iu

29 lipca 2015

kokosowy sernik na zimno


Jak pewnie większość z Was wie, że przepadam za kokosem pod każdą postacią. Na blogu pojawiło się kilka przepisów na wykorzystanie tego smaku w różnych konfiguracjach. Była panna cotta, był koktajl, były też lody, babeczki czy kokosowa baba wielkanocna. Tym razem wpadłem na bardzo fajny przepis na kokosowy sernik, ale dla odmiany na zimno, dzięki czemu jest lekki, przyjemny i lekko orzeźwiający.  

spód:
150 g maślanych herbatników 
50 g wiórków kokosowych
2 łyżki masła

Herbatniki zmiksować blenderem na gładko, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Następnie wlać roztopione masło i dokładnie połączyć. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm i wstawić na 5 minut do zamrażarki. Kiedy spód ciasta stężeje, boki tortownicy posmarować od wewnątrz cienką warstwą oleju lub oliwy z oliwek.

masa:
250 g mascarpone
180 g cukru pudru
150 g białej czekolady
400 g jogurtu greckiego
200 g wiórków kokosowych
200 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 ml likieru malibu
7 łyżeczek żelatyny
100 ml mleka

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę przez ok. 3 minuty. Wyłączyć mikser. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę umieścić w rondelku, zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać mieszankę na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia. Do mascarpone dodać jogurt i dokładnie połączyć przy pomocy rózgi. Rozpuszczoną czekoladę wlewać cienkim strumieniem do masy cały czas mieszając. To samo zrobić z żelatyną. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy, mleczko kokosowe oraz malibu. Gotową masę przelać do formy na ciasteczkowy spód. Całość wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Przed podaniem wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Podawać.

Smacznego! :)



55 komentarzy:

  1. Delikatny,na taki wygląda,a smak zapewne niezapomniany:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jak zawsze pierwsza klasa :D

      Usuń
  2. Ojoj ale super. Uwielbiam kokosowe smaki. Muszę taki zrobić koniecznie. Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z niecierpliwością czekam na efekty :D

      Usuń
  3. Wow, ten sernik wygląda fenomenalnie! *.*
    Świetna kompozycja smaków, która trafia idealnie w moje podniebienie! :)
    Piękne zdjęcia! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wpraszam się na kawałek :p

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny, taki mega kokosowy.
    Szkoda tylko, że u mnie nikt (oprócz mnie) nie przepada za kokosem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda? Ja bym się cieszył, więcej dla Ciebie! :D

      Usuń
  6. Wygląda lekko i delikatnie, moje smaki, uwielbiam kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Stoi i kusi....opisem, wyglądem, smakiem i ... wszystkim. Obłędny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też uwielbiam wszystko, co kokosowe, więc pisze się na ten serniczek! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mascarpone, kokos i malibu?-Biorę w ciemno! Wygląda bardzo, bardzo, bardzo apetycznie i tak...anielsko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo! Zrobię teściowi na urodziny, bo uwielbia kokosa :D

    OdpowiedzUsuń
  11. No, no, wygląda fantastycznie :) Biała dama :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. tylko chyba nie taka straszna jak ta z horrorów :D

      Usuń
  12. Cóż za widok! Cóż za smak! Mój ulubiony ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Poproszę o dużą porcję, a zdjęcia powalają z nóg.
    Jeśli mogę to proszę o głos na mnie w Konkursie. Szczegóły na moim blogu, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda perfekcyjnie ;). Aż szkoda rozkrajać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, trudno się powstrzymać od krojenia ;D

      Usuń
  15. Bardzo elegancko w tej kokosowej bieli się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kokos kocham, sernika nie cierpię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja uwielbiam i serniki i kokos- dla mnie to połączenie idealne:) Jak zwykle piękny, idealnie udekorowany wypiek i prezentacja- nieustannie podziwiam Twoje zdjęcia- pożeram je wprost oczami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak mi miło, aż nie wiem co powiedzieć :D
      Dzięki! :)

      Usuń
    2. Nawet nie wiesz jak mi miło, aż nie wiem co powiedzieć :D
      Dzięki! :)

      Usuń
  18. No dobra, wszyscy podziwiają, nikt nie pisze, że zrobił i wyszedł:) Będę zatem pierwsza - zrobiłammężowi na urodziny, bez malibu, bo dzieci w obejściu. Smakował tak jak wygląda - rewelka. I szybki w robocie. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! Gratuluję i cieszę się :)

      Usuń
  19. wygląda obłednie, a dałoby sie zrobić bez białej czekolady (ominąc, czym zastąpiacnp wieksza iloscia mascarpone)? nie przepadam, wyczuje ja na pewno :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, możesz w ogóle pominąć czekoladę i nie dawać żądnego zamiennika :)

      Usuń
  20. Wygląda oobłednie :)
    http://dominikamorys.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy mogę czymś zastąpić Malibu ?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl