iu

30 października 2015

kawowy tort z robakami


Jak widać po wszystkich blogach jutro upiorna noc trupów, czyli Halloween! Blogerzy kulinarni prześcigają się w pomysłach na straszne dania, upiorne wypieki i mrożące krew żyłach drinki. Także i ja postanowiłem przedstawić Wam swój pomysł na coś słodkiego na jutrzejszy wieczór. I oto jest - tort z domowymi robakami. Na początku dekoracja miała być inna, ale nie znalazłem nigdzie potrzebnych składników, więc wymyśliłem inną, robaczywą. Oczywiście tort można przystroić kupnymi robakami-żelkami, jednak zachęcam Was do przygotowania własnych, obrzydliwych dżdżownic! :D

P.s trochę za mocno nasączyłem biszkopt, przez co przy krojeniu tort nie wyglądał estetycznie ani apetycznie, dlatego nie pokażę Wam jego środka :D

robaki:
180 ml wrzącej wody
70 g czerwonej galaretki
10 g żelatyny
20 g cukru pudru
słomki

Cukier puder, żelatynę oraz galaretkę umieścić w rondlu. Całość zalać wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawić do przestudzenia. Każdą ze słomek zakleić szczelnie z jednej strony taśmą klejącą. Wszystkie rurki związać gumką i umieścić w wąskiej, wysokiej szklance. Kiedy galaretka przestygnie wlewać ją ostrożnie do słomek. Całość wstawić na ok. 5 minut do zamrażarki do stężenia. Aby wyjąć robaki, każdą ze słomek należy przytrzymać przez chwilę pod ciepłą wodą i ostrożnie wycisnąć jej zawartość na talerz. Odstawić.  

biszkopt:
5 jajek
125 g cukru
180 g mąki pszennej
2-3 łyżki gorącej wody
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
20 g gorzkiego kakao
60 g mąki ziemniaczanej

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodawać po jednym żółtku. Dodać rozpuszczoną kawę, dokładnie wymieszać. Wyłączyć mikser i przesiewać połączone mąki i kakao w trzech partiach. Mieszać delikatnie rózgą lub łopatką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Gotową masę przelać do formy i piec w 180ºC przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz i podzielić na trzy blaty.

poncz:
50 g cukru
200 ml wrzątku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Cztery łyżeczki kawy zalać wrzątkiem, dodać cukier, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Ponczem nasączać kolejno każdy blat.

krem:
500 g mascarpone 
200 g kremówki 36%
50 g cukru pudru (lub więcej)
dżem z czarnej porzeczki

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać kremówkę i miksować aż krem zgęstnieje. Dolny blat tortu ułożyć na talerzu, nasączyć naparem z kawy, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć krem. Blat przykryć kolejnym plackiem ciasta. Czynność powtórzyć z każdym blatem tortu. Na wierzch ciasta wysypać okruchy ciasta, udekorować robakami i lekko oprószyć okruchami tortu. Przed podaniem schłodzić minimum 4 godziny. 


Smacznego! :)


Halloween

70 komentarzy:

  1. zjadłabym,ale bez tych robaków,nie lubię żelek :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznieeeeeeeeeee pyszny musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pyyyysznie :-) zjadłabym kawałek z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, jest świetny!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort cudny,a patent na domowe dżdżownice świetny! Fakt, wyglądają obrzydliwie realnie :) Lecz uważaj, bo dżdżownice w większości są obojnakami, więc istnieje spore prawdopodobieństwo, że wkrótce możesz ich mieć znacznie więcej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczną mi się mnożyć na potęgę! :D

      Usuń
  6. Super to wygląda! W sam raz na Halloween :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pewnie jest mega pyszny, ale te galaretkowe żelki mnie obrzydzają...; D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo w stylu Halloween! :) Duży kawałek tortu poproszę! ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłędnie to prezentuje się Twoje ciacho:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż bałam się zajrzeć... A tu taka niespodzianka. Piękny tort ze strrrrasznymi robalami. Nie wiem jak wyrazić mój zachwyt, brrr, czy mniam, mniam. Ale chętnie zjadłabym porcję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niezmiernie. Myślę, że mimo odrażającego wyglądu skusiłby się każdy na kawałek takiego ciacha :D

      Usuń
  11. świetnie zaprezentowany i idealny na halloween :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł, najbardziej podobają mi się robaki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wciągnęłabym robala i zagryzła porcją tortu :D całość wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super , chętnie bym spróbowała Twojego torciku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakbym zobaczyła taki torcik, pewnie bym się przestraszyła ;) Ale wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmieniłabyś zdanie po pierwszym kawałku :D

      Usuń
  16. Torcik piękny, a dżdżownice obłędnie straszne i fajowe. Halloween ma swoje prawa i słodkości mają być obrzydliwie pyszne. Fajny pomysł na robale. Nie wpadła bym na produkcję robaków w słomkach :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! Halloween to chyba jedyny dzień, kiedy dania i wypieki nie muszą być piękne i urocze :D

      Usuń
  17. Ale super patent na te domowe żelki - robaki. Na pewno sobie zapamiętam, bo bardzo lubię takie żelki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, to fajna sprawa takie domowe robale :D

      Usuń
  18. Super pomysł i jak zwykle smakowite wykonanie!

    OdpowiedzUsuń
  19. a ja darowałam sobie Halloween.. :D
    Ale takiego tortu bym zjadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda niesamowicie :)
    To w końcu tort halloweenowy, nie powinien za ładnie wyglądać ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Po pierwsze, to ten tort jest za ładny na Halloween. Po drugie wygląda świetnie. ;)
    A po trzecie uświadomiłam sobie, że jestem łasuchem, bo dla mnie w dalszym ciągu jest apetyczny. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo nie jest apetyczny w środku, tzn. wizualnie wyglądał kiepsko, więc nie wrzuciłem zdjęcia :D

      Usuń
  22. Ciasto z poczuciem humoru. Fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda jak prawdziwy tort Draculi ;-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Obłędny, mimo mojego wstrętu do wszystkiego co pełza skusiłabym się na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Super wygląda! Wspaniały pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Fantastyczny tort, moje dzieci by na pewno zwariowały na jego punkcie:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl