rondla, dodać żelatynę i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Cały czas mieszając. Gotową galaretkę przestudzić a następnie wylać na wierzch schłodzonego ciasta i odstawić na kilka minut (powinna szybko stężeć). Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy, udekorować owocami lub kwiatami i podawać. 

Smacznego! :)



94 komentarze:

  1. Co za wspaniały widok! Bo właśnie najpierw to się w oczy rzuca. Pięknie wyszedł wierzch, jak tafla lodu. Po prostu genialnie :) Czy ten kawałek, który odkroiłeś to może być dla mnie? Bo tak kusi... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że dla Ciebie, skoro pierwsza się zgłaszasz to częstuj się :)

      Usuń
  2. Ty to masz zdolnosci... :) Wspaniale ciasto. Dla mnie od razu dwa kawalki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, jesteś druga, więc starczy jeszcze dla kilku osób :D

      Usuń
    2. Dzień dobry, Panie Sosna, to pierwszy wytwór z Pana kolekcji, który wykonałam na Wielkanoc. Ogólnie odebrane przez rodzinę jako: takie ciasta lubimy, drugie najlepsze w życiu :) Chociaż było kilka glutków żelkowych i za mało miałam glazury jagodowej. Dziękuję bardzo.

      Usuń
    3. W takim razie szalenie mi miło :)

      Usuń
  3. Wow, ten kolor jest niesamowity! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej, że w pełni naturalny :D

      Usuń
  4. Uwielbiam :) Pięknie wygląda i doskonale smakuje!! Ta lśniąca galaretka mnie zauroczyła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, smak jest na równi z wyglądem :D

      Usuń
  5. Wygląda fenomenalnie i te kolory!! Piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sosno, ależ zaczarowałeś. Patrzę i patrzę, oczy mam jak spodki :))

    OdpowiedzUsuń
  7. jak zawsze wygląda idealnie:) świetny pomysł na dekoracje:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jesteś twórcą przepisów, a więc ciasto, które nazwiesz "sernik", ma prawo mieć takie miano, bez względu na to, czy komuś się to podoba, czy nie ;)
    Ja już się chyba nie załapię na kawałek, ale chociaż sobie popatrzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ładnie poprosisz to może wyjmę kawałek "spod lady" :D

      Usuń
    2. Mam teraz oczy jak kot ze shreka ;)

      Usuń
    3. Haha, chciałbym to zobaczyć :D

      Usuń
  9. Ale piękny! :) Uwielbiam kolor jagodowych deserów, ale ich smak chyba jeszcze bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę powiedzieć, że "mam tak samo, jak Ty" :D

      Usuń
  10. Jakie piękne! Aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojoj ale wspaniale wygląda. Z chęcią zrobię takie ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne i zdrowe letnie ciacho, a raczej torcik, ślinka cieknie do kolan ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Istne cudeńko, już samym wyglądem powala na kolana! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To ciasto jagodowe wygląda genialnie! ;)
    Po prostu obłęd! ;)
    Jeśli smakuje jak wygląda, to nie mam więcej pytań. *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli nie muszę odpowiadać na żadne pytanie ;p

      Usuń
  15. Szkoda ,że u mnie jagód nie ma..

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo piękne ciasto i oryginalna dekoracja. Jesteś prawdziwym estetą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, estetą jak najbardziej :D

      Usuń
  17. Szczena jak zwykle na ziemi! Jest piękne i ta jagodowa tafla na wierzchu - po prostu cudo! *.*

    OdpowiedzUsuń
  18. Jesoo, jakie to piękne jest!
    Lubię serniki (czy "serniki"?;)) z mascarpone, są właśnie fajnie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez lubię te aksamitne desery, zwłaszcza z owocami :D

      Usuń
  19. Takie chłopy nie istnieją (piekące desery)
    Karola

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepiękne! I to kwiatowe wykończenie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudny!!!!! czym tak idealnie udało Ci się pokroić? laserem maybe:)))) ?

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak to? To mascarpone to nie ser? Robię takie serniki, na mascarpone, na serkach homo i to nie są serniki? :D
    PS. Ten jest bardzo piękny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby ser, ale chyba nie dla wszystkich :D

      Usuń
  23. Kolor ma moc! :)
    Sosno wyczarowałeś kolejne cudne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  24. wspaniały a smakiem zapewne obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  25. śniło mi się takie! dzięki za przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, ciasto z Twoich snów :D

      Usuń
  26. Na ja to się nawet na okruszki nie załapię :/ ale może następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Piękne ciacho- robiłam kiedyś podobne z malinami i serem-pycha, to z jagodami i mascarpone pewnie jeszcze lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy czy lubisz takie delikatne, kremowe desery, no i jagody :D

      Usuń
  28. Piękne ciasto, ten intensywny kolor.. Uwodzi.. :) Jestem kupiona :)
    Poza tym.. Piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i zachęcam do przygotowania takiego :D

      Usuń
  29. Kolor mega, a całość- piękny ci wyszedł ;-) powiem tak.... zazdroszczę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma zazdroszczę, tylko robię i też mam :D

      Usuń
  30. Ależ cudowne i piękne ciasto! Te kolory są niesamowite, a zdjęcie perfekcyjne. Mam ochotę sięgnąć po kawałek. Zresztą co tam kawałek, od razu całość :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, cieszę się, że tak bardzo się podoba :>

      Usuń
  31. Istne dzieło sztuki :) Podziwiam!

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda cudownie i chyba tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Dla mnie to zdecydowanie sernik :)
    Kolor ma fantastyczny, a ta galaretka na wierchu to prawdziwe cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Nie dziwię się, że ciasto (i zdjęcia!) wywołują taki entuzjazm. Wygląda cudnie! Jem oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  35. ależ cudnie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Pyszne ciasto :) Fantastyczny kolor!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl