iu

6 listopada 2015

pełnoziarnista tarta z musem śliwkowym pod bezą


Dziś mam dla Was kolejne eksperymentalne ciasto, które chyba się udało. Jedyne z czego nie jestem zadowolony to bezowa dekoracja. Wydawała mi się tak łatwa do przygotowania, a okazała się wbrew pozorom trudna. Nie wiem co robiłem źle, ale te bezowy kropelki nie wyszło mi tak jakbym chciał. Ale to chyba drobiazg :D

spód:
2 jajka
50 g sezamu
200 g płatków owsianych
3 łyżki płynnego miodu

Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Płatki oraz sezam umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na drobny pył. Mieszankę przesypać do miski, dodać miód oraz jajka i dokładnie wymieszać. Masą równomiernie wypełnić formę do tarty dokładnie dociskając. Wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Jeśli spód nadal będzie miękki przykryć formę folią aluminiową (aby nie przypaliły się brzegi) i piec jeszcze 5-10 minut. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i dostawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz. 

mus śliwkowy:
300 g śliwek
100 g cukru
3-4 łyżki masła
1-2 szczypty mielonego imbiru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka wody
1 jajko

Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie. Śliwki umyć, pokroić na ósemki i usunąć pestki. Owoce umieścić na patelni, zasypać cukrem, dodać imbir, masło i podgrzewać na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Dodać jajko i energicznie mieszać. Całość dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut, do momentu aż owoce rozpadną się i zmiękną. Patelnię z musem zdjąć z palnika i odstawić na 10 minut do przestudzenia, a następnie dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na gładką masę. Mus ponownie podgrzewać na średnim ogniu. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną mieszając i podgrzewać aż zgęstnieje. Gotowy mus przelać na wystudzony spód tarty i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. 

beza:
2 białka
120 g cukru
sok z 1/2 cytryny


Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy masa będzie gotowa, stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Na koniec, cały czas miksując dodać sok z cytryny. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o dużym, okrągłym otworze i udekorować wierz tarty. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 250ºC z funkcją grilla na ok. 1-2 minuty. Cały czas pilnować czy beza się nie pali. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Smacznego! :)



90 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj nie, mogłaby wyglądać lepiej ;p

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. To samo powiedziała siostra jak je zobaczyła :D

      Usuń
  3. Mam pytanie. W przepisie jest napisane, żeby płatki i sezam zmiksować na drobny pył, a na zdjęciu widać, że są całe ziarna sezamu i dość grube płatki. Miksować czy nie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miksowałem, ale chyba nie dość dokładnie, a raczej za dużo wszystkiego wrzuciłem na raz. Powinienem podzielić przynajmniej na dwie porcje.
      Odpowiadając na pytanie: jak wolisz. Myślę, że przynajmniej lekko zmiksowanie będzie łatwiej połączyć w jedną masę, którą po upieczeniu będzie kroiło się jak ciasto. Nie powinno się tak kruszyć i łamać :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) A kiedy do musu dodajemy jajko? :)

      Usuń
    3. Zapomniałem o tym napisać. Ups. Już poprawiłem. Jako dodaj w momencie kiedy masło już się dobrze rozpuści :)

      Usuń
    4. Dodałam później, ale i tak tarta wyszła super! Jest przepyszna :) Dzięki za świetny przepis, na pewno wejdzie na stałe do mojego repertuaru ;)

      Usuń
    5. Cieszę się ogromnie! <3

      Usuń
  4. Jak cudownię wygląda ta tarta! Poproszę o kawałeczek :D
    Ciągle powstaje pytanie: jakie oświetlenie używasz do fotografii i jakim programem obrabiasz? Zdjęcia zawsze są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie! :)
      Oświetlenie? Taki nieduży softbox, nie pamiętam mocy żarówki, ale odpowiada ona letniemu światłu za dnia :D
      Co do zdjęć to już moja słodka tajemnica, ale większość dzieje się w aparacie :>

      Usuń
    2. Dzięki :) Ciągle inspiruję się Twoimi zdjęciami :3

      Usuń
  5. A ja myślałam, że to Twój zamysł te bezowe dekoracje. Ciasto na medal ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak, bo beza miała tak wyglądać, ale te duszki miały być bardziej kształtne, jak kropla :D

      Usuń
  6. Rewelacja! A beza wyglada bardzo oryginalnie - mi tam się podoba! Całość wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czepiasz się. W przekroju wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, no tak! W końcu liczy się wnętrze :D

      Usuń
  8. Najważniejszy jest smak, a jestem przekonana że smakuje wybornie! Co tam kropelki :) Zresztą jakbyś tego nie napisał, nikt nawet nie domyśliłby się :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, smak był, dobry był. To najważniejsze :D
      No właśnie, głupi nie zauważy, mądry pomyśli, że miało tak być :D

      Usuń
    2. Czyli zgadzamy się, cudnie :D

      Usuń
  9. super pomysł, a zdjęcia przepiękne!

    Zapraszam do mnie na konkurs śniadaniowy
    http://cotakpachnie.com.pl/2015/11/05/gluten-free-box/

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie według nas te bezowe kropelki wyszły ekstra :) Apetycznie przypieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ Ty masz fantazję. Pomysł na bezę świetny. Często robię ciasta z bezą, bo uwielbiam, ale takiej twórczości nie wymyśliłabym za czorta :)
    Zabrałeś nas w świat podwodny, na rafę koralową. Może i zamysł miałeś inny, ale jak dla mnie wygląd jest boski, a i smak z pewnością też, bo składniki ciacha super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow! Aż takiego porównania, do rafy koralowej, to się nie spodziewałem!
      Nie wiem co powiedzieć <3

      Usuń
  12. Ten mus śliwkowy z imbirem musi być boski!

    OdpowiedzUsuń
  13. Tarta jest fantastyczna. Twoje beziki wyglądają jak duszki. Podobają mi się. W przekroju tarta jest obłędna. Cały przepis z tym musem..... aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiem co mam powiedzieć. Potraficie docenić! :)

      Usuń
  14. Jak ja lubię do Ciebie zaglądać. Wspaniałe słodkości, piękne zdjęcia. Tarta rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się przeogromnie! Dzięki :)

      Usuń
  15. To może zależeć od piekarnika - nieraz człowiek zrobi wszystko dobrze a efekt jest inny niż w przepisie. Zgadzam się jednak że takie przypieczone wyglądają apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie, w tym przypadku to nie wina piekarnika.
      Miałem problem z wyciskaniem ładnych kształtów z masy bezowej przez rękaw cukierniczy :D Coś nie szło mi to zbyt dobrze :D

      Usuń
  16. Bezowa dekoracja wygląda bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednak myślałem, że wyjdzie nieco lepiej, zgrabniej :D

      Usuń
  17. Ach, musiała być pyszna<3 Ta beza wygląda najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszności- a beza właśnie genialnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  19. zakochałam się już w tej tarcie :) a spód muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. jak dla mnie bomba, a beza właśnie taka miała być i tego sie trzymaj:D

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetnie wygląda. Ten spód z sezamem musi być genialny!

    OdpowiedzUsuń
  22. Pewnie, że drobiazg. Tarta prezentuje się super wyśmienicie! Chętnie bym taką wszamała :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ta beza wygląda jak pianki marshmallow w deserze smores!
    Omnomn.. <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Oj tam, fajna ta beza! Tarta też fajna, mogę kawalek? :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Kolejny twój wypiek Sosna i jestem pod wrażeniem. Poziom bardzo wysoki! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jadłabym z wielką przyjemnością! :>

    OdpowiedzUsuń
  27. Praktyka czyni mistrza, następnym razem będzie idealnie :)
    A kolor tego musu mnie oczarował :)

    OdpowiedzUsuń
  28. a co jak się nie ma funkcji grilla w piekarniku?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy należy użyć specjalnego palnika cukierniczego i nim opalać bezę :)

      Usuń
  29. Oj, Sosna - przepisy są mega!!! Zdjęcia rewelacja! Zostaję na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl