iu

16 listopada 2015

pigwa pod korzenną kruszonką


Dzień jak co dzień. Cotygodniowe zakupy spożywcze. Dział z owocami i warzywami. Oglądam sezonowe nowości i widzę pikną, żółtą pigwę. Tylko jak ona smakuje? Jaką ma konsystencję? Z czym będzie się dobrze komponować. Wziąłem jedną sztukę i postanowiłem to sprawdzić. Z internetów dowiedziałem się, że jest dosyć twarda, dlatego najłatwiej będzie trochę ją poddusić, a potem upiec. Ale z czym, skoro mam tylko jedną sztukę? Może z kruszonką? Tak! Ale kruszonką chyba najlepszą jaką kiedykolwiek zrobiłem i jadłem o cudownym korzennym aromacie. Polecam! :)

składniki (2 porcje):
200 g pigwy (1 szt.)
2 łyżki płatków owsianych
1/4 szklanki wody
20 g cukru
100 g mąki
60 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki mielonych goździków
kilka łyżek schłodzonej kremówki 30% lub 36 %

Pigwę obrać, pokroić w plastry i usunąć gniazda nasienne i umieścić w rondlu. Wlać ok. 1/4 szklanki wody, dodać 20 g cukru. Całość podgrzewać do wrzenia i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Włączyć palnik, wyjąć owoce i odstawić do wystudzenia. Mąkę połączyć w misce z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać miód oraz masło i przy pomocy widelca wykonać kruszonkę (rozcierać o ścianki). W kokilkach układać warstwami pigwę oraz kruszonkę zaczynając od pigwy, a kończąc na kruszonce. Foremki z zawartością wstawić do piekarnika  i piec w 180ºC ok. 40 minut. Lekko przestudzić i podawać z łyżką mocno schłodzonej kremówki 30% lub 36%. 

Smacznego! :)


93 komentarze:

  1. Uwielbiam pigwę! Robię z niej nalewkę, syrop, piekę jak jabłka w piekarniku, konfiturę.. Ale pod kruszonka jeszcze nie robiłam, a mam jeszcze kilka sztuk w piwnicy. Musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo to cudowne połączenie :D

      Usuń
  2. zjadłabym,,szkoda tylko,że nie mam pigwy

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam dużo pigwy, chyba zabiorę trochę z tej przygotowanej na konfiturę na taki deser:)

    OdpowiedzUsuń
  4. swietne wykorzystanie tego często niedocenianego owocu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z nieba nam spadłeś bo głównie o nalewkach z pigwy słyszałyśmy a nie chcemy ryzykować, że całe ciasto nam nie wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też chciałem uniknąć tego ryzyka, dlatego powstał ten przepis :D

      Usuń
  6. Siema, czarodzieju. Pysznie to sobie wymyśliłeś :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędna kompozycja smaków;) W takim połączeniu pigwa musi smakować nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, tak właśnie było :D

      Usuń
  8. Świetnie wygląda i pewnie smakuje genialnie, zwłaszcza dodatek korzennych przypraw w połączeniu z pigwą wydaje się być idealnym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam się zdziwiłem, że to połączenie wyszło tak dobrze :D

      Usuń
  9. Miód na moje serce :) ostatnio robiłam piernikową kruszonkę i wyszła obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja pigwy w ogole nie znam :) Musze sie chyba z nia zaprzyjaznic...bo taka pod kruszonka kusi ogromnie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie znałem, do tej pory :D

      Usuń
  11. Wspaniale ją zapiekłeś! Lubię pigwę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Już kilka razy przyglądałam się pigwie na targu, ale jakoś się nie zdecydowałam, może teraz się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze warto spróbować, chociaż nie jest to zbyt łatwy owoc :D

      Usuń
  13. korzenne smaki i aromaty to znak nadchodzącej zimy;) Pysznie to wymyśliłeś!

    OdpowiedzUsuń
  14. No to mam sposób na pigwę:) Jakiś rok temu kupiłam i chciałam wszamać na surowo- nie polecam hehe- kwas nad kwasy:) Ale w tej kruszonkowej oprawie chętnie się skuszę na pigwę:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, na surowo jest kiepska, najlepiej jest ją dusić albo piec :D

      Usuń
  15. Cudowna pigwowa uczta, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  16. No co Ty, nie znałeś pigwy? Powinieneś przyjechać na przeszkolenie do mojej babci :D Pigwa musi być w każdym oldschoolowym sadzie w Małopolsce - z tym, że do tej pory nie jadłam w cieście, a tylko piłam herbatę z pigwą, pigwówkę i jadłam konfiturę pigwową, wszystko zacne. Pod cynamonową kruszonką na pewno smakuje świetnie, już to sobie wyobrażam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze wielu rzeczy nie znam :D Człowiek całe życie się uczy a i tak głupi umiera :D

      Usuń
  17. Pigwa w takim wydaniu musi być pyszna. W deserze jej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. do herbaty jest boska!, a konfitura z niej jest rewelacyjna, pod kruszonką kusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i polecam spróbować tego deseru :D

      Usuń
  19. a u mnie tyle pigwy w domu ....wiem co zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chętnie bym się wprosiła na taki deserek, wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo zaciekawiłeś mnie tym deserem, jejciu jakie to musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja z pigwą tak sobie, ale może w takim deserze pogodziłybyśmy się ze sobą?; D

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda genialnie! :)
    Mistrz deserów! *.*

    OdpowiedzUsuń
  24. Ta pigwa chodzi za mną już od dawna... intryguje...
    coś czuję, że się skuszę - ta korzenna kruszonka zapowiada się bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, kruszonka była idealna :D

      Usuń
  25. Też ostatnio w sklepie patrzyłam na pigwę, chciałam kupić, ale nie miałam pomysłu co z nią zrobić, teraz bym już wiedziała ;) Pyszny deser!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie wiedziałem, ale kupiłem żeby zmusić się do kreatywnego myślenia i udało się :D

      Usuń
  26. a ja nigdy nie jadłam pigwy! :O ooo.. ale czas się skusić zatem, bo widzę, że tu cuda czynisz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jej nie jadłem nigdy wcześniej. Nie jest taka zła, chociaż surowa jest kapryśna i nie do końca taka smaczna :D

      Usuń
  27. Chętnie skorzystam z kruszonki. Z pigwy do tej pory tylko nalewkę piłam;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszonkę polecam, jest znakomita :D

      Usuń
  28. U mnie do tej pory pigwa tylko w wersji marynowanej - jako dodatek do herbaty, ale szczerze mnie intryguje jej smak pod kruszonką - jak tylko gdzieś znajdę w sklepie - wypróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Mam nadzieję, że w takiej wersji też posmakuje :D

      Usuń
  29. Bardzo lubię smak pigwy, w tym roku miałam duże zbiory. Deser w Twoim wydaniu...pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ta kruszonka musiała być mega smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  31. przypuszczam że są niesamowicie słodkie, ale to dobrze, która kobieta nie lubi poratować się jakąś słodyczą? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie było tak słodkie jak mogłoby się wydawać :D

      Usuń
  32. Zdecydowanie ze wszystkich pigwowych pyszności wybieram...pigwówkę,choć ,kto wie ,może i tak podana skusiłaby moje podniebienie.

    OdpowiedzUsuń
  33. Lubię pigwę - mój Tata ma ją w ogrodzie i co roku przygotowuje z niej pyszny syrop i nalewkę. Ale taka wersja pigwy też mi się podoba, bo bardzo lubię owoce pod kruszonką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, problem w tym, że pigwa jest znana głównie z syropów i nalewek, a ja chciałem spróbować jej w trochę innej wersji :D

      Usuń
  34. Zawsze zastanawia mnie co można zrobić z tego owocu, oprócz klasycznej pigwówki, która czasami pojawia się w domowym barku, ale teraz widzę, że można przyrządzić coś znacznie pyszniejszego. Jak jeszcze spotkam gdzieś pigwy to wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, Sosna radzi i odkrywa nowe smaki :D

      Usuń
  35. Pyszna kruszonka w jesiennym stylu :) Fajny pomysł, u mnie pigwa zawsze albo w pigwówce, albo do herbaty ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Namiętnie wyciskam sok z pigwy :) Chętnie spróbowałabym jak smakuje pod kruszonką!

    OdpowiedzUsuń
  37. Takie korzenne smaki to coś dla mnie :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wcale się nie dziwię, bo też je lubię. Mają w sobie jakąś magię :D

      Usuń
  38. Ja do tego niesamowitego deseru to jeszcze kielicha pigwówki sobie bym wypiła:))

    OdpowiedzUsuń
  39. W Danii nie ma pigw... A przynajmniej mi nie udało się znaleźć... Chyba będę musiała sobie kiedyś z Polski przywieźć ;)
    Ale kruszonka ze wszystkimi owocami smakuje wybornie, więc może się skuszę...? :) Tylko lody bym musiała najpierw ukręcić...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl