iu

23 listopada 2015

mini tarta z budyniem i jabłkami w słonym karmelu


Witajcie! Po mroźnych, ale słonecznych dniach, znowu nadeszły te szare i bure, które odbierają każda, nawet najmniejszą dawkę energii. Również i na zdjęciach zrobiło się szaro, ale pośród tego betonu wyrosła złocista i przepyszna róża, której płatki wzniosły się na budyniowej chmurce, a całość zrosił słony karmel. Niestety nie mam zdjęcia przekroju ciastka, bo było ono na wynos :D

ciasto:
200 g mąki
130 g masła
66 g cukru pudru
1 żółtko

Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić

budyń:
10 g cukru
150 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
35 g masła

75 ml mleka zagotować w rondlu z cukrem. Pozostałe mleko połączyć z mąkami, dokładnie rozetrzeć i wlewać niewielkim strumieniem do gotującego się mleka w rondlu. Zmniejszyć ogień i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać masło i utrzeć mikserem. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód.

jabłka:
2 duże jabłka
50 g cukru
50 ml wody
2 łyżki masła
1 szczypta cynamonu
2 duże szczypty soli

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Na patelni umieścić cukier, masło, wodę, sól i cynamon. Całość podgrzewać na średnim ogniu do wrzenia. Następnie na syropie ułożyć plasterki jabłek i smażyć przez ok. 2 minuty z każdej strony. Owoce zdjąć z patelni, przełożyć na talerz i odstawić do wystudzenia. Wystudzonymi kawałkami jabłek dekorować tartę. 

Smacznego! :)


95 komentarzy:

  1. Wygląda jak kwiatuszek. Cudnie, smacznie i nie można się jej oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, złocisty kwiatuszek pełen wspaniałych smaków :D

      Usuń
  2. Kruchy spód,,jabłko,,i mój ulubiony karmel. Obłęd !

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę tu zaglądać, bo wspaniałe i pyszne wypieki sprawiają, że ślinka cieknie :) Takie smaki uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Różyczka wyszła pięknie :D Wierzymy na słowo, że w przekroju też się pysznie prezentowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho prezentuje się pięknie i bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna! Ciekawa jestem smaku tej jabłkowej róży:) Słodko- słony cynamonowy karmel na płatkach -mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz połączenie słodkiego i słonego to powinnaś polubić to ciastko :D

      Usuń
  7. Prześliczne tarty! Cudna ta różyczka :) W sam raz dla ukochanego, muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, zgadza się! Ukochany będzie szczęśliwy :D

      Usuń
  8. To dla mnie ten piękny kwiatek;-)? Piękny. I poprawił mi humor:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. solony karmel, jabłko, budyń... kocham to!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uuuu... jakie cudo ! Myślę, że nie byłabym w stanie się takiej słodkości oprzeć :}

    OdpowiedzUsuń
  11. wygladają rewelacyjnie, budyń i jabłka to boskie połaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniała róża herbaciana :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękna ta róża, aż szkoda jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że skusiłabyś się jednak :D

      Usuń
  14. Piękny kwiat do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiesz czy mnie uwieść :3 Solony karmel zawsze na propsie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, już myślałem, że można uwieść Cię kwiatkiem ;D

      Usuń
    2. Kwiatki są dla kobiet, dla mężczyzn jest solony karmel :D

      Usuń
  16. Ach, słonemu karmelowi mówię zdecydowanie tak! I jeszcze ta piękna róża :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepiękna porcja pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Gratuluję świetnych przepisów, wykonania i cudnych zdjęć! Tak wiele wspaniałej pracy w tym widać:)) Jak Ty to wszystko ogarniasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, że to doceniasz. No jakoś daję radę. Robię wszystko co w mojej mocy, żeby nie stać w miejscu tylko pracować i rozwijać się dalej :)

      Usuń
  19. Budyń? Słony karmel? O raju <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Odpowiedzi
    1. Starałem się, żeby wyszła jak najlepsza :D

      Usuń
  21. Takie ciacho na 100% poprawi nastrój. Wygląd i smak i na dodatek dobra kawa - tego tylko mi teraz potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie pora iść do kuchni i pichcić :D

      Usuń
  22. Takie róże to ja bym chciała dostawać :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Taka urokliwa i taka smaczna.... zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękna Ci ta róża wyszła :))

    OdpowiedzUsuń
  25. Ta jabłkowa różyczka wygląda naprawdę olśniewająco ! A całość musi smakować cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak miło to słyszeć :)

      Usuń
  26. Odpowiedzi
    1. Mą cukierniczą ręką malowane :D

      Usuń
  27. Oczu nie można oderwać!!! Ślinianki pracują, a myśli biegną tylko w jednym kierunku. Trzeba to cudo wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie! I to jest prawidłowa reakcja :D

      Usuń
  28. zawsze mnie zachwycają te różyczki z jabłek <3 cudownie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  29. Różyczka niezwykłej urody! Perfekcja w czystej postaci, o smaku wolę już nie myśleć..., bo zamówiłabym chyba cały bukiet:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo kuszący wygląd! Słodka róża to wyście idealne łączące w sobie odpowiedz na odwieczny dylemat kwiaty czy czekoladki? :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciacho jest pyszne. Zrobiłam i smakowało wszystkim. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl