iu

19 sierpnia 2015

waniliowy sernik na zimno z jeżynami


Uwielbiam jeżyny i powtórzę to, co pisałem jakiś rok temu, przy jeżynowej tarcie, że są to chyba najpiękniejsze i najbardziej urokliwe owoce jakie znam. Z wyglądu przypominają duże maliny, ale ich mroczny kolor kojarzy się raczej z jagodami podobnie, jak ten niepowtarzalny smak. Niby kwaskowaty, ale jakby trochę słodki. Zawsze, kiedy mam do czynienia w kuchni ze świeżymi owocami, szkoda mi rozgniatać je, albo wrzucać do ciasta, które ma wylądować w piecu. Tym razem postanowiłem przygotować sernik, który będzie świetną podstawą dla jeżyn, która odpowiednio wyeksponuje ich wszystkie walory estetyczne i smakowe. I chyba udało mi się :)

spód:
250 g płatków owsianych
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki masła

Masło roztopić w rondelku. Płatki umieścić w pojemniku blendera i dobrze zmiksować. Dodać kakao oraz masło i dokładnie wymieszać. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 10-15 minut, do stężenia. Po tym czasie formę z ze spodem wyjąć, a boki posmarować od wewnątrz cienką warstwą oleju lub oliwy z oliwek. Odstawić. 

masa:
3 czubate łyżki żelatyny
400 ml kremówki 36%
250 g mascarpone
1,5 laska wanilii
5 łyżek cukru
2 jajka

Żelatynę umieścić w rondelku, zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać mascarpone (po 1 łyżeczce). Miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodać nasiona wanilii i dobrze wymieszać. W drugiej misie umieścić kremówkę, ubić na sztywno i dodawać partiami do masy jajecznej mieszając rózgą. Białka ubić na sztywno i dodawać do masy waniliowej po jednej łyżce, mieszając ręcznie. Napęczniałą żelatynę zalać dwoma łyżkami wody i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia (cały czas mieszać). Gotową żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy i dokładnie połączyć. Całość przelać do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin lub na całą noc. Po schłodzeniu ostrożnie zdjąć rant od formy, wierzch sernika udekorować jeżynami i podawać. 

Smacznego! :)



72 komentarze:

  1. Mmmm wyglada na bardzo lekki i bardzo smaczny :) piękny ������

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I taki lekki właśnie jest :D

      Usuń
    2. wow, ale tu ślicznie.
      I jak pysznie.
      Aż się chce wyjąć ten sernik i jeść łyżkami.

      Uwielbiam jeżyny a jeszcze w postaci takiego sernika to ...jedno wielkie mniammmmm
      A ta kompozycja jest niezwykle piękna.

      Dzięki za taki przepis.
      Biorę i na pewno skorzystam :)

      Pozdrawiam i gratuluję bloga i tych zdjeć.
      Od siebie dorzucam pyszną , szybką (tylko 15 minut)
      niskokaloryczną szarlotkę bez pieczenia

      http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/

      Usuń
    3. Ogromne dzięki za tyle miłych i ciepłych słów! :)

      Usuń
  2. Malinami i jeżynami się wprost zajadamy :D Kuszący sernik :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Sosna ! Jaki cudowny sernik ! Jaki cudowny - odmieniony blog ! super zmiana na ogromny plus. Widzę - raz w roku - zmiana musi być :D Ja też wreszcie się zdecydowałam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Miło, że się podoba :D
      Jakoś tak wyszło, że wygląd bloga zmienia się co roku i to zawsze na koniec wakacji. W zasadzie obecna zmiana wyszła jakoś przypadkiem.
      Pewnego dnia przez moją głowę przeleciała myśl, że może coś zmienię. Jak się nie zabrałem i nie zawziąłem, to poleciało wszystko. Mimo wielu ograniczeń i komplikacji osiągnąłem zamierzony cel. I pomimo, że byłem dumny z poprzedniego wyglądu, to jednak męczył mnie już i przytłaczał od ilości wszystkich gadżetów i dodatków. Widząc na innych stornach coraz wyraźniejszy trend, gdzie wszystko jest duże i proste, postanowiłem pójść w tym kierunku i cieszę się, że mi się udało. W końcu to ja spędzam na tym blogu najwięcej czasu :D

      Usuń
  4. Zaparło mi dech w piersiach...normalnie mistrzostwo świata:-)!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. To prawda-jeżyny (tak samo jak maliny, truskawki i borówki) są tak piękne, że aż szkoda je przetwarzać. Same w sobie pięknie się prezentują i poprawiają wygląd każdej potrawy. Sernik prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uważam, że jeżyny są ponad wszystko. Truskawki i maliny są zbyt pospolite i oczywiste. Kolor i blask jeżyn nadają im jakiejś mrocznej tajemnicy, uwielbiam to! <3

      Usuń
  6. Mniam wygląda pysznie. Zabieram sobie kawałek :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniczek wspaniały i idealny na te upały. A jeżyny faktycznie urokliwe są niezwykle. Przepis zapisałam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i czekam na efekty :D

      Usuń
  8. No nie! g. 23:25, a ja przez Twoje zdjęcia chcę teraz jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I co? Mam Cię powstrzymać, czy nie? :P

      Usuń
  9. Ciezko byloby mi sie zdecydowac wybierajac u Ciebie jakies ciasto czy deser :) Jedno pyszniejsze od drugiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo tu się nie wybiera, tu się zjada wszystko! :D

      Usuń
  10. Wanilia, mascarpone - cudo ;)
    Chyba szybko zniknęło ;).

    OdpowiedzUsuń
  11. ,,Zawiesiłam się,, na pierwszej fotce, cóż za widok!!! Pyszny i efektowny sernik :) też uwielbiam jeżyny...

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja najpierw podkradłabym jeżynki... a później delektowałam się smakiem cudownego sernika;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeżyny sa faktycznie bardzo malownicze. Serniczek piękny!

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda bajecznie - a smakuje pewnie cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeżyny faktycznie są bardzo urodziwe.
    Sernik wygląda bardzo apetycznie :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ fantastycznie wygląda! Istne cudo!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow jakie tu zmiany! Super szablon :) A sernik rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że i zmiany się podobają i ciacho! :)

      Usuń
  18. Na jednym kawałku na pewno nie skończyłabym degustacji :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ach, jakie pyszności, na pewno zasiedziałabym się przy dłuższej degustacji Twojego ciacha...

    OdpowiedzUsuń
  20. Zawsze jak do Ciebie zaglądam wychodzę taka głodna!

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszny sernik, zdjęcia robią ogromne wrażenie, a co tu dopiero mówić o smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Coś wspaniałego. A jeszcze te jeżyny...uwielbiam.
    Pozdrawiam

    P.s. Gratuluję tak wspaniałego, pięknego bloga. Zdjęcia cudowne, przepisy wspaniałe... same plusy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie dziękuję za tyle ciepłych słów! :)

      Usuń
  23. piekny sernik i cuuudne zdjecia :))))))

    OdpowiedzUsuń
  24. Oh, jeżyny są tak zapomniane, a cudownie sprawdzają się jako jadalna dekoracja <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Co tam sernik, wiadomo że pyszny:P Ale foty genialne! :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Też szaleję za jeżynami :)
    Sernik udał Ci się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo jeżyny są wyjątkowe :D
      Dziękujęęę :)

      Usuń
  27. Ach te jeżyny... Cudny sernik! :D
    PS. A jak się tu ładnie pozmieniało. Letnie porządki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! :>
      Nie wiem czy letnie czy może już jesienne :D
      Miałem ochotę odświeżyć to wszystko, usunąć zbędne rzeczy, które, jak się okazało, tylko zaśmiecały. Jest czysto, przejrzyście, świeżo i mam nadzieję, ładnie :D I w końcu większe zdjęcia, o których marzyłem :)

      Usuń
  28. nigdy nie używałam jakoś jeżyn do ciasta:) zaskakujesz:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy można pominąć jajka? Z tego co widzę to one znajdują się w postaci surowej a sernik ma być dla dzieci...

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy można pominąć jajka? Z tego co widzę to one znajdują się w postaci surowej a sernik ma być dla dzieci...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl