iu

14 września 2015

dyniowe pancakes



Mamy wrzesień, będzie jesień! A jak jesień, to czas na jeden z najcudowniejszych objawów tej pory roku, czyli dynię. Sezon na to warzywo uważam za rozpoczęty, a jako pierwsze wrzucam na ruszt słynne amerykańskie naleśniki z dynią i kawałkami czekolady oblane miodem lub syropem klonowym. Nie ma nic lepszego, jak zajadanie pulchnych naleśników w tak piękny, słoneczny poranek, kiedy oczy muskają wpadające przez okno złociste promienie jesiennego słońca. Tak bardzo mi się nie chce! Wam też? :D 

składniki (ok. 10 sztuk):
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1,5 łyżki rozpuszczonego masła 
1 szklanka mleka
1 łyżka brązowego cukru 
1/2 szklanki puree z dyni
150 g mąki 
czekoladowe groszki (opcjonalnie)

Suche składniki przesiać do miski. W drugiej połączyć ze sobą mokre, a następnie dodać do suchych. Na koniec dodać czekoladowe groszki, całość wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto przykryć ściereczką i dostawić na min. 30 minut lub na całą noc. Pankejki smażyć na suchej patelni na złoty kolor. Podawać miodem, syropem klonowym, lodami, śmietaną, bitą śmietaną, owocami lub innymi dodatkami. 

Smacznego! :)





Sposób na dynię 2015

67 komentarzy:

  1. Placuszki rewelacyjne, może będą dziś na kolację? Akurat mam pod ręką słoik puree z dyni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! Czekam na efekty :D

      Usuń
    2. Miałam poczynić te placki i jak już dodałam składniki suche do mokrych to ciasto było tak gęste, że zamiast takiego pankejkowego to prawie kruszonka mi wyszła. Uratowałam dodając maślanki do otrzymania odpowiedniej konstystencji i wyszły rewelacyjne, pulchniutkie. I tu pytanie do Ciebie - wszystkie składniki są wymienione? Nie brakuje w przepisie jakiegoś mleka czy innego płynu?

      Usuń
    3. Hej Effa! Przepraszam Cię, że tak długo nie odpowiadałem, ale z powodu braku czasu dawno tu nie zaglądałem.
      Oczywiście masz rację, brakuje mleka, dokładniej ok. 1 szklanki. Zaraz to poprawię.
      Na przyszłość, jeśli będziesz miała jakieś pytania najlepiej kontaktuj się ze mną za pośrednictwem mojego fanpage:
      https://www.facebook.com/Kraina-Sosny-569666553050009/?ref=tn_tnmn

      Usuń
  2. mm.. takie śniadania mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie! Poproszę o kilka placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niebo w gębie! Pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm takie śniadanko,to bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też jestem fanką potraw z dyni, szczególnie zup! Twoje zdjęcia są bardzo profesjonalne i lepsze niż w niejednym czasopiśmie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, aż nie wiem co powiedzieć! Jak miło :)

      Usuń
  7. Lubię dynię i zawsze z utęsknieniem czekam aż mi urośnie w ogródku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie mieć taką swoją domową dynię :D

      Usuń
  8. Mówisz jesień ... a ja w parku pąki na drzewie dziś widziala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to wszystko się pomieszało na tym świecie, wszystko na odwrót już się dzieje :D

      Usuń
  9. Ja poproszę z syropem klonowym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dyniowy zawrót głowy :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapachniało jesienią, a ja jeszcze w letnich klimatach...
    Placuszki palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Im więcej lata tym lepiej, oby jesień pozostała tylko ta złota, polska, a nie szara i deszczowa :D

      Usuń
  12. ja już tęsknię za wiosną, nie znoszę zimy:(
    placki świetne, dobrze że dynia długo sie trzyma:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jaka zima? Jeszcze jesieni nie ma :P

      Usuń
  13. no to się nazywa porządna porcja, dosiadam się i zaczynam wcinać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może zrobię drugą taką samą? :D

      Usuń
  14. Tak, to już czas! A przyprawa kirzenna to moj smak. Pieczesz dunie w piekarniku i bkendujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, najpierw kroję dynię na kawałki, wrzucam do pieca na jakieś 20 minut, studzę trochę i blenduję :)

      Usuń
  15. Kocham dynię miłością bezgraniczną <3. Muszę się u mnie rozejrzeć za hokkaido. Placki wyglądają obłędnie, zjadłabym wszystkie, a później bieganie by mnie czekało :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, bieganie to sama przyjemność :D

      Usuń
  16. A ja jeszcze w tym roku nie kupiłam ani kawałeczka dyni, trzeba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czyste kulinarne porno. I do tego dyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  18. faktycznie smaczne zdjęcia, uwielbiam pankejki z dynia. jeden z powodów dla których jako tako znoszę jesień:D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wszystko co ma nutę piernikową musi być wyjątkowo pyszne (:

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam dynię za to, że wszystko do czego się jej doda ma taki piękny żółty kolor jak Twoje placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ten kolor jest magiczny :>

      Usuń
  21. Mniam, ale smakowite zdjecia! Uwielbiam jesienne kolory. I dynie oczywiscie..jedna juz czeka na swoja kolej w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jestem ciekaw jej wykorzystania :D

      Usuń
  22. Jesieni z jednej strony nienawidzę za krótkie, zimne dni i deszcz, a z drugiej uwilebiam za to, że daje nam dynie ;)
    Pyszniutkie placuszki, idealne na weekendowe śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, krótkie dni i długie noce to słaby punkt jesieni, ale czasem zdarzają się piękne, słoneczne dni mieniące się złocistymi kolorami słońca i liści :>

      Usuń
  23. dynia - królowa jesieni;) piękne ujęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  24. obłędne - uwielbiam pancakes i dynię, dla mnie to połączenie jest idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. mniam...No powiem szczerze, że chętnie bym tę cukiernię odwiedziła patrząc na Twoje zdjęcia słodkości. To kiedy otwierasz? :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Te złote krople spływające z placuszków kuszą mnie niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Czyli, że tych przepisów z dynią będzie więcej? Czyli kolejny blog do ulubionych :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się wrzucić coś jeszcze z dynią na słodko :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl