iu

16 września 2015

tarta z orzechami włoskimi i gruszką


Idzie wrzesień, będzie jesień! Po długiej fali upałów nadeszło dosyć spore ochłodzenie. Co prawda słońce świeci nadal, ale siny wiatr, coraz krótsze dni i charakterystyczne złote popołudnia zwiastują już jesień. Sam nie wiem kiedy zleciały wakacje i beztroski czas spędzany na zewnątrz. Mam tylko nadzieję, że ta jesień będzie ciepła, słoneczna i nie będziemy musieli zakopywać się w fałdach kołdry naciąganej po uszy, aby tylko nie widzieć tej depresyjnej pogody. W końcu jesień też potrafi być przyjemna, jest tak kolorowa! :)

spód:
150 g mąki
30 g zimnego masła
2 łyżeczki gorzkiego kakao
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
3-4 łyżki zimnej wody

Mąkę, cukier puder i kakao przesiać do miski, dokładnie wymieszać. Dodać zimne maso, posiekać. Wbić żółtka i mieszać widelcem. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodawać po jednej łyżce zimnej wody. Kiedy konsystencja będzie odpowiednia, szybko wyrobić ręką gładkie jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 20-30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować (na stolnicy oprószonej mąką) na długi prostokąt (lub inny kształt formy nie większej niż 20 cm średnicy). Pryz pomocy widelca wykonać nakłucia. Ciasto przykryć folią aluminiową, a na nią wysypać specjalne obciążniki lub groch/fasolę. Całość wstawić do piekarnika i piec w 200ºC przez 15 minut. Następnie zdjąć folię z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować masę orzechową. 

masa orzechowa:
150 g orzechów włoskich
100 g pestek słonecznika
50 g płatków owsianych
20 g suszonej żurawiny
4 łyżeczki płynnego miodu
1 szczypta cynamonu
4 żółtka

Orzechy, pestki słonecznika, płatki owsiane, żurawinę oraz cynamon przemieszać, umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładko. Dodać miód oraz żółtka i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć ostrożnie na wystudzony spód ciasta (jeśli masa będzie zbyt sucha i gęsta, dodać więcej żółtek). Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut w 200ºC. Wyjąć z pieca i wystudzić. W tym czasie przygotować gruszki.

dodatkowo:
2 duże, soczyste gruszki
2-3 łyżki brązowego cukru
1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
żurawina (do dekoracji)

Gruszki obrać (lub nie), pokroić w cienkie plastry, a te podzielić na połówki. Owoce ułożyć na wystudzonym cieście i posypać cukrem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec z funkcją grill przez ok. 2 minuty pilnując, aby ciasto się nie przypaliło (boki tarty można zabezpieczyć folią aluminiową). Gruszki powinny puścić trochę soku i lekko ściemnieć. Gotową tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem polać miodem i posypać drobno siekaną żurawiną. 

Smacznego! :)



80 komentarzy:

  1. Prawdziwie jesienny wypiek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo jesień czuć już w kościach :D

      Usuń
  2. Ach! Pyszne i faktycznie mocno jesienne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetycznie wygląda! :) zjadłabym na raz :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała. Koniecznie muszę sobie kupić taką foremkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Ja też miałem kupić ją już dawno temu, ale jakoś nie mogłem się zebrać.
      W końcu mam ją! :D

      Usuń
  5. A ja bardzo lubię jesień! Zwłaszcza wtedy, gdy mogę usiąść na parapecie i patrząc na piękne kolory liści za oknem, zjeść kawałek takiej pysznej tarty :)
    Tarta prezentuje się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, ja też lubię kolory jesieni, zwłaszcza tej złotej, słonecznej :>

      Usuń
  6. Zjawiskowa, przepięknie wygląda, poproszę kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie taką tartę bym zjadła z chęcią!
    Mnie się podoba tak jak dzisiaj - ludzie opalają się na kocach wśród żółtych liści, trochę odlotowo, ale czemu nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, taką jesień uwielbiam, dużo słońca i pięknych kolorów :D

      Usuń
  8. Wow wygląda genialnie i super połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smak jesieni, zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U Pana, Panie Sosna jak zwykle pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prześliczna tarta! *.*
    Szczególnie w tej formie prezentuje się uroczo! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. orzechowo-słonecznikowe nadzienie do mnie przemawia;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Akurat mam teraz fazę na jedzenie gruszek. A kupiona w zeszłym roku podłużna forma na tartę tylko się kurzy - czas ją wyciągnąć. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Nie wiem jak można trzymać ją nieużywaną tyle czasu! :)

      Usuń
  14. Niezwykle elegancka... A nadzienie - poezja...

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie pogoda dopisuje - na razie powróciły ciepłe dni.
    Tarta bardzo pięknie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszna tarta z jesiennymi darami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jesień.....lubię ją tylko za te wspaniałe smakołyki z jej darami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja też za słońce i piękne kolory :D

      Usuń
  18. Tarta pięknie się prezentuje! I ten jesienny klimat... ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudo ! A na zdjęciu cudny, jesienny klimat :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Taką jesień to ja lubię:-) Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudowna ta tarta! Ogromnie mi się podobają te podłużne wypieki :)
    U nas jesień deszczowa i wietrzna, tylko pod kołdrę się chować zostaje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się one podobają, są takie inne :D

      Usuń
  22. i kolejna piękna propozycja ;) dużo orzechów => na pewno musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie mogę się zdecydować co bardziej pasuje - bajeczna, czy zjawiskowa...? Wybierz, co wolisz :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Te zdjęcia w jesiennej tonacji są po prostu przepiękne.

    OdpowiedzUsuń
  25. Pięknie wyglada, właśnie dopadłam (po latach poszukiwań) prostokątną formę i już zabieram się do tworzenia podobnej tarty. Mam nadzieją że wyjdzie mi tak jak Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jej tak od rana kusi wszystko mnie :) uwielbiam tu zaglądać na poprawę humoru, szczególnie jak w domu nie ma nic słodkiego. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak w domu nie ma nic słodkiego, to trzeba piec! :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl