iu

22 stycznia 2016

kruche babeczki z pistacjami


Niezwykle proste i łatwe do wykonania, ale niebanalne w smaku. Kruchość ciasta, słodycz kremu i delikatnie słony smak siekanych pistacji okazały się połączeniem idealnym, a ich zajadanie to czysta przyjemność. Do przygotowania tych babeczek nie trzeba wiele składników. W zasadzie wystarczy kilka podstawowych, które powinniście mieć w swojej spiżarni. Zatem do dzieła! :) 

ciasto (ok. 12 sztuk):
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Ciastka piec 10-15 minut w 200ºC. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

krem:
250 g serka mascarpone
200 ml kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
pistacje

Kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać kremówkę i dokładnie połączyć. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na kruche spody. Całość oprószyć drobno posiekanymi pistacjami. 

Smacznego! :)



96 komentarzy:

  1. Piękne są, szkoda ze nie mogę nic z mleka ;-( musisz wymyślić coś dla tych z nietolerancją ;-) ale i tak kuszą ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłabym prosto z ekranu! Obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Schrupałabym taką babeczkę. A nawet dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze i z pistacjami, po prostu pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczne! Jak zwykle kuszące!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pistacje to mój nałóg. Mascarpone hmm nie umiem obok przejść obojętnie. Poproszę jedną babeczkę z dużą ilością pistacji :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe, ach, chciałoby się sięgnąć:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyglądają. Poczęstowałabym się chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Urocze! Wspaniałe! Fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  10. te babeczki to istny obłęd:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oprócz pistacji bardzo pasuje mi ten krem:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie piękne jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W prostocie sila, a ja jestem pistacjowa maniaczka ;) Piekne sa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam pistacje i mógłbym wciskać je wszędzie :D

      Usuń
  14. Wyglądają cudnie :) A przepis jest prosty i widać, że smaczny - takie desery lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, czasami najlepsze okazuje się to co proste :D

      Usuń
  15. Uwielbiam i pistacje i mascarpone. Takie babeczki by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zaproś mnie!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. Tylko zostaw trochę dla innych :D

      Usuń
  18. Uwielbiam patrzeć na Twoje słodkie dzieła... a dzięki takim zdjęciom to już w ogóle sama przyjemność!
    (gdyby jeszcze była możliwość degustacji... ;))
    Zdradzisz, jaką tylką wyciskałeś ten krem, żeby miał taki kształt?
    A przepis pewnie wypróbuję, bo bardzo lubię pistacje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! :)
      Co do tylki używam zwykle Wilton 1M :)

      Usuń
  19. jak malowane :) takie małe cudeńka

    OdpowiedzUsuń
  20. Co tu dużo mówić: perfekcyjne pod każdym względem :)))

    OdpowiedzUsuń
  21. rozplywam sie........ uwielbiam zarowno Twoja kuchnie, jak i fotografie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Kocham wszystko co pistacjowe. Świetne ujęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Po tych babeczkach wiem już na pewno. Mogłabym zamieszkać w krainie sosny :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Babeczki super! Tylko, że teraz wszystkie babeczki (i nie tylko) będą wzdychać do Ciebie i Twoich słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Rewelacyjne, a jak się uśmiechają do mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Niebo! Jem oczami tę babeczkę :) Cudowne połączenie - chętnie wprosiłabym się na takie pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. takie proste, a tak pięknie się prezentują i zapewne doskonale smakują. Jestem fanką takich nieskomplikowanych wypieków :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, czasami okazuje się, że najlepsze jest to co najprostsze :D

      Usuń
  28. Będę gruba przez Ciebie. I szczęśliwa ;D
    Zawsze jak tu wchodzę mam ochotę upiec dosłownie wszystko. Ehh, zmykam do kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę z takiej reakcji :D

      Usuń
  29. Wyglądają idealnie... aż szkoda ich jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepis trafia do ulubionych. :)
    Cudo!
    A jak pięknie się prezentują.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! Mam nadzieję, że nie tylko do ulubionych, ale też na listę zrobionych :D

      Usuń
  31. Nie mogę oderwać od nich wzroku! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  32. O rany! Pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wyglądają obłędnie :) Poproszę jedną :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Niezwykle kuszące! Zresztą to chyba żadna nowość, haha :D

    OdpowiedzUsuń
  35. czy ktoś z poprzednie komentujących już mówił, że są doskonałe?;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Piękne. Szczególnie wyjadlabym pistacje ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. One wyglądają przecudownie !! ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Jak zwykle - cały sekret tkwi w prostocie - piękne. :) Zdjęcia zachwycające. :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wow! zachwycające są te babeczki. Zakochałam się w nich szczególnie, że są z pistacjami, które uwielbiam :-). Perfekcyjne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nic dziwnego, bo pistacje są przepyszne :D

      Usuń
  40. Kocham pistacje, boskie babeczki! :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Wow! :) uwielbiam pistacje, a to zdjęcie wygląda cudownie! Koniecznie muszę wypróbować przepisu!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl