iu

23 października 2015

imbirowy sernik z frużeliną śliwkową


Cześć Wam! Dziś, na słodkie zakończenie tygodnia polecam moje autorskie i fantastyczne połączenie jesiennych smaków, czyli imbiru i śliwek, które doskonale komponują się w tym delikatnym, kremowym i puszystym serniku. Spód ciasta okrasiłem szczyptą imbiru, który znalazł się również w masie serowej i przede wszystkim, w wieńczącej całość, frużelinie śliwkowej. Ta ostatnia to chyba najprzyjemniejszy element tego nowego wypieku, jaki udało mi się przygotować. Zapraszam! :)

spód:
75 g mąki
50 g masła
25 g cukru pudru
1/2 łyżeczki imbiru
1 żółtko

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy posmarować masłem. Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą/grochem/kulkami. Ciasto piec w 180ºC przez 15-20 minut, wyjąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.

masa serowa:
500 g tłustego twarogu
100 ml kremówki 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka imbiru (lub więcej)
30 g cukru pudru
1 jajko

Twaróg umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką, kremową masę. Dodać kremówkę, imbir, cukier i miksować jeszcze przez chwilę do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie wbić jajko i wymieszać dokładnie łyżką lub rózgą. Gotową masę przelać na wystudzony kruchy spód. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 35 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.

wierzch:
150 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru

Śmietanę wymieszać z cukrem. Otrzymaną mieszankę wylać na wierzch upieczonego sernika, wstawić do pieca i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny. 

frużelina śliwkowa:
250 g śliwek
125 g cukru
60 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1-2 szczypty imbiru

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Owoce umieścić w rondlu, zasypać cukrem, imbirem i odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż śliwki się rozpadną. W wodzie dokładnie wymieszać mąkę ziemniaczaną. Kiedy owoce syrop owocowy będzie miał odpowiednią strukturę, wlewać wodę z mąką cienkim strumieniem. Mieszać i podgrzewać przez chwilę aż całość zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Przed podaniem na sernik wyłożyć frużelinę śliwkową. 

Smacznego! :)


58 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie. Bardzo mi się podoba to połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda po prostu niesamowicie! <3 Dodam, że uwielbiam śliwki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zwykle, standardowo bez zaskoczenia, czyli GENIALNIE! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, może powinienem zrobić jaką klapę teraz, żeby coś się zadziało ;D

      Usuń
  4. Fajne smaki i wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowity, zjawiskowy, bardzo apetyczny, kuszący .... Mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda bajecznie :)
    I ta frużelina spływająca z ciasta. Pięknie zrobione zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. MMm wygląda obłędnie! A pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie i kreatywnie, ciekawy pomysł z dodatkiem imbiru :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Otóż to! Połączenie śliwek z imbirem to super pomysł :-)
    Postaram się to upiec :d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam z niecierpliwością na efekty :D

      Usuń
  10. Mam pytanie..czy chodzi o imbir w proszku czy utarty?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ty wiesz, jak działać na zmysły. Dajesz wspaniały przepis i fantastyczne zdjęcia. Wszystko wygląda obłędnie. Ta frużelina mnie urzekła. Muszę taką śliwkową zrobić, bo robiłam wiśniową. Jest to naprawdę sprawdzony dodatek do deserów. Twoja ma piękny, jasny, ale zdecydowany kolor i szklisty wygląd :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak mi miło :)
      Śliwkową mają wszyscy, dlatego postanowiłem zrobić inną, taką odpowiednią do tej pory i udało się :D

      Usuń
  12. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to się piszę na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zwykle wygląda obłęęęędnie!! A ta łyżka cudna! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To akurat łopatka do ciast, ale mi też się podoba, dlatego musiałem ja kupić :D

      Usuń
  14. Imbir-mniam, śliwki-mniam, sernik-minam mniam. To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. nie odmówiłabym kawałka ,uwielbiam serniki!

    OdpowiedzUsuń
  16. Imbirowy sernik.... Mmm... Znakomity pomysł!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Sernik wygląda obłędnie...a do tego ten pyszny sos...zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ on pysznie wygląda! *.*
    Zjadłabym, nawet teraz. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, bierzcie i jedzcie z tego wszyscy :D

      Usuń
  19. boźku.. żeby mi taki spód, boki wychodziły- co ja bym oddała!
    No świetny wyszedł, świetny! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Napatrzeć się nie mogę na to dzieło sztuki! Cudowne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ta ściekająca frużelina... mmmm... chciałabym ją zlizać, tak obłędnie na mnie patrzy... :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepyszne, piekne zdjecia, bardzo inspirujace. pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Poczęstujesz mnie...? Wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl