iu

27 listopada 2015

babeczki ponczowe


Na słodkie zakończenie tygodnia zostawiam Was z przepisem na babeczki ponczowe. Jeden z moich ulubionych deserów z dzieciństwa. Nigdy nie zapomnę jak za każdym razem będąc z mamą w pobliskiej cukierni prowadzonej przez dwie starsze panie wlepiałem oczy właśnie w te ciastka. Na chwilę robiłem się słodki, grzeczny i uległy. W końcu po tych wielu latach przyszedł czas na zmierzenie się z tym wypiekiem. Szczerze mówiąc nie wiedziałem nawet, że piecze się je z ciasta drożdżowego. A to heca! Niestety nie mam jeszcze foremki do babeczek z dziurką i musiałem użyć zwykłej do muffinek przez co wyglądają dosyć niepozornie. Ale niech Was nie zwiedzie ten zwykł kształt bo kryją w sobie cudowny poncz, którego recepturę nieco zmodyfikowałem. 

Przepis od Słodkie Fantazje

składniki (6 sztuk):
125 g mąki
7 g cukru
7 g drożdży
2 łyżki mleka
1 szczypta soli
50 g roztopionego masła 
1 jajko

Silikonową foremkę do babeczek natłuścić masłem. Mleko umieścić w rondelku i lekko podgrzać. Dodać 1 łyżeczkę cukru oraz drożdże i dobrze wymieszać. Rondel przykryć ściereczką i odstawić w do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Mąkę przesiać do dyszy robota, dodać sól, cukier oraz roztrzepane jajko, wyrośnięty zaczyn i wyrabiać hakiem 5 minut. Dodać przestudzone masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Ciasto będzie bardzo luźne, a nawet rzadkie. Całość przykryć ściereczką i odstawić w do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i nakładać do otworów w foremce do 1/2 wysokości. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Wyrośnięte babeczki piec w 180ºC przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 5 minut do przestudzenia. Wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

syrop:
100 g cukru
300 ml wody
3 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki rumu

Cukier umieścić w rondlu, zalać wodą, dodać sok z cytryny i gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać rum i dobrze wymieszać. Wystudzone babeczki moczyć w rondlu z syropem przez ok. 10-15 sekund obracając z każdej strony. Układać na kratce aby obciekły. Podawać schłodzone z bitą śmietaną (200 g kremówki 36% + kilka łyżek cukru pudru). 

Smacznego! :)



70 komentarzy:

  1. Wspaniałe babeczki. Idealne do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zmieniam rum na coś bez % i robię niedługo ... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomyślałam o amaretto zamiast rumu, myślisz że by pasowało?

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze babeczki, z cudownym miękiszem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wszystko co słodkie, i z checia bym zabrała Ci jedną! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj jakie pyszności :) porywam jedną! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ich wygląd mówi sam za siebie... cudeńka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie też w dzieciństwie fascynowały ciastka ponczowe, ale ktoś mi wmówił że to jest bardzo niedobre. Przypuszczalnie mama bo ona tego nie lubi. Ja oczywiście uwierzyłam i dopiero na studiach pierwszy raz kupiłam sobie takie ciastko. Okazało się że jest super dobre !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach te mamy! Nie zawsze wiedzą co dobre :D

      Usuń
  9. o rany wieki ich nie jadłam :)
    podbieram jedną i znikam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, jak to warto tu czasem zajrzeć i przypomnieć sobie o zapomnianych wypiekach :D

      Usuń
  10. Te ciastka mówią-zjedz mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie zakręcony ten krem na czubku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie przepadam za dodatkiem alkoholu w słodyczach, ale babeczki prezentują się cudownie :) Zjadłabym taką śmietankę z wierzchu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli o alkohol chodzi, to tutaj moim zdaniem był niezbędny. Kiedy spróbowałem samego syropu, bez rumu był strasznie słodki i mdły. Jednak po dodaniu alkoholu całość nabrała charakteru :)

      Usuń
  13. Piękne są w tej swojej idealności kształtu

    OdpowiedzUsuń
  14. Najbardziej spodobała mi się śmietana,tak perfekcyjnie wyciśnięta na babeczki,jak ja nie potrafię...nigdzie nie spłynęła,nie rozlała się...no ideał ,a tak ,babeczki też fajne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, starałem się jak mogłem, żeby wyszło perfekcyjnie :D

      Usuń
  15. To co uwielbiam, babeczki i śmietana. <3

    OdpowiedzUsuń
  16. też bardzo lubiłam je i od jakiegoś czasu za mną "chodzą" Jakaś skleroza mnie dopadła bo nie mogę za nic sobie przypomnieć kształtu ciastek, które kupowałam :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One zwykle bywają takie niewielkie, lekko kuliste z wgłębieniem od góry :D

      Usuń
  17. Ah, jakie piękności, zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  18. pięknie i smacznie wyglądają :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne i pięknie wyglądające babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ty,to umiesz człowiekowi apetytu na słodkie narobić 😉

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale piękności, wyglądają po prostu idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Starałem się z całych sił :D

      Usuń
  22. Czuję się tu jak u ekskluzywnego szefa kuchni. Zatem: wybornie się prezentują te babeczki, poproszę dwie a później dokładkę!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają cudownie. Robisz piękne zdjęcia, bardzo zachęcające :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  24. Nigdy nie jadłam babeczek ponczowych... A przed ich przygotowaniem czuję nabożny lęk ;)
    Tobie wyszły piękne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niepotrzebnie, bo to prosta sprawa :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl