iu

3 lipca 2015

dżem truskawkowo-porzeczkowy


Pora na przetwora! Dziś piątek - weekendu początek. Domyślam się, że część z Was wybiera się na odpoczynek za miasto. I prawidłowo, bo pogoda idealna. Ale dla tych, którzy pozostają w domu i chcą spędzić chwilę w swojej ukochanej kuchni pichcąc smakołyki, przypominam, że już powoli kończą się truskawki i zbliża się moment na przygotowanie przetworów z tych owoców. Ja do klasycznego dżemu z truskawek dodałem trochę czerwonych porzeczek i wanilii, żeby nie było tak nudno. Wy też możecie dołożyć swoje ulubione dodatki smakowe :) 

składniki (2 słoiczki):
300 g truskawek
150 g czerwonych porzeczek
nasiona z 1 laski wanilii
100 g cukru (opcjonalnie)

Truskawki i porzeczki umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu aż całkowicie zmiękną i zmienią się w papkę. Dodać nasiona wanilii oraz opcjonalnie cukier i gotować dalej przez ok. 15-20 minut do zgęstnienia. Gotowy dżem przelać do oczyszczonych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do wystudzenia. Wtedy dżem stanie się jeszcze gęstszy. 

Smacznego! :)


49 komentarzy:

  1. Mm, pychota. Muszę znaleźć chwilę i zrobić sobie podobny dżem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie smakowe idealne. Domowy dżem pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super. Też się muszę wziąć za robienie przetworów, żeby potem móc się cieszyć smakiem lata w brzydkie jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesień też potrafi mieć swoje uroki, ale rzeczywiście. W te brzydsze dni warto mieć w zapasie słoik z domową konfiturą, którą można dodać do ciasta czy na chleb do kanapek :D

      Usuń
  4. ja w tym roku zrobiłam truskawkowe dżemy i zabieram się za czereśniowy w ten weekend, polecam są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam czereśnie, więc pewnie się skuszę :D

      Usuń
  5. No pysznie, Sosno. Porzeczki dodają tej truskawkowej słodyczy odrobiny kwaskowatości, a z wanilią to już w ogóle idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowy dżemik najlepszy, jak znajdę czas na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, nie ma to jak własne, domowe przetwory :D

      Usuń
  7. Ale będę Ci zazdrościć zimą,gdy zasiądziesz do konsumpcji tegoż cudownego dżemu:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież też możesz sobie taki zrobić :D

      Usuń
  8. Prezentuje się wyśmienicie :), lubię dżem truskawkowy i porzeczkowy też, ale takie z obu tych owoców jeszcze nie miałem okazji spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, teraz masz okazję nie tylko spróbować, ale i przygotować go sam :D

      Usuń
  9. super połączenia smaków.
    Ja również robię teraz dżemy z truskawek tylko u mnie w towarzystwie rabarbaru. Przepis wkrótce pojawi się na blogu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też fajnie, nie mogę się doczekać :D

      Usuń
  10. pyszotka,,,a jakby tak dorzucić czekoladę... :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już byłaby totalna rozpusta :D

      Usuń
  11. Moje porzeczki skończyły w słoiku razem z jagodami leśnymi. Ale te z truskawkami też pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbieraj kolejne i zamykaj z truskawkami :D

      Usuń
  12. Pyszne zestawienie, nie łączyłam porzeczek i truskawek w dżemie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie zrobię dżem w takim połączeniu smakowym :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne zdjęcia. Polecam do truskawek dorzucić sok z połowy cytryny, aby nie zmieniły później czerwonego koloru :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pora na przetwora -fajne ;) dżemik bardzo smakowity... szkoda że truskawki się już kończą :(
    Robiłam je z zielonym pieprzem, dzisiaj pieczona konfitura z lawendą..... a jeszcze chciałabym z rumem no i takie z porzeczkami :) chyba zbyt późno się za to zabrałam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, muszę wypróbować Twoich przepisów na przetwory, bo brzmią cudownie! :)

      Usuń
  16. Brzmi pysznie;)) A od zdjęć oczu nie można oderwać!

    OdpowiedzUsuń
  17. mniam! Wydrukuję i zjem Twoje zdjęcia... co Ty na to?

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny ma kolor :)
    Podoba mi się takie słodko-kwaśne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ach cudowny, zapachniało mi ogródkiem mojej babci, cudownie mieć takie wspomnienia, a Ty je wywołałeś :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak jak napisałem, tak zrobiłem. Dżem wyszedł pyszny, zrobiłem z dużej porcji owoców i dodatkową porcję z czarną porzeczką :D

    OdpowiedzUsuń
  21. ciekawy, ciekawy chyba na drugi rok będzie trzeba zrobić....a mnie się jeszcze łyżeczka spodobała ;))

    OdpowiedzUsuń
  22. ciekawy pomysł :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ślinka wprost cieknie, o tak, nie ma to jak swoje przetwory.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, te domowe są najlepsze :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl