iu

8 czerwca 2015

pudding z kajzerek


Słodki pudding z pieczywa to jeden z najszybszych sposobów na proste słodkie śniadanie lub popołudniową przekąskę.  Jest też dobrym rozwiązaniem na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które zalega nam często w kuchni i nie wiemy co z nim zrobić. Do puddingu takiego można dodać ulubione dodatki jak pestki, rodzynki, miód czy nawet czekoladę. Wszystko zależy od waszego pomysłu i smaku :)

składniki:
1-2 stare kajzerki
70 ml mleka
1 jajko
1 banan
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Bułki porwać na kawałki, umieścić w misce. Mleko połączyć z cynamonem, cukrem, ekstraktem z wanilii, jajkiem i dobrze wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować cienko masłem. Na dno ułożyć kawałki bułki, polać mieszanką mleczną i przykryć warstwą z plastrów bananów. Na owoce ułożyć kolejną warstwę pieczywa i powtórzyć pierwszy etap do zużycia składników. Całość piec w 180ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut i podawać na ciepło lub na zimno. 

Smacznego! :)





60 komentarzy:

  1. Przypomina mi się film Still Alice, bohaterka w jednej ze scen szuka przepisu na bread pudding. Tylko że film jest raczej dobijający, a Twój pudding prezentuje się smakowicie i pozytywnie w tym czerwonym garnuszku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, aż obejrzę ten film! :D

      Usuń
  2. no proszę jakie fajne,przepis przyda się na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż za świetny pomysł, zjadłabym zdecydowanie cały garnek;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe ,sprawdzę czy to moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota, nigdy nie jadłam takiego puddingu. Kiedyś sobie zrobię, na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  6. niby nic a jednak... wygląda bosko i smakuje zapewne podobnie :) lubię taki recykling kuchenny, czyli stare kajzerki, banan co zalega itp. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Nie można marnować jedzenia :D

      Usuń
  7. Bardzo fajne śniadanko, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i czekam na opinię :)

      Usuń
  8. Nic się zmarnować nie może:)a zamiast bułki tartej pyszny pudding i to drugie rozwiązanie bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No powiem Ci ,może skoczę do kuchni i po kolacji tak sobie śmignę....:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna wersja, cudny garnuszek i śliczne foty, czyli jak zwykle u Sosenki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne zdjęcia, smakowity pudding, rewelacja jak zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam! Czas nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyczarowałeś coś co skończyło by sie bułką tartą - a tu proszę akie cudo:) i to pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami warto poszukać pomysłów na inne wykorzystanie zalegającego jedzenia, z którego mogą powstać fajne, nie spodziewane rzeczy :D

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. Piękny, nie? :D
      A mama już dawno chciał go wyrzucić.

      Usuń
  15. Rewelacja!!! Nie wspominając o garnuszku:):):)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. chlebowy pudding to jest coś niesamowitego.. jeszcze jeżeli mamy suchą chałkę.. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, chyba zrobię następnym razem właśnie z chałką :D

      Usuń
  17. właśnie z chałki taki bardzo lubię:) ale wersja kajzerkowa jest bardziej fit;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze nie próbowałem, ale wszystko przede mną :D

      Usuń
  18. Znam i czasami robię mojej Małżowinie na deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło dostać takie śniadanie od swojej drugiej połówki :D

      Usuń
  19. Ale super pomysł. Nie wiedziałam, że można zrobić taki smaczny pudding z kajzerek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze tyle ciekawych rzeczy czeka na nas w tym świecie :D

      Usuń
  20. Bajeczny pomysł na wykorzystanie zalegającej bułki. :D
    Muszę koniecznie sobie taki sprawić któregoś dnia, chociaż u mnie ciężko żeby jakieś pieczywo zostało. :))Chyba celowo schowam któregoś dnia, aby mieć taki deserek! :)
    Cudowne zdjęcia, ach! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja mam ten problem, że u mnie ciągle zostaje czerstwe pieczywo i tyle bułki tartej z tego wychodzi :D

      Usuń
  21. często taki pudding robię, właśnie z resztek niezbyt już świeżego pieczywa. Wspaniałe drugie życie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się całkowicie, fajny jest taki recykling w kuchni :>

      Usuń
  22. je! Super pomysł! Pewnie się zdziwisz, ale nigdy nie jadłam puddingu! Czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, pora go spróbować :)

      Usuń
  23. Pudding z kajzerek? Brzmi ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawy sposób na utylizację starych kajzerek - zabieram do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl