iu

21 września 2015

drożdżowy ślimak ze śliwkami



Dni robią się coraz krótsze i chłodniejsze. To idealny czas na zamknięcie się w kuchni i zabranie się za aromatyczne i pulchne ciasta drożdżowe, które można przygotować na różne sposoby. Ja dziś postawiłem na wielkie ciacho zapełnione śliwkami z odrobiną cynamonu. Swoją drogą to ciasto trochę rozrosło mi się przed pieczeniem. Tak bardzo, że ledwo zmieściło się na blasze od piekarnika! :D


składniki:
370 g mąki
7 g suchych drożdży
150 ml ciepłego mleka
2 szczypty cynamonu
1 szczypta soli
100 g masła
80 g cukru
1 żółtko
1 jajko
5 śliwek

Śliwki umyć, usunąć z nich pestki i podzielić na ósemki. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać drożdże, jajko, żółtko, masło, sól, cukier oraz mleko. Przy pomocy haka wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto wyjąć z misy, rozpłaszczyć na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto podzielić na kilka części, formować w długie wałki i układać na papierze do pieczenia tworząc dużego "ślimaka". W surowe ciasto wtykać kawałki śliwek. Całość przenieść na blachę piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Przed pieczeniem ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie oprószyć cukrem i cynamonem. Piec w 200ºC przez ok. 30-40 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 


Smacznego! :)





98 komentarzy:

  1. Ślimakowo-śliwkowy zawrót głowy:) "i" w tytule gdzieś Ci uciekło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i jest, cudna śliwkowa rozpusta<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe to drożdżowe ciacho! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smacznie i to bardzo ,zwłaszcza ,że jest na drożdżach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zobacz ile podobieństwa mamy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyrośnięta i taka....zachęcająca:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zlituj się nad mymi oczyma:) ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie wygląda tak wyrośnięty wieniec! Początkowo myślałam nawet, że był on pieczony w foremce, bo taki piękny kształt ma ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie, ciasto tak bardzo urosło przed pieczeniem, że nie żadna forma by go nie zmieściła :D

      Usuń
  9. Ja też niedawno piekłam takie drożdżowe ślimaki ale kilka mniejszych i bez śliwek, tylko z rodzynkami i cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Drożdżowe ciasto zawsze najlepiej smakowało mi jesienią i wczesną zimą. Pełne sezonowych owoców. Z jabłkami. Z samym cynamonem i masłem. I ze śliwkami również. Porywam sobie kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, to jest idealny czas na pulchne i ciepłe drożdżowce :D

      Usuń
  11. Jaka piękna drożdżówka! Jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Drożdżowa babka, jak malowana....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ puszyste!
    Masz rację, teraz jest idealny czas na aromatyczne drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zjadłabym całe! :D Wygląda cudownie-jak każdy Twój wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, ten drożdżowy ślimak wygląda bajecznie! :)
    Cudownie wyrośnięty! *.*

    OdpowiedzUsuń
  16. uroczo wygląda i super wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne jest, nie za słodkie, idealne. 👌

    OdpowiedzUsuń
  18. Ty to jak cos wymyslisz...to tylko ochoty narobisz :) Dawaj kawalek! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale pięknie wygląda! Pewnie smakowała obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Upiekłam sobie z okazji jesieni i właśnie zajadam do kawki.:)
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  21. Drożdżówami jesień się zaczyna... ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale apetycznie wygląda!
    Już nalałam sobie szklankę mleka i odrywam kawałek ciasta od Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się, jest duże, starczy dla wszystkich :D

      Usuń
  23. Takie ślimaki to ja mogę jeść na okrągło! :D

    OdpowiedzUsuń
  24. drożdżowe ze śliwkami to konieczna konieczność każdego śliwkowego sezonu :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Ależ Ci piękna, puchata drożdżówka wyszła! I ten wspaniały żółciutki kolor.. :) Cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  26. ubóstwiam drożdżowe ciacha.. jak śliwki, to w środek kusi mnie wsadzić trochę masy makowej albo marcepanu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałem dać, ale zrezygnowałem. Może innym razem mi się uda :D

      Usuń
  27. Wyrosła jak malowanie trochę możne nawet przerosła, ale wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, bardzo przerosła, ale dzięki temu bardzo wydajna :D

      Usuń
  28. Wygląda cudownie! Ale najbardziej mi się podoba, że można go sobie tak fajnie odrywać, nie przejmując się krojeniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Drożdżowe ze śliwkami zawsze smakuje cudownie :-). A wygląda bombowo!

    OdpowiedzUsuń
  30. Fajny pomysł.Zabieram ze sobą całe ciasto, no żartuje trochę zostawiam Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Drożdżowe ze śliwkami-boski wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Cudowny wypiek! Po prostu wygląda niebiańsko! Gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  33. przechodzisz samego siebie! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  34. Mmm taka fajna jesienna drożdżówa :P i ta wymówka, ze przecież "zjadłeś tylko jedną" :)

    Zapraszam Cię na nowy serwer: www.szczypta-slodyczy.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  35. Urodziwy ślimak :) pyszniasty!

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzo lubię drożdżowe, ze śliwkami to już w ogóle pychota, a z wyglądu jest na prawdę piękne ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl