iu

13 listopada 2015

mini tarta z granatem i białą czekoladą


Przed nami kolejny piątunio, a ja tradycyjnie mam dla Was przepis na coś słodkiego. Ten przepis to mały eksperyment. Chciałem sprawdzić jak granat komponuje się z białą czekoladą i kruchym spodem. Tak! Komponuje się i smakuje bardzo dobrze, nic nowego. Można powiedzieć, że nic nowego :D Ja swoje ciastko zrobiłem w niewielkiej foremce o średnicy 10 cm, ale poniżej podaję składniki na większą blachę ok. 20 cm średnicy. 

ciasto:
200 g mąki
130 g masła
66 g cukru pudru
1 żółtko

Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić

nadzienie:
2 duże granaty
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki wody
sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Nasiona granatów umieścić w rondlu i rozgnieść lekko tłuczkiem. Podgrzewać przez chwilę na średnim ogniu. Kiedy mieszanka będzie bardzo ciepła dodać namoczoną żelatynę, zdjąć z palnika i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić i przestudzić. Całość przelać na wystudzony spód ciasta i wstawić do lodówki na ok. 20 minut do stężenia. 

krem z białej czekolady:
100 g białej czekolady
125 ml kremówki 30 %
sok z 1/2 cytryny

Kremówkę oraz czekoladę umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać i dostawić do przestudzenia. Dodać sok z cytryny i połączyć. Gotowy krem wyłożyć na schłodzoną warstwę z granatem i wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Podawać. 

Smacznego! :)



78 komentarzy:

  1. Wszystko co lubię w małej babeczce! Idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Normalnie nie nadazam za tymi wszystkimi pysznosciami... :))) Granat uwlebiam, wyjadlabym te wszystkie ziarenka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, myślę, że zjadłabyś nie tylko granat, ale i całe ciacho :D

      Usuń
  3. No i po co ja tu zaglądałam, będzie mi się po nocach śniła:))) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę :D

      Usuń
  5. Uwielbiam granaty i uwielbiam białą czekoladę, więc jak dla mnie, jest to wypiek idealny :D No i jak zwykle prezentuje się przepięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że skoro tak lubisz te smaki, to skusisz się i sama przygotujesz takie ciacho :D

      Usuń
  6. Coś wspaniałego! I ja kupiłam granaty i nie zawaham się ich użyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudownie nadziane kruche ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest za piękne i za dobre by bezkarnie patrzeć;) Chce się piec!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem czekam na efekty pieczenia :D

      Usuń
  9. Wygląda cudnie i niesamowicie apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowna, wygląda jak klejnot do zjedzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale przepysznie wygląda, idealna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Aż nie wiem co powiedzieć. Dzięki! :D

      Usuń
  13. Czekolada (nie ważne jaka-mleczna, gorzka, biała) ze wszystkim się dobrze komponuje ;) Granat na pewno super przełamuje jej słodki, lekko mdły smak. Wygląda pyyyysznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z każdym słowem, czekolada to królowa deserów, która z każdym składnikiem stworzy świetne połączenie :D

      Usuń
  14. Ojoj, że też ja zawsze trafiam na takie mega pyszne słodkości, kiedy akurat nie mam w domu potrzebnych składników do ich przygotowania! Poezja.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co zwlekać, trzeba do sklepu szybko uciekać i za wypiekanie się zabierać :D

      Usuń
  15. ale kusisz; wspaniale wygląda

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglada pysznie, wspaniała tarta ;) Ja robię takie w wersji dużej ;) Mini też jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Następnym razem zrobię w wersji o wiele większej :D

      Usuń
  17. Ostatnio właśnie takie tatry skradły moje serce😁 kurczę a Ty zawsze je skradasz tymi słodkościami 😋

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie! A ja uwielbiam białą czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to nie pozostaje nic innego jak brać się za pieczenie :D

      Usuń
  19. Białą czekolada i granat komponują się znakomicie, takie słodko-kwaśne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, chociaż mój granat był dosyć słodki :D

      Usuń
  20. żeby moja tarta raz tak wyglądała.. :(
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pracuj i próbuj, kiedyś się uda z pewnością :D

      Usuń
  21. Granat - owoc, na punkcie którego mam totalnego fioła. Nie dość, że pyszni się uroczo na wierzchu, to jeszcze ten krem z białej czekolady... Sosna, ty mnie chyba chcesz od rana bezwstydnie kusić. Dobrze, że wczoraj zrobiłam bezę ze śmietaną i granatem, to zaznam trochę tej granatowo-białej satysfakcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz jakie mamy wyczucie smaków :D

      Usuń
  22. Fajne! A co to za koszula pocięta? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A taka stara, co się podarła kiedyś :D

      Usuń
  23. Zakochałam się w tym deserze... nie wiem czy to przez dodatek mojej ukochanej czekolady czy przez to piękne zdjęcie.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Dzień dobry Panie Sosna. NR 3 od Pana - ciasto wywołało zachwyty różnych osób, peany wręcz. Ciasto pięknie pachnie masłem i świeżością, polewa z białej czekolady - super konsystencja w połączeniu z granatem czad. Polecam wszystkim na zaskok :) działa mocno niebanalnością i chyba ciężko, żeby się nie udało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, ciastka są niezwykle proste a w dodatku smakowite :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl