Sporo się zmieniło przez ten czas. Poczynając od wyglądu samego bloga, który zmieniał się już trzykrotnie, po zdjęcia wypieków, aranżacje zdjęć i same wypieki, które stopniowo stawały się nieco bardziej wyszukane. Chyba jak każdy początkujący bloger kulinarny zaczynałem od najprostszych przepisów na popularne, domowe ciasta. Ale cały czas chciałem robić coś innego, coś bardziej ambitnego, poznawać nowe smaki, receptury, kompozycje smaków aż w końcu dojść do takiego etapu, kiedy sam będę tworzył przepisy od początku. I tak się stało. Co jakiś czas pojawiają się tutaj receptury w pełni mojego autorstwa, z których jestem dumny. Może nie jest to nie wiadomo jaki poziom cukiernictwa, czy kombinacji smakowych, ale jest to moje i to cieszy mnie najbardziej.
Przeglądając stare posty, uśmiecham się z lekkim przekąsem w reakcji na zdjęcia czy treść tych wpisów. Ale przecież każdy od czegoś zaczynał i wiem, że nadal jestem gdzieś na początku drogi do zawodowego cukiernictwa czy blogowania. Chociaż mam świadomość, że już zrobiłem ogromny postęp. Jakie mam cele i marzenia w tej sferze? Chciałbym rozwijać się dalej, zmierzyć się kiedyś z deserami molekularnymi. Zobaczyć jak wygląda to od kuchni. I najważniejsze, niezmiennie: własne miejsce z moimi wypiekami. I czuję, że jestem od tego celu nieco bliżej, ale jeszcze nie tak na wyciągnięcie ręki :)
Kiedy czasem natknę się na wpis z początków prowadzenia bloga i odnajduję tam komentarze innych blogerów, to mam wrażenie, że większość z Was jest tu ze mną od samego początku. Co prawda niektóre osoby poznikały, pozamykały swoje blogi, ale jest pewne stałe grono, które od początku wygląda tak samo, a jedyne co się zmieniło to ich ich zdjęcia profilowe. I mimo że w ogóle się nie znamy, to mam wrażenie, że tworzymy jedną wspólną rodzinę. To jest to miejsce, w którym chciałbym podziękować Wam, że jesteście, bo przecież bez tego to wszystko nie miałoby sensu. Gorące pozdrowienia dla Angie i Łukasza, których w końcu udało mi się poznać w prawdziwym życiu! Szczególne podziękowania należą się również Wrzącej Kuchni i jej załodze, która wspiera mnie od samego początku i nie przestaje wierzyć w mój przyszły sukces! I oczywiście najbliższym testerom, którzy niemal codziennie zmagają się z kolejnymi kawałkami nowo pieczonych ciast i deserów! :)
Czy wicie, że wciągu tych trzech życzyłem Wam smacznego już ponad 350 razy! :)

biszkopt:
6 jajek
180 g cukru
100 g mąki
50 g kakao
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna, wbijać po jednym żółtku. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Wyłączyć miksera i dodawać przesiane mąki w trzech partiach. Za każdym razem mieszając delikatnie łopatką. Dokładnie połączyć. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w 180ºC przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę aby wierzch biszkoptu był płaski. Wystudzić i przeciąć na 4 równe blaty.
*jeżeli nie macie rantu o wysokich bokach, tak jak ja, upieczcie dwa biszkopty z 3 jajek.
poncz:
150 ml wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3-4 łyżki rumu
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3-4 łyżki rumu
2 łyżeczki cukru
Zaparzyć kawę, posłodzić i odstawić do wystudzenia. Dodać rum i wymieszać. Zimnym ponczem nasączać każdy biszkopt.
krem do przełożenia:
400 ml kremówki 36%
250 G mascarpone
ok. 30-50 g cukru pudru
Kremówkę umieścić w misie robota i ubić trzepaczką na sztywno. Zmienić końcówkę robota na ucierającą i dodać mascarpone oraz cukier puder. Mieszać przez chwilę, aż masa dobrze się połączy. Gotowym kremem przełożyć blaty tortu.
krem maślany (do dekoracji):
300 g miękkiego masła
200 g cukru
dowolny barwnik spożywczy
2-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szczypta soli
1 szczypta soli
3 białka
Białka wbić do miski, dodać sól. Całość umieścić nad parą wodną i mieszać lekko rózgą. Kiedy białka zaczną cię ocieplać dodać cukier i nadal mieszać rózgą aż cukier dobrze się rozpuści (sprawdzać palcami). Jeśli białka będą zbyt ciepłe odstawić do przestudzenia. Następnie masę z białek przelać do misy miksera dodać ekstrakt waniliowy oraz barwnik i ubijać przez ok. 10 minut. Do ubitych na sztywno białek dodawać po kawałku miękkiego masła. Gotowym kremem pokryć wierzch oraz boki tortu. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę aby krem się schłodził. Przed wyjęciem tortu z lodówki przygotować glazurę czekoladową.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie chłodna i dosyć gęsta ostrożnie wylać na wierzch schłodzonego tortu. Górę tortu udekorować czekoladowymi kuleczkami.
glazura czekoladowa:
3 łyżki zimnej wody
75 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny
140 g masła
3 łyżki kakao
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie chłodna i dosyć gęsta ostrożnie wylać na wierzch schłodzonego tortu. Górę tortu udekorować czekoladowymi kuleczkami.
Smacznego! :)


sto lat
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
Usuńkolory cudne! wielu słodkich lat!
OdpowiedzUsuńTakie sobie wymarzyłem. A w zasadzie wyrysowałem. Najpierw powstała grafika z tortem, a potem postanowiłem, że upiekę podobny :D
UsuńPysznie nam królowałeś i osładzałeś czas przez te 3 lata!
OdpowiedzUsuńNajlepszego i dużo słodkich inspiracji na kolejne blogowe lata!
O właśnie! I mam nadzieję, że to dopiero początek :D
UsuńDzięki! :)
Mogę wiedzieć jakich dokładnie kuleczek używasz? Bo to chyba nie są zwykłe draże? :)
OdpowiedzUsuńZnalazłem przypadkiem na zakupach w markecie na dziale z gadżetami do wypieków.
UsuńNazywają się kuleczki zbożowe w czekoladzie. Decorada. Delecty :)
merci :)
UsuńPolecam :)
UsuńTen torcik jest cudny. Tak więc sto lat sto lat sto lat :-)
OdpowiedzUsuńHehe, dzięki! :)
UsuńMiliony słodkości 😉
OdpowiedzUsuńDziękować! :)
UsuńWszystkiego najsłodszego!;)
OdpowiedzUsuńI oby wszystko takie było :D
UsuńDzięki :)
Mam nadzieję, że jeszcze na tort załapałam się... skoro kroisz :) Słodkich sukcesów!
OdpowiedzUsuńPewnie! Wpadaj, tort jeszcze jest :D
UsuńDzięki :)
Wszystkiego najlepszego !!! Tort rewelacyjny, kolor niesamowity zdjęcie rewelacja ! :) aż szkoda go jeść :) Gratuluje !!!!
OdpowiedzUsuńMiło mi, dzięki! :)
UsuńWspaniale uczciłeś taką rocznicę. Trzy lata w blogowaniu to dużo. Gratuluję Ci tej rocznicy, wspaniałych przepisów i cudnych zdjęć. A życzę Ci, żebyś dalej nam słodził i miał wiernych czytelników. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie! I oby się te życzenia spełniły :)
UsuńGratulujemy i życzymy kolejnych słodkich lat :D A Twoi testerzy to dopiero mają "ciężką" pracę :D
OdpowiedzUsuńHehe, już nie mogę słuchać ich narzekania, ze tyle muszą zjadać ;p
UsuńDzięki :D
Oby więcej takich urodzin, ale na następne na pewno jadę!:))
OdpowiedzUsuń;*
O ile będą ;p
Usuń100 lat! Tort bajeczny:)
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
UsuńAle torcicho! W sam raz na swietowanie trzeciej rocznicy bloga :) Zycze Ci kojenych pysznych lat (3 albo nawet 33 :)
OdpowiedzUsuńWow! I może po tych 33 wyjdę z wypiekami w świat :D
UsuńMialo byc: kolejnych trzech :)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy :D
UsuńGratuluję ,życząc nastepnych :)
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
Usuńkolejnych udanych i smacznych lat blogowania życzę;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
UsuńSerdecznie gratuluję i życzę realizacji pragnień i marzeń:)) To prawdziwa przyjemność patrzeć na Twoje dzieła:))
OdpowiedzUsuńSzalenie mi miło! Dzięki! :)
UsuńNiech nam żyje,niech nam żyje,miód i wino pije :)))
OdpowiedzUsuńO! To dobre! <3
UsuńGratulacje! Trzy lata to kawał czasu, choć z pewnością zleciał szybko :)
OdpowiedzUsuńNa przyszłość życzę, aby blog rozwijał się prężnie, a Ty razem z nim :)
Ciasto wygląda obłędnie!
I ja tego sobie życzę :D
UsuńDzięki :)
100 lat w tak dobrym stylu i smaku !!! :)
OdpowiedzUsuńTort pyszny i fajny kolorek :)
Dzięki! :)
Usuńprzeleciało jak z bicza strzelił, no nie? :D
OdpowiedzUsuńżyczę kolejnych tak owocnych lat :)
Oj tak, masz rację :D
UsuńDzięki :)
Sto lat, sto lat... jeszcze wiecej smacznych przepisów :):) niech następne lata będą jeszcze pyszniejsze :):)
OdpowiedzUsuńBędę trzymał za to kciuki :D
UsuńNajlepsze życzenia z okazji urodzin :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :)
UsuńSto lat blogowania z taka sama pasją :))
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda jak zwykle pysznie :))
Cieszę się, dzięki! :)
UsuńWszystkiego najsłodszego! :) A tort jak zawsze pierwsza liga! ;)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńWszystkiego najlepszego i wielu smacznych pysznych wpisów :)
OdpowiedzUsuńDziękować! :>
UsuńTorcik jak malowany, godny 3-ciej rocznicy:) Gratulacje i wiele nowych słodkich pomysłów! Życzę Ci, by marzenia o własnej cukierence spełniły się jak najszybciej:)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie i mam nadzieję, że się spełni :D
UsuńFantastyczny tort! Gratulacje z okazji 3 urodzin i oby kolejne lata były jeszcze bardziej owocne :)
OdpowiedzUsuńPostaram się :D
UsuńPozdrawiam! :) 100 lat!
OdpowiedzUsuńDzięki :D
UsuńO matko, ten tort wygląda jak z bajki! Gratuluję tylu lat, postów i ciągłego doskonalenia, życzę spełnienia marzeń! :)
OdpowiedzUsuńW końcu to bajeczna kraina :D
UsuńDzięki! :)
Sosna! Gratki i kolejnych lat tutaj! :)
OdpowiedzUsuńLubię niebieski, więc tort bardzo mi odpowiada. Częstuję się kawałkiem ;)
Częstuj się i ciesz się razem ze mną ^^
UsuńDzięki :)
Gratuluję i rób tak dalej!!
OdpowiedzUsuńTak będzie! :D
UsuńWow, mistrzowski tort! *.*
OdpowiedzUsuńMam ogromną słabość do tych spływających polew... <33
Życzę Ci kolejnych 97 słodkich lat, wydania autorskiej książki, którą z pewnością kupię, ogranizowania warsztatów, gdzie będziesz mógł uczyć takich cudownosci i własnego programu kulinarnego. Jestem tu praktycznie od początku, chyba nie opuscilam przeczytania żadnego przepisu i myślę, że Twój blog to jeden z najpiękniejszych i najbardziej kreatywnych w sieci. ;) Życzę, aby dalej się tak prężnie rozwijał i aby pomysłów i dobrego humoru, którym zarazasz nigdy Ci nie zabrakło. :) Wszystkiego najlepszego Sosno, a przede wszystkim,najslodszego. :)
Hehe, ja też uwielbiam tą spływającą polewę, dlatego tak często z niej korzystam :D
UsuńDzięki ogromne za te wszystkie życzenia! Mam nadzieję, że się spełnią :)
wszystkiego naj naj i kolejnych tak smakowitych lat :) piękne kolory!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie! :)
UsuńWspaniały urodzinowy tort!
OdpowiedzUsuńZaczynaliśmy prawie razem, pamiętam Twoje początki, które były też przesłodkie i pyszne! Lubię do Ciebie zaglądać bo zawsze jest ciekawie, inspirująco i niezwykle apetycznie! Życzę Ci nieskończonych, nowatorskich pomysłów na wypieki i spełnienia marzeń o swojej cukierni!
Jak miło! Ja wiem, że nazwa Twojego bloga to pierwsza, która utkwiła mi na stałe w pamięci :D
UsuńJakie to miłe :)
UsuńDobra nazwa! :D
UsuńA myślałam, że Ci się u mnie spodobało, a tu o nazwę chodzi ;)
UsuńHaha, nie bierz mnie pod włos! :p
UsuńGratuluję wspaniałej rocznicy. Życzę kolejnych słodkich lat blogowania:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
UsuńWszystkiego najlepszego z okazji 3 urodzin bloga! Mam nadzieję, że uda Ci się spełnić wszystkie marzenia, a jak tylko otworzysz swoje miejsce, to zaraz Cię odwiedzę, aby móc wreszcie spróbować Twoich pyszności :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i też mam nadzieję, że wszystko uda mi się zrealizować ^^
Usuńwszystkiego najlepszego dla Ciebie i Twojego bloga!�� to mam nadzieje, że za 3 kolejne bedziemy świetowac urodziny cukierni;)
OdpowiedzUsuńTeż mam taką nadzieję! :D
UsuńGratuluję tych trzech latek i życzę kolejnych wspaniałych lat :) Powodzenia w blogowaniu i ogólnie wszystkiego co najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie! :)
UsuńGratulacje :) Bajecznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńGratulacje i życzę wiele wspaniałych pomysłów. Tort jak zawsze cudowny
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńGratulacje :) Wszystkiego najlepszego na dalsze lata blogowej kariery ;)
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
UsuńGratulacje! :) Uszczknęłam sobie kawałeczek tortu jubileuszowo. Pycha :)
OdpowiedzUsuńWspaniale! Jedz i smakuj :D
UsuńTo już trzy lata, wow :). Tort prawdziwie godny, Sosno! Wszystkiego naj naj dla Ciebie i Krainy. Niech się wszystko pięknie kręci :).
OdpowiedzUsuńSam nie wiem, kiedy to zleciało :D
UsuńDzięki wielkie! :)
Wspaniały tort! Mam nadzieję, że w czwarte urodziny będziesz takim częstował klientów zza lady swojej wymarzonej cukierni ;)
OdpowiedzUsuńAj! Byłoby cudownie! :)
UsuńWiesz, że jako jeden z nielicznych inspirujesz mnie deserami? ;-) Gratulacje pięknej rocznicy i mnóstwa inspiracji na kolejne lata:-) Częstuję się kawałeczkiem urodzinowego tortu. Pozdrowionka:-)
OdpowiedzUsuńTo chyba najwspanialszy komplement jaki mogłem usłyszeć!
UsuńDzięki wielkie! :)
Gratulacje ! I by wszystko ukladalo się tak jak chcesz ;)
OdpowiedzUsuńTort wspaniały ;)
Będę do tego dążył! ^^
UsuńSto lat i spełnienia marzeń!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńKolejnych pełnych inspiracji lat blogowania życzę :))) Tort genialny :))
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie! :)
UsuńSto lat Sosna, moja największa słodka inspiracjo po tej stronie internetów! :D I dziękuję za tak miłe pozdrowienia, choć prawdę mówiąc czekałem na kawałek tego urodzinowego tortu, haha :D A przez ten kolor mogę powiedzieć, że jest naprawdę smerfastyczny! :D
OdpowiedzUsuńPS. Musimy się kiedyś spotkać we trójkę! (W sensie Ty, ja i Angie) :D
Trzeba było wpadać! W sumie jest jeszcze kawałek, więc załapiesz się! :D
UsuńOczywiście! Z wielka chęcią, nasz wspaniały trójkącik ^^
Trzeba było mnie zaprosić! :P Haha, to załatw mi odrzutowiec, to zaraz będę ;)
UsuńNo pewnie! Trzeba coś zorganizować! :D
Jesteś tu zawsze mile widziany :D
UsuńNajlepiej spotkać się w jakimś mieście w pół drogi, żeby każdy miał blisko, tylko gdzie to będzie? :D
Sto lat w blogosferze dla jednego z moich ulubionych blogów. Zawsze wpadam tu z przyjemnością ;)
OdpowiedzUsuńPrześwietny tort!
Nawet nie wiesz jak mi miło, dzięki! :)
Usuństo lat :) Samych pysznych tortów i innych smakołyków....
OdpowiedzUsuńu mnie za dwa tygodnie będzie dwa lata ;)
No no, też ładny wynik :)
Usuńale cudne zdjęcie ! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńŻyczę Ci wielu kolejnych lat tak udanego blogowania! Czytając Ciebie czuje się prawdziwą pasję, oglądając zdjęcia widać ją jak na dłoni! Spełnienia marzeń;)!
OdpowiedzUsuńTort zjawiskowy!
Dziękuję bardzo za te wszystkie serdeczności! :)
UsuńOtworzenia własnej cukierni, od kiedy przez przypadek weszłam tu po raz pierwszy marzę chociażby o kęsie tych pyszności!
OdpowiedzUsuńDzięki ogromne! :)
Usuńwspaniały tort na wspaniałą okazję!:) blog doskonale rozwija, zaczyna się tworzyć i lubić smaki o których nie miało się wcześniej pojęcia. Życzę kolejnych wspaniałych lat blogowania i rozwoju:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za tyle miłych słów! :)
UsuńSpodenko wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, twoje słodkości są zawsze piękne i w 100% dopracowane, zawsze miło Cię odwiedzić :). Twórz jak najdłużej :)
OdpowiedzUsuńMiało być sosenko:) głupi słownik :)
OdpowiedzUsuńHaha, może być i spodenko! :D Dzięki ogromne i zapraszam do dalszego śledzenia :D
Usuń100 lat, 100 lat niech żyje, żyje nam! Wspaniałości życzę na dalsze lata ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
UsuńI ja dołączam się do życzeń. Dobrze, że jesteś w blogosferze!
OdpowiedzUsuńMiło mi i mam nadzieję, że jeszcze tu zostanę :D
UsuńWszystkiego najlepszego! Życzę dalszych słodkich lat w blogosferze :-). A torcikiem częstuję się wirtualnie, bo wygląda bajecznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
UsuńSpóźnione ale szczere życzenia stuu lat, albo i nawet więcej. Z lupą będę czytała Twoje przepisy nawet jak już zupełnie wzrok stracę ze starości to ktoś będzie musiał mi opisywać te cudowne zdjęcia. Niech zatem na długie lata mam okazję cieszyć sie takim widokiem :)
OdpowiedzUsuńHehe, jak miło! Dziękuję! :)
Usuń