iu

1 czerwca 2015

tort truskawkowy na dzień dziecka


Dziś zapowiada się sentymentalny dzień z powrotami do czasów dzieciństwa. Mimo że na karku przeżyty już kawał czasu, to nadal jesteśmy dziećmi i najważniejsze, żeby pomimo dorosłego wieku i dojrzałości zachować w sobie ten pierwiastek dziecka i umieć cieszyć się prostymi, niewielkimi rzeczami. Wszystkiego dobrego dzieci i zapraszam na cudowny tort! :)

biszkopt:
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
granatowy barwnik

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna, wbijać po jednym żółtku. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki z barwnikiem Dokładnie połączyć. Ciasto przelać do formy o średnicy 20 cm (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą). Piec w 180ºC przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika upuścić kilka razy na podłogę aby wierzch biszkoptu był płaski. Wystudzić i przeciąć na 5 równych blatów. 

poncz:
150 ml mocnego napary z kawy
2 łyżeczki cukru
dodatkowo kilka łyżek Nutelli

Zaparzyć kawę, posłodzić i odstawić do wystudzenia. Zimnym naparem z kawy nasączać każdy biszkopt. Nutellę podgrzać w rondlu lub mikrofalówce do uzyskania płynnej konsystencji. Przygotowaną masą posmarować, nasączone kawą, blaty (oprócz górnego).

krem (do przełożenia):
500 ml kremówki 36%
20 g cukru pudru
czerwony barwnik 
2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i wanilią. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do serka, dokładnie wymieszać. Blaty tortu przełożyć kremem.  

krem (do dekoracji):

250 ml kremówki 36%
250 g serka mascarpone
30 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i wanilią. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do serka, dokładnie wymieszać. Gotowym kremem pokryć boki i wierzch tortu. Całość wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować polewę truskawkową.



polewa z truskawek:
300 g truskawek
65 g cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
1 łyżka żelatyny

Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przygotowane owoce zmiksować w blenderze i umieścić w rondlu. Do musu z truskawek dodać cukier oraz namoczoną żelatynę i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia składników, odstawić do przestudzenia. Tężejącą polewą udekorować tort i przystroić świeżymi truskawkami. Schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny przez podaniem. 

Smacznego! :)




58 komentarzy:

  1. Wygląda bosko a smakuje na pewno niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniały. Zabieram sobie duży kawałek :-)

      Usuń
    2. Dzięki Kraina Słodkości :)

      Marzena, częstuj się :D

      Usuń
  2. po proszę do kawki :) rozumiem że ten chłopiec na rowerku to ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szykuj kawę, zaraz będę :D

      Tak, to dziecko to mały Sosna :>

      Usuń
  3. Chętnie zjadłabym kawałek tego tortu, ale.... zostawię dla dzieci. Jest genialny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wystarczy i dla Ciebie i dla dzieci :)

      Usuń
  4. Tort widać pycha i te truskawy;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak widzę taki tort, to rzuciłbym się na niego niczym kilkuletnie dziecko, to na pewno :D
    PS. Czyżby na zdjęciu mały Sosna? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzucaj się, tylko czy aby na pewno na tort? :D
      Zgadza się, mały Sosna :D

      Usuń
  6. Piękny torcik! choć ciekawa jestem jego wnętrza:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. o rany. czemu ja jestem taka stara?!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdjęcie z dzieciństwa (Twojego - jak mniemam) bezcenne :D Co do tortu, to jak zwykle - superowy, poproszę słuszny kawałek. Jestem dzisiaj maleństwem, ale żołądek nadal mam pojemny ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Twój tort wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I ten wzrok urwisa, mówiący wszystko<3
    Tort biorę, bo jak można nie wziąć?; D

    OdpowiedzUsuń
  11. prawdziwie dziecięcy tort, no bo które dziecko nie lubi truskawek i śmietanki? :-) pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie tą myślą kierowałem się robiąc ten tort :D

      Usuń
  12. Pycha!! Ach jak to dobrze być dzieckiem:))

    OdpowiedzUsuń
  13. oprócz cudownego tortu, widać, ze Sosna uroczy był już jako dziecko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. tort prezentuje się ślicznie, aż szkoda go ruszać.

    OdpowiedzUsuń
  15. Z takim tortem to ja poproszę dzień dziecka codziennie! Piękny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Źle mogłoby to się skończyć ;p

      Usuń
  16. Twoje wypieki są po prostu cudowne :))

    OdpowiedzUsuń
  17. masz talent! zachwycasz mnie swoimi cudownymi wypiekami za każdym razem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak miło mi to słyszeć! :)

      Usuń
  18. Cudny torcik :) Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl