iu

22 czerwca 2015

tort na piwie z popcornem


Przepis na to ciasto widziałem już jakiś czas temu w Domowej Cukierni Ewy, ale dopiero teraz znalazłem chwilę wolnego czasu aby wykorzystać tą recepturę. Przepis uległ niewielkim zmianom i tak ciasto piwne stało się piwnym tortem, który idealnie nadaje się na jutrzejszą okazję, czyli dzień ojca. Początkowo miał wyglądać nieco inaczej. Chciałem tradycyjnie pokryć go w całości kremem, jednak uznałem, że boki zostawię nieruszone bo w końcu tort dla ojca nie musi być wypieszczony :D

ciasto:
270 g mąki
250 g masła
200 g  cukru 
50 g kakao  
200 ml ulubionego piwa  
140 ml kwaśnej śmietany np. 18% 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło oraz piwo umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników (nie zagotować!). Dodać cukier oraz kakao i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Jajka połączyć ze śmietaną przy pomocy miksera i cały czas mieszając dodawać ostudzoną mieszankę piwną. Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Otrzymane ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec w 180C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Gotowe ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem. 

krem:
400 ml kremówki
300 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
popcorn w karmelu (do dekoracji)

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać ubitą na sztywno kremówkę i dokładnie wymieszać. Kremem przełożyć blaty tortu. Wierzch ciasta przykryć kremem. Całość wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem wierzch udekorować popcornem w karmelu. 

Smacznego! :)



58 komentarzy:

  1. Ty to masz pomysły :) tor pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie go zrobiłeś. Jestem ciekawa smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego, jak wpaść, albo upiec podobny :D

      Usuń
  3. No cóż.... z daleka go widać. Nie sposób przejść obojętnie obok takiego okazu. A składniki? A sam tort... fantastycznie to zrobiłeś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że się podoba, dzięki! :)

      Usuń
  4. prawdziwie męskie ciasto :) idealne na dzień ojca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę ciekawe połączenie :D Każdy tatuś byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort wygląda idealnie! Interesujące połączenie smaków (:

    OdpowiedzUsuń
  7. Widziałem właśnie ten przepis kiedyś u Ewy i strasznie mi się spodobał - muszę go w końcu zrobić! :D
    PS. Boki niepokryte kremem prezentują się znacznie lepiej - bardzie oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego nie pokrywałem całości kremem. Surowy, po męsku :D

      Usuń
  8. cały tort jest dla mnie jednym wielkim zaskoczeniem. jeszcze nigdy nie widziałam takiego połączenia smaków! i przyznam szczerze, że... podoba mi się :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jeszcze bardziej spodobałby Ci się smak :D

      Usuń
  9. Wow, widziałam już wieki temu to ciasto, ale dopiero Ty zrobiłeś je tak, że od razu ma się ochotę sięgnąć po kawałek! :)
    Zdjęcia po prostu genialne, nic dodać nic ująć. :)
    A ciasto bajeczne! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku, ja znowu nie wiem co mam odpisać na tyle ciepłych i miłych słów, jak zwykłe dzięki :D

      Usuń
  10. Piękny, piękny<3 TY WIESZ; D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomysłowy tort, i tak precyzyjnie wykonany, super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam podobne ciasto,ale bez kremu, Twój tort wygląda niezwykle efektownie, muszę kiedyś wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Początkowo myślałem, że to tort, ale jednak to był przepis na ciasto. Ja i tak postanowiłem zrobić z tego ciasta coś więcej :D

      Usuń
  13. Hm...dziwne smaki, ale fajnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, ciekawe czy posmakowałby Ci :D

      Usuń
  14. dawno mnie tu nie było...i straciłam tylee pysznosci <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie niebanalne poączenia :) Wygląda ekstra i bardzo jestem ciekawa jego smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to miło, że się podoba :D
      Musisz upiec i sama się przekonasz :D

      Usuń
  16. Jak zwykle kusisz pysznościami ;) Bomba :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. Czyli udało się osiągnąć efekt :D

      Usuń
  18. Wow, świetny! Super pomysł z przełożeniem ciasta kremem, podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda obłędnie, no i ten popcorn.. :-))

    OdpowiedzUsuń
  20. to jest ten przepis, który na pewno wypróbuję i coś jeszcze...dam Ci na pewno znać jak wyszło. daję słowo

    OdpowiedzUsuń
  21. Idealny dla taty! Zrobię mu na urodziny! :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Też mam ten przepis zapisany już prawie dwa lata. Ostatnio kombinowałam bardzo udanie z miodownikiem na piwie, baaaardzo polecam. Cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl