iu

4 grudnia 2015

korzenne biszkopty


Dziś mam dla Was przepis na kolejne łakocie w świątecznym wydaniu. Szukając ciekawej receptury na jakieś smakowite ciasteczka natknąłem się na imbirowe ciasteczka z melasą. Nie miałem wszystkich składników wymienionych w przepisie, dlatego zamieniłem je innymi. Zamiast melasy użyłem miodu, a zamiast brązowego cukru - białego. Nie znalem smaku tych ciasteczek ze znalezionego przepisu, ale po zdjęciach sprawiały wrażenie kruchych i twardszych ciastek. Jednak po upieczeniu z wprowadzonymi zmianami okazało się, że smakują identycznie jak biszkopty. Z wierzchu posiadają cienką chrupiącą skórkę, a w środku są delikatne i puszyste. Najlepiej sprawdzają się maczane w mleku, a jeśli przygotujecie większą porcję tych ciasteczek i rozdrobnicie je blenderem świetnie sprawdzą się jako spód świątecznego sernika lub biszkopty do tiramisu z korzenną nutą :)

składniki (15 sztuk):
90 g miękkiego masła
125 g mąki
100 ml miodu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1/4 łyżeczki soli
60 g cukru
1 jajko

Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy przesiać do miski, odstawić. Mało utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbić jajko i dalej miksować do dokładnego połączenia składników. Następnie dodać miód, skórkę z pomarańczy i połączyć. Na koniec, cały czas ucierając, dodawać stopniowo suche składniki (po jednej łyżce). Z gotowego ciasta (dosyć luźne i lepiące) formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (ok. 30 g) i obtaczać w cukrze. Gotowe kulki układać na blasze do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać. Piec w 175ºC przez ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, wtedy lekko stwardnieją. 

Smacznego! :)




82 komentarze:

  1. Zapewne te oryginalne jak i twoje ciasteczka są wyśmienite. Korzenne smaki to mój klimat. Domową korzenną przyprawę zawsze mam pod ręką i stosuję często, dzisiaj na przykład dodałam do musli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Te piernikowe biszkopty to istne cudo, do tego dodatek skórki pomarańczowej :D

      Usuń
  2. Moje bratanice uwielbiają takie biszkopciki, muszę im koniecznie upiec!

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietne! Ty to masz pomysly :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, chętnie wypróbuję wersję oryginalną, jako, że mam wszystko w domu. :) Przyda się do jednego deseru, który mam zamiar niedługo przygotować. Ciekawa jestem tylko jak by wyszły jakbym zastąpiła jajka.. muszę iść spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, mam nadzieję, że wyjdzie wyśmienicie! :)

      Usuń
  5. Fantastyczne! Wypróbuję :) No właśnie, pieczemy ciasto, a mimo to czasem dodajemy niepotrzebną chemię, zamiast upiec swoje biszkopty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Ponadto można dorzucić swoje ulubione smaki do nich :)

      Usuń
  6. świetne biszkopty! :) idealne do pochrupania i do dalszego wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetna alternatywa dla pierniczków! piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, robi się je dosyć szybko i nie trzeba czekać aż wyleżakują swoje :D

      Usuń
  8. Będą idealne na święta ! Zapisuję przepis i wypróbuję w weekend ! ;)) Chociaż to chyba bardziej ciasteczka niż biszkopty, bo klasyczne biszkopty nie zawierają masła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie są różne szkoły pieczenia biszkoptów. I są różne jego odmiany. Np. ten tortowy przy zachowaniu konkretnych proporcji jest niezwykle delikatny. Natomiast ten, z którego piecze się biszkopty, jest znacznie twardszy.

      Usuń
  9. Bardzo fajne ciasteczka. Dla mnie wersja zmieniona byłaby idealna, bo też tych samych składników w domu nie mam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, dlatego wprowadziłem swoje zmiany i podałem swoją wersję przepisu :D

      Usuń
  10. fajny sposób na smaczne biszkopciki :) moga byc zamiast pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Są fajną alternatywą dla tradycyjnych pierników :D

      Usuń
  11. Te ciasteczka idealnie nadają się schrupania, ale też jak już wspomniałeś w poście na spód do ciasta :-). Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie postanowiłem, że tak ich użyję, ale nie wiem czy dotrwają, bo podjadam i są wciągające :D

      Usuń
  12. Ojoj fantastyczne, zapisuje sobie przepis i jutro takie upiekę :-) dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! Trzymam kciuki i mam nadzieję, że posmakują. Bo niby są niepozorne, a dobre jak nie wiem co :D

      Usuń
  13. Sosenko chce piec, ale nie wiem ile melasy tudziez masla. Zjadlo w sladnikach! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej! Przepraszam! Już poprawiłem. Potrzeba ok. 100 g płynnego miodu. Wybacz, że dopiero teraz, ale jest piątek ;p

      Usuń
    2. domyśliłam się. :) Dzięki za uzupełnienie! Upiekę dzisiaj :)

      Usuń
    3. Trzymam kciuki i czekam na efekty :D

      Usuń
  14. Super ! Właśnie szukałam przepisu na tego typu ciastka, podobne do biszkoptów. Nie muszą być akurat z korzenną nutą (choć ta w tym okresie jest mile widziana), ale bardzo chciałam sama zrobić ciastka, które są sprzedawane w sklepach - okrągłe, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Muszę coś wymyślić, bo nie chcę kupować tej sklepowej chemii, a twój przepis jest dla mnie jak znalazł :) Gracias Sosno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! Cieszę się. W sumie przez przypadek okazało się, że to zwyczajne biszkopty :D Bo w oryginale wyglądały inaczej i opisane były jako ciastka. Oczywiście możesz pominąć korzenną nutę, a zamiast skórki pomarańczowej dać cytrynową i będzie idealnie :D

      Usuń
  15. Nie pogardzę takimi biszkoptami, kto powiedział, że tylko pierniki liczą się na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świąteczny klimat na zdjęciach! Ciasteczka wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają bardzo smacznie i patrząc na nie mogę stwierdzić, że struktura bardzo by mi się spodobała, tylko z pomarańczowej skórki bym zrezygnowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało, możesz rezygnować, będzie pysznie :D

      Usuń
  18. zapachniało piernikami na blogach :D
    fany przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A przede wszystkim w naszych domach ^^

      Usuń
  19. Pełnia smaku przy prostej formie! Super:)

    OdpowiedzUsuń
  20. O tak! Z mlekiem, albo kakao bym je chętnie wszamała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, no to zachęcam do pieczenia :D

      Usuń
  21. Wyglądają fantastycznie :) naprawdę masz talent!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale muszą być aromatyczne :)
    Wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie właśnie są :D
      Zachęcam do spróbowania :>

      Usuń
  23. Ja z Twoich fajnych ciasteczek zrobiłabym też taki ciasteczkowy shake do picia, mniam...:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Wiem który, cieszę się, że smakował :D

      Usuń
  24. Zwykle na szybko używamy biszkoptów na spód sernika świątecznego, wyobrażam sobie, że użycie domowych korzennych biszkoptów podbiłoby sernik co najmniej o dwie gwiazdki ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na to właśnie liczę, bo chyba użyję ich do sernika :D

      Usuń
  25. Genialne są te biszkopty! :))
    Z chęcią zjadłabym tiramisu z takimi pysznościami! *.*

    OdpowiedzUsuń
  26. Genialne, wspaniały pomysł na okołoświąteczny dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Same w sobie są ekstra, np. z mlekiem czy kakao. Ale na pewno super by się też sprawdziły jako dodatek do innych deserów, np. świątecznego tiramisu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może uda mi się je wykorzystać w ten sposób :D

      Usuń
  28. świąteczne tiramisu <3 to jest pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  29. Niby takie proste, a ile radości dają:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo apetyczne biszkopciki:) Porywam kilka ciasteczek:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Muszą pachnieć i smakować super :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Tiramisu z korzenną nutą - ale fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl