iu

9 listopada 2015

czekoladowe trufle z jagodami goji


Nowy tydzień zaczynam jak zwykle od słodkiego małego co nieco. Tym razem padło na, zalegające w szafce słynne swego czasu i promowane chyba przez wszystkich blogerów kulinarnych, jagody goji. Miały być takie pyszne i takie zdrowe. Istne złoto wśród produktów spożywczych. Dla mnie okazały się rzeczą przereklamowaną i przeciętną w smaku. Można go porównać do mało słodkich rodzynek. Przez długi czas nie wiedziałem co zrobić z tymi jagodami. Nadszedł w końcu dzień, w którym postanowiłem, że zrobię z nimi coś prostego i tak powstały czekoladowe trufle.

składniki (ok. 15 sztuk):
100 ml kremówki 36%
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru pudru
1 szczypta chilli
kilka garści jagód goji

Jagody goji posiekać, odstawić. Kremówkę, cukier puder, sól, kardamon oraz ekstrakt z wanilii umieścić w rondlu i mocno podgrzać cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę połamaną na kostki i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do dokładnego połączenia składników. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut aż zgęstnieje. Ze schłodzonej masy formować w dłoniach kulki dowolnej wielkości. Czekoladowe trufle obtaczać w drobno posiekanych owocach.

Smacznego! :)


68 komentarzy:

  1. jagody wyglądają jak takie,,małe robaczki :D ja bym z chęcią porwała jedną

    OdpowiedzUsuń
  2. Też myślałam o jagodach goji w jakiś słodkościach, bo same w sobie są suche i nijakie, ale mają bardzo ładny kolor, co widać w Twoich cudownych truflach:)) Ach, jakbym zjadła:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie i chyba tylko kolor je ratuje :D

      Usuń
  3. Wspaniały sposób na wykorzystanie owoców!
    Mnie też one niezbyt smakują, wolę zdecydowanie rodzynki i żurawinę :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja i tak zjadłabym takie trufle; D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne. Zachwyciły mnie totalnie. Zabieram kilka sztuk i szybko uciekam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sama je kupiłam tylko po to, aby spróbować jak smakują. Większość blogerów musiała je zachwalać, bo skoro dostali darmowe paczki do producenta...ot reklama! Kiedy zrobiłam z nimi sernik moi goście też stwierdzili, że smakiem przypominają rodzynki. Mnie takie suche też średnio smakują, ale w cieście jak zmiękną mogą być :) I ładnie wyglądają w "czerni" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, nie ma to jak dary, dary losu od sponsorów :D
      Myślałem, że to moje tak wyschły od długiego leżenia i czekania na użycie. Nawet myślałem, żeby namoczyć w jakichś procentach, ale nie wiem czy alkohol nie zabiłby całkiem tego smaku :D

      Usuń
    2. Alkohol przecież nie zabija smaku, ale poprawia :D Mnie z tym namoczeniem w % pomysł się podoba... ja chciałam je moczyć w wodze, ale pijane jagody goji to zdecydowanie lepszy pomysł!

      Usuń
    3. Następnym razem tak zrobię :D

      Usuń
  7. dech zapiera na sam widok! pyszne kuleczki ukulałeś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten kolor ciemnej czekolady pięknie łączy się z czerwienią jagód :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę, fajnie się przełamują te barwy :>

      Usuń
  9. Też niedawno próbowałem te jagody, są gorzkie i wcale bez smaku... Ale w połączeniu z takimi trufelkami muszą smakować lepiej :D
    www.kuchnialukasza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Dużo nie ma co się rozpisywać - na pewno smakuje obłędnie i koniecznie to wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ... ja nie mogę. Co za widok! Doskonały pomysł połączenie czekolady z tymi jagodami. Już czuję niesamowity smak tych trufli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że czujesz je aż u siebie :)

      Usuń
  12. Dla mnie jagody goji nawet nie są mało słodkie, a cierpkie. Same w sobie nie powalają, ale mogą być ciekwym dodatkiem :) Pięknie się w tych truflach prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, smak pozostawia dużo do życzenia, ale chociaż ładnie wyglądają :D

      Usuń
  13. przepięknie wyglądają :), aż mi serce zabiło jak tylko Cię odwiedziłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hmmm...ja jagod goji jeszcze nie probowalam ale zachwyca mnie ta kolorystyka na zdjeciach! Podrzuc ze dwie kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jakie super kuleczki :) muszą być smaczniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. też nie przepadam za tymi jagodami, ale często pięknie się prezentują ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I chyba tylko to jest ich mocną stroną :D

      Usuń
  17. nasuwa się skojarzenie ze Stendhalem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, ale jak to? Dokładniej proszę :p

      Usuń
  18. Nigdy nie jadłam jagód goi. Fajnie wyglądają w tych truflach, jak płatki kwiatów :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Póki co jagód goji próbowałam raz, w formie suszonej, w szafce czeka jeszcze wersja w czekoladzie. Gdybym miała możliwość spróbowania Twojego dzieła, sięgnęłabym właśnie po nie.

    OdpowiedzUsuń
  20. mi akurat smakują, używam ich do dzisiaj :) Ale w takiej formie to jeszcze nie próbowałam! Booomba ;) Jestem jak najbardziej za <3

    OdpowiedzUsuń
  21. u mnie też sie nie sprawdziły, ale kopiłam sobie drzewko i zobaczymy - może świeże ew przetworzone będą lepsze?
    a trufle wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Szczerze - jagody, które jadłam po raz pierwszy (i ostatni) były gorzkie. Okropne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje gorzkie nie były, ale brakowało im smaku :D

      Usuń
  23. Ja też kupiłam je raz, i jakoś mnie nie oczarowały... Ale takiego trufelka to bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawy pomysł z jagodami goji. Fajne kuleczkowe kuleczki ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl