iu

16 grudnia 2015

owsiane pralinki piernikowe


Witajcie! Dziś mam dla Was kolejny przepis na świąteczne słodkości, ale tym razem coś dla tych, którzy cenią sobie zdrowe żywienie i stawiają na mniejszą ilość tuczących kalorii, które z pewnością znajdziemy w nadmiarze na corocznym bożonarodzeniowym stole. Zarówno mi jak i Wam święta prawdopodobnie kojarzą się najczęściej z dużą ilością smakowitych, tradycyjnych dań oraz wachlarzem ciast i deserów, po których trudno się ruszyć. Świąteczny stół aż ugina się od tych wszystkich smakołyków, a żołądek patrzy na to wszystko z niemałym przerażeniem. Ale wcale nie musi tak być. Coraz więcej ludzi, również w naszym silnie tradycjonalnym kraju, poszukuje alternatywy dla tradycyjnych dań i przysmaków. Okazuje się, że można połączyć jedno i drugie, jednocześnie przy niewielkim nakładzie pracy, wysiłku i finansów. Może być smacznie i lekko, a przynajmniej lżej niż zwykle. I z taką właśnie myślą powstały słodkości, na które przepis znajdziecie poniżej. Do tego deseru zainspirował mnie portal Hello Zdrowie, na którym znajdziecie nie tylko mój przepis, ale również wiele ciekawych receptur i porad dotyczących zdrowego żywienia. Początkowo miały to być zwykłe ciastka, jednak w trakcie przysadzania, trochę ewoluowały. Z płaskich ciastek, które zamierzałem upiec, stały się kształtnymi i uroczymi półkuleczkami pełnymi zdrowych składników. Oczywiście nie mogło obyć się bez świątecznej nuty, którą zapewniła domowa przyprawa piernikowa. Co składa się na wnętrze tych pralinek? Masa powstała z płatków owsianych, sezamu, wiórków kokosowych oraz suszonej żurawiny, które połączyłem miodem oraz białkiem. Aby słodycze nabrały uroku i blasku, oblałem je błyszczącą polewą na bazie kakao, którą uwielbiam, a całość zwieńczyła suszona żurawina.  

składniki (ok. 19 sztuk):
50 g płatków owsianych
20 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
15 suszonej żurawiny + do dekoracji
15 g sezamu
2 łyżki miodu
1 białko

Żurawinę drobno posiekać. Płatki owsiane, wiórki kokosowe, sezam oraz przyprawy wymieszać w misce, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na mąkę. Dodać posiekaną żurawinę, miód oraz białko i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do silikonowej foremki na czekoladki i dociskać. Wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować glazurę. 

glazura:
70 g masła
35 g cukru pudru
1/2 łyżki żelatyny
1 i 1/2 łyżki kakao
1 łyżka zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić masło, przesiać kakao oraz cukier puder. Całość podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy składniki dobrze się połączą, a masa będzie gorąca, zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Polewę odstawić do przestudzenia. Jeżeli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników mieszać całość energicznie do ponownego połączenia z masą. W gotowej glazurze maczać wystudzone czekoladki. Pralinki dekorować suszoną żurawiną.

Smacznego! :)



93 komentarze:

  1. Cudne są ! A jakie byłyby świetne na prezent :}

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają uroczo :) planowałam zrobić na święta trufle jaglane ale chyba zdecyduję się na twoje owsiane pralinki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę :)

      Usuń
  3. no no no takie to chętnie schrupię w całości ;-) Zgrabniutkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudne :-) po prostu wspaniałe :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, idealne na prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przecież to wygląda jak z najlepszej restauracji! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Trochę jak ciasteczka, trochę jak czekoladki - świetne :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Małe cuda! A glazura wygląda doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  9. No piękne, takie cycki trochę; DDD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cycki murzynki, albo rudej "Anżeliki" xp

      Usuń
    2. Chciałam coś napisać, ale cycki mnie rozbroiły :D

      Usuń
  10. Tak pięknie się świecą ale w środku wyglądają jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojjj jakie one cudowne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają oszałamiająco! *.*
    Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Treść oczywiście jest bardzo ważna, ale ta forma!

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają zabójczo, jak tu się nie skusić?:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne i urocze te maluszki!

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj Ty Ty! ;-) słodziutkie są :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczne... cudne.... Aż chciałoby się zjeść. Aż chciałoby się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają jak cudowne zimowe czapeczki! :D Wspaniały przepis! :D Koniecznie muszę wypróbować te pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Odpowiedzi
    1. Też go lubię, tak ładnie błyszczy :D

      Usuń
  20. Ale pięknie wyglądają. Muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  21. Pralinka urocza, a środek super smaczny i zdrowy:: Polewa znakomita!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle ciepłych słów, tak miło :)

      Usuń
  22. Oj tam cycki, jak dla mnie wyglądają jak czapeczki ;D Jak zwykle klasa Sosna, muszę sobie robić odwyki od tego bloga, bo się przestanę mieścić we framugę. I tak już planuję pieczenie brownies w nowym roku, hihihi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam. Nie pozwolę stąd uciekać ;p

      Usuń
  23. A gdzie napisane co.zrobić z kardamon em imbir em itd ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście wymieszać razem z suchymi składnikami. Już poprawione :)

      Usuń
  24. Cudownie wyglądają! Z pewnością wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Niesamowicie efektowne maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo dobre praliny :)) Wiem, bo wypróbowałem. Może moje nie wyglądają tak ładnie,bo pominąłem czekoladę i wyszły takie bardziej ciasteczka niż praliny. Najważniejszy jednak jest smak :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl