iu

25 listopada 2015

brownie/lava cake


Dziś przed Wami brownie, czyli jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast, jakie istnieją. Wiadomo, najlepsze to takie o głębokim aromacie czekolady, mazistej konsystencji, a nawet płynnej wewnątrz. I oczywiście podawane na ciepło w towarzystwie lodów i/lub świeżych owoców. Na takie właśnie brownie przedstawiam Wam przepis od kumpla, u którego jadłem to ciasto już kilka razy. Nareszcie przyszedł dzień, kiedy sam mogę je zrobić. Było warto! :)

składniki:
250 g gorzkiej czekolady
150 g masła
150 g cukru
50 mąki
6 jajek

Zamiast 250 g czekolady, można użyć jej tylko 150 g, a dodatkowo dodać 50 g gorzkiego kakao.

Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić masłem. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie gęsta i lśniąca dodawać po jednym żółtku. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, przestudzić. Do ubijanej masy wlewać cienkim strumieniem przestudzoną czekoladę z masłem. Wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łopatką. Czekoladową masę przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec w 200ºC przez 10-12 minut. Wyjąć, przestudzić i podawać na ciepło. Jeżeli ciasto jest surowe, czas pieczenia wydłużyć o ok. 5 minut. 

Smacznego! :)




138 komentarzy:

  1. Uwielbiam brownie, ale nie mogę znaleźć przepisu idealnego. Twoje wygląda przepysznie, więc koniecznie je wypróbuję, może to będzie ten jedyny idealny? :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem przekonany, że tak właśnie będzie! Próbuj koniecznie bo robi się je szybko a jest przepyszne! :)

      Usuń
  2. Wygląda doskonale! Będę robić, nie mam już innego wyjścia, po obejrzeniu tych zdjęć :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne, z wierzchu lekko chrupiące, w środku miękkie i niemal płynne-boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzę brownie z płynnym środkiem. No cóż- chyba znalazłam przepis idealny dla siebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę! :D

      Usuń
  5. Jest wiele ciast i deserów, którym nie potrafię się oprzeć. Do takich właśnie należy brownie. Zrobiłeś mi niespodziankę takim widokiem. Niech chociaż oczy nacieszę. Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co tam tylko oczy? Zabieraj się za pieczenie, jest prosto, dosyć szybko i przede wszystkim pysznie! :)

      Usuń
  6. Niebo w gębie. Wygląda niesamowicie, aż by się chciało sięgnąć ręką po kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  7. Trudno powstrzymać łaknienie:)) Jest boskie:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Całe 50 g. Nie mniej, nie więcej. W kocu to brownie z płynnym środkiem :)

      Usuń
  9. Chcę się dobrać do tego środka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmm, wiedziałam, że brownie ma być maziste jak błotny zakalec. Ku mojemu przerażeniu, mój ostatni wypiek lał się w środku... i myślałam, że to błąd! A na to wygląda,że chyba wszystko z nim było ok, bo smaczne było nieziemskie. A Twoim ciastem jak zwykle można by zobrazować znaczenie słowa pożądanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zastanawiałem się nad nazwą tego wypieku. Czy powinno być brownie, czy jednak bardziej lava cake. Ale mniejsza o nazwę :D

      Usuń
  11. prawdziwa czekoladowa rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. W sumie to chyba jednak lawa, a nie brownie, chociaż sam już nie wiem ;p

      Usuń
  13. Cudowne, aż brakuje słów. Mogę się patrzeć na to zdjęcie bez końca! Jesteś okropny, że robisz takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  14. ale to apetycznie wygląda i ten rozpływający się środek mmm... :):) ale mi ślinka cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. o maj gat! ja spać nie będę mogła - to wygląda DOSKONALE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli będziesz miała piękne sny! :D

      Usuń
  16. Ojojojojoj i po co ja tu wchodziłam o tak późnej porze :-) teraz nie będę mogła zasnąć. Obłędne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwa wyjścia - piecz, albo śnij o nim :D

      Usuń
  17. Najlepsze na poprawę humoru, dla czekoladoholików jak ja <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam ochotę tylko wziąć łyżeczkę i wyjeść ten cały płynny środek :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda idealnie :) Będę mieć teraz z całą pewnością czekoladowe sny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. I ten środek <3 Mogłabym zjeść całe na raz :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Rozpusta w Twojej kuchni. Porywam kawał!

    OdpowiedzUsuń
  22. i za to pierwsze zdjęcie powinieneś smażyć się w piekle!
    Tyle dobroci na jednym zdjęciu.. to ujęcie <3 wilgotna, mokra, ale zbita struktura brownie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja nie wiem, ale jak tylko wchodzę do Ciebie na bloga i patrzę na te zdjęcia to od razu wszystko bym zjadła co się na nich znajduje :))) Ciacho i zdjęcia rewelacja :))))))))))))))))))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bierz co chcesz! Chociaż zdjęcia może zostaw na pamiątkę po tym co było :D

      Usuń
  24. Mmm, uwielbiam!!! Szkoda, że na razie nie mogę:(

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak zwykle...wodzisz na pokuszenie :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Rozpusta! Czekoladowa rozpusta...:)

    OdpowiedzUsuń
  27. świetny przepis i chyba podkradne :) a koledze podziękować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, dziękowałem, bo jest za co :D

      Usuń
  28. No i Sosna wziął i zrobił moje ukochane ciasto. No to co ja mam powiedzieć? Że będę za 5 minut? :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Mmm, ten płynny środek... wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepięknie wyglądające i (smakujące) kalorie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie kalorie? Czekolada to samo zdrowie, zwłaszcza ta gorzka :D

      Usuń
    2. Ja słyszałam, że czekolada jest warzywem albo sałatką :D więc w sumie pasowałoby, że jest zdrowa :D

      Usuń
    3. Widziałem ten sam wywód :D

      Usuń
  31. Bardzo lubię brownie, zwłaszcza autorstwa siostrzeńca :D
    Twoje wygląda cudownie, aż miło popatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Pysznie, to za mało powiedziane ;) Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  33. Matko Jedyna. Nie mogę patrzeć na te zdjęcia, bo mi słabo. To najpiękniejsza rzecz jaką kiedykolwiek wiedziałam #foodporn

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow! Co za zaszczyt słyszeć takie słowa! Dzięki :D

      Usuń
  34. Mmm wygląda jak płynna czekolada :) Poproszę!

    OdpowiedzUsuń
  35. Od pewnego czasu zarzekam się, że ograniczam pieczenie na rzecz bardziej zdrowych potraw, ale chyba słabo mi idzie, szczególnie jak wszyscy wokół kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, co może być niezdrowego w ciastach? ;p

      Usuń
  36. Takie cudownie lepkie... Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Dziś zrobiłem wg Twojego przepisu. Moim zdaniem zbyt mało mąki... Dosłownie wszystko w środku było płynne pod faktycznie chrupiącą skorupką... Troszkę się zawiodłem, myślę, że więcej mąki załatwi sprawę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość mąki jest odpowiednia. Ciasto powinno być płynne w środku. O to własnie w nim chodzi. W końcu to bardzo mokre brownie, a nawet lava cake :)

      Usuń
  38. Zrobiłam. To drugie moje podejście do brownie. I ten przepis to strzał w 10! Piekłam troszkę dłużej bo bałam się że będzie zbyt płynne, od razu podwójną porcję, no i nie miałam pół kilo gorzkiej czekolady więc 200g mleczną zastąpiłam. Efekt niesamowity, znikło w 1,5 dnia (3 dorosłych i 2 przedszkolaki). Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało! Chociaż wcale się nie dziwię. To świetny i prosty przepis :)

      Usuń
  39. Wygląda bajecznie!!! Czy na drugi dzień też będzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że powinno być dobre :)

      Usuń
    2. a sądzisz, że zostanie coś do następnego dnia? Wątpię.. ;)

      Usuń
    3. Znając życie to nic nie zostanie :D

      Usuń
  40. Zrobiłam dokładnie jak w przepisie, cudowne, pyszne, lejące. Po raz pierwszy jestem na blogu, ale nie ostatni, dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Miałam ochotę na coś słodkiego i kupiłam czekoladę, ale po zobaczeniu tego cuda postanowiłam, że lecę do sklepu po drugą i biorę się za pieczenie :D nawet jeśli nie wyjdzie, choć takiej opcji nawet nie biorę pod uwagę, to zjem z dziką rozkoszą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie ma opcji, żeby nie wyszło. Jest zbyt proste :D

      Usuń
    2. Można by powiedzieć, że niebo w małym kawałeczku ciasta.. w zasadzie nie wiem jak smakuje niebo, ale chciałabym żeby właśnie tak smakowało :D
      Jeśli chcesz to w zamian chętnie podzielę się z tobą moim starym numerem Jeden w kategorii pysznych ciast ;) nie wiem co ma w sobie to ciasto (prócz orzechów i czekolady), ale wszyscy rzucają się na nie i proszą o więcej (nawet znajoma uczulona na orzechy wzięła tabletkę przeciw alergii, po czym stwierdziła "warto było" :D

      Usuń
    3. No proszę, w takim razie muszę mieć ten przepis! :)

      Usuń
  42. Proste i pyyyyysze. Przepis Idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brownie pyszne, ale nie... "lava". Środek prawie taki sam jak z zewnątrz. Gdzie tkwi błąd. Będę wdzięczny za odpowiedź.
      Pozdrawiam. Jurek

      Usuń
    2. Trudno mi powiedzieć, bo ciasto robiłem już tyle razy i zawsze wychodziło. Może trochę przesuszone w piecu?

      Usuń
    3. U mnie za to 80% lava ;) klucze są imho dwa: dokładne wymiary naczynia (=grubość ciasta podczas pieczenia) oraz niewielkie różnice w piekarnikach.

      Usuń
  43. Podobnie jak większość tu komentujących, jadłam brownie wg róznych przepisów, żadne z nich nie wyglądało tak apetycznie.
    Muszę wypróbować. Nie znalazłam informacji na temat ustawienia piekarnika. Jeśli coś przeoczyłam to przepraszam. Czy pieczesz z termoobiegiem czy bez?
    Dziękuję

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik ustawiam za wsze na grzanie góra dół :)

      Usuń
    2. Wielkie dzięki :) ps.: pięknie tu na pewno będę często zaglądać
      Magda

      Usuń
  44. Cześć! :) Zrobiłam dzisiaj to cudne ciasto i dołączam do jego fanów! Faktycznie jest banalnie proste i obłędne w smaku. Konsystencja idealna! Piekłam troszkę dłużej, bo po 12 minutach było zbyt mokre z wierzchu, ale to pewnie kwestia piekarnika. Póki co zostały jeszcze dwa kawałki, ale pewnie dzisiaj znikną :) Znajomej tak zasmakowało, że jej podesłałam Twój przepis. Zdecydowanie nr 1 wśród czekoladowych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę, że ciasto tak bardzo Wam posmakowało! To bardzo budujące. Co do czasu pieczenia to rzeczywiście zależy od piekarnika. Czasami warto wydłużyć czas o kilka minut :)

      Usuń
    2. Robię Twoje Brownie już drugi raz, bo jest najlepsze i moje dziecko je kocha :-) robię podwójną porcję, czy 12 minut to nie za krótko?

      Usuń
    3. Jeśli boisz się o czas pieczenia, możesz wydłużyć go do 15-18 minut :)

      Usuń
  45. Początkowo obawiałam się piec ciasto z płynnym środkiem, zaryzykowałam :) ideał, przepis i ciasto rewelacyjne. Zmodyfikowałam troszkę przepis. Wierzch ciasta pokryłam kokosową kruszonką zrobioną na bazie białek i wiórków kokosowych. Po upieczeniu dodatkowo polałam brownie gorzką czekoladą. Gorąco polecam przpis,pychotka. Pozdrawiam. Kathrina ;)

    OdpowiedzUsuń
  46. Napisze brownie jakie robiłam rewelacja moja rodzina je kocha

    OdpowiedzUsuń
  47. A nam się nie udało :( środek był zbyt płynny - ciasto rozlewało się poza formę (po jej zdjęciu). składniki odmierzone co do grama... czas 12 minut i jeszcze dopiekaliśmy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem spróbujcie dodać tylko 150 g czekolady i 50 g kakao :)

      Usuń
  48. Udane! No i dałam więcej mąki bo wydawał się zbyt płynny :D

    OdpowiedzUsuń
  49. Mogę spytać jaka dokładnie mąka została użyta, bo nie mogę spożywać glutenu i zastanawiam się z jaką bg mąką mi to cudo wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłem pszennej. Co do wersji bezglutenowej to może mąka kokosowa i ziemniaczana? :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl