iu

18 grudnia 2015

sernik z crème brûlée na spodzie speculoos


Ostatnie ciasto, którego nie może zabraknąć w świątecznym jadłospisie, to oczywiście sernik. Najlepiej tradycyjny, na kruchym spodzie, z prawdziwego twarogu, z bakaliami i skórką pomarańczową. Chociaż ja za tymi wszystkimi rodzynkami nie przepadam i zawsze wydłubuję. Jednak w tym roku postawiłem na coś nowego. Zamiast kruchego spodu użyłem aromatycznych i wyrazistych w smaku ciasteczek speculoos. Masa twarogowa dzięki dodaniu mascarpone oraz kremówki stała się delikatna i kremowa. Wierzch sernika zwieńczyła masa brûlée, którą przed podaniem oprószyłem cukrem i poddałem karmelizacji. 

Inspiracja: Kwestia Smaku 

spód:
200 g ciasteczek speculoos
3 łyżki roztopionego masła

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka umieścić w pojemniku blendera i zetrzeć na drobny pył. Przełożyć do miski, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Gotową masę ułożyć na dnie przygotowanej wcześniej tortownicy i docisnąć. Wstawić do zamrażarki na ok. 5 minut. 

masa serowa:
400 g tłustego twarogu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
80 ml kremówki 30%
250 g mascarpone
150 g cukru
1 żółtko
2 jajka

Piekarnik nastawić na 175ºC. Twaróg zmielić trzykrotnie (użyłem blendera), przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone i mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Dodać cukier i nadal mieszać. Następnie przesiać mąkę. Kiedy masa się połączy, wbijać po jednym jajku oraz żółtko. Na koniec dodać kremówkę. Gotową masę wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód. W czajniku zagotować wodę, a następnie wlać ją do keskówki. Formę z wodą wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom. Wyżej umieścić kratkę do pieczenia, a na niej ustawić sernik i piec przez 15 minut. W tym czasie przygotować warstwę crème brûlée.  

warstwa crème brûlée:
200 g kremówki 36%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
40 g cukru
3 żółtka

Kremówkę, cukier oraz ekstrakt waniliowy umieścić w rondlu i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Kiedy masa będzie gorąca zdjąć z ognia. W osobnej misce roztrzepać żółtka, a następnie dodawać do nich po jednej łyżce gorącej śmietany z cukrem i wanilią energicznie mieszając. Odstawić. Po 15 minutach pieczenia, sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce na ok. 7 minut, aż wyrówna się jego powierzchnia. Temperaturę piekarnika zredukować do 120ºC. Kiedy wierzch sernika będzie równy, ostrożnie wykładać na niego po jednej łyżce masy jajecznej. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut. Sernik chłodzić przez ok. 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kolejne 30 minut przy całkowicie otwartych drzwiczkach, a następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce. Kiedy sernik wystygnie, wstawić go do lodówki na całą noc lub najlepiej na całą dobę. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć równomiernie cukrem (użyłem sitka z dużymi oczkami) i przypalić palnikiem cukierniczym. Podawać. 

Smacznego! :)



115 komentarzy:

  1. Wspaniały, cudowny........ aż słów brakuje do opisania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Równiutki, puszysty.... Magia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wspanialy!Sosna,te Twoje zdjecia sa niesamowicie fajowe.Pieczesz wysmienicie i do tego robisz piekne zdjecia, gratuluje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny, genialny, imponujący.... Po prostu zachwyca :) Albo Ci skradnę ten sernik ale lepiej skradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniczek musi być i to koniecznie. A ten twój jest bajeczny :-) i pewnie smakuje obłędnie pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Starałem się jak mogłem, żeby tak było :D

      Usuń
  7. Cuuudnie skarmelizowany wierzch :} Oj, jak ja bym ten kawałek teraz zjadła :}}}}

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, na Święta sernik musi być, a Twój to po prostu poezja :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Jedna ze smaczniejszych jaką znam :D

      Usuń
  10. Znakomity to za mało powiedziane! Nabrałam ogromnej ochoty na ten sernik ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już sam spód byśmy wyżarły :D Całość prezentuje się genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. O matka, mój ulubiony krem i w dodatku na serniku :)
    Mam nadzieję, że nie zauważysz, ale przepisu już nie masz. Ukradłam i cichaczem uciekłam :))
    Piękny i pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie to cieszy :D
      Niech się sernik mnoży na waszych stołach :D

      Usuń
  13. Ja też wydłubuję zawsze rodzynki, aż moja Mama wreszcie przestała je dodawać :) A sernik - ideał. Kocham creme brulee!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ja nie wiem jak do sernika, który sam w sobie jest pyszny, można dodawać takie "cudactwa" :D

      Usuń
  14. Fajnie mieć taki palnik, żeby zrobić creme brulee :-). Ja nie mam niestety, ale bardzo lubię... Czy ekstrakt waniliowy to jest taki alkohol, w którym była wanilia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten, który mam w buteleczce, przywieziony z dalekiego kraju, alkoholem nie smakuje :D

      Usuń
  15. Doskonały !! Zjadłabym z przyjemnością! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Odpowiedzi
    1. Jak na świąteczny sernik przystało :D

      Usuń
  17. Wygląda obłędnie, wspaniale Ci wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak ja uwielbiam serniki, Twój wygląda mega apetycznie =D

    OdpowiedzUsuń
  19. OMG.. rozpływam się, czy pisałam już że uwielbiam styl Twoich zdjęć?

    OdpowiedzUsuń
  20. O matko, ale bym zjadla... obserwuje, bo tak mnie to inspiruje, ze chyba zaczne piec :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda obłędnie :) Nic tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Znów ślinotok gwarantowany *.*

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie ma jak doskonały sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękny, taki świąteczny ;-) I te smaki, mmm...!

    OdpowiedzUsuń
  25. Wspaniałe ciasto i stylowe zdjęcia! :) Pozdrawiam i wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Prawdziwie świąteczny wypiek. Wspaniały.

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale bym zjadła... Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale cudny i taki wysoki, dostojny :)
    W jakiej foremce go piekłeś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak podane w przepisie, tortownica o średnicy 20 cm :)

      Usuń
  29. No, Sosenko, dałeś czadu! Prezentuje się nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Przecudny, rewelacyjny i mega apetycznie wygląda. Uwielbiam serniki i aż mam ochotę sięgnąć po kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  31. Coś czuję, że mógłby stać się moim ulubionym!

    OdpowiedzUsuń
  32. pięknie wygląda, jak dużych rozmiarów creme brulee :-) przy okazji, najlepsze życzenia z okazji nadchodzącego Nowego Roku no i końcówki Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. No cóż mogę powiedzieć... Sernik wygląda powalająco. I jeszcze ta warstwa na górze! Błogość po prostu :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Czyżbym przegapiła TAKI sernik??? Pyszne cudeńko, z creme brulee-ach to musiało być doznanie smakowe...

    OdpowiedzUsuń
  35. Wiesz, że myślałam o podobnym wypieku ?!

    OdpowiedzUsuń
  36. Zdjęcia super !
    No ni sernik też ! ;)
    Szczęśliwego Nowego Roku ! ; )

    OdpowiedzUsuń
  37. Sernik robi wrażenie:) jest okazały i bardzo efektownie prezentuje się na tym drewnie:) Super!

    OdpowiedzUsuń
  38. Obłędny!
    Z pewnością zrobiłby furorę na wigilijnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  39. rewelacyjny ...wyszedł nawet mi )))

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl