iu

17 lutego 2016

czekoladowe ciasto z cukinią


Czas na dużą dawkę czekolady! Tym razem połączyła się w cudownym, treściwym i wilgotnym cieście z cukinią oraz miodem tworząc smakowite połączenie. Ciasta z warzywami to ten rodzaj wypieków, który kusił mnie od dawna. Mimo że ciasto z marchwią znam już od dawna, to nadal miałem ochotę na upieczenie kolejnego z użyciem jakichś roślin. Ciasto wyszło dobre, fajna struktura, smak i aromat, ale mam pewien niedosyt. Wolałbym aby ciasta z warzywami, mimo wilgotności, miały też jakąś charakterystyczną nutę smakową. Niestety tak nie jest, ale mam już pewien pomysł, aby dopracować smak i stworzyć słodko-wytrawne ciasto z warzywem :D 

składniki:
100 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej
100 g gorzkiej czekolady
50 g brązowego cukru
100 ml miodu
200 g cukinii
100 ml oleju
40 g kakao
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Keksówkę o podstawie 20 cm x 8 cm (użyłem 15 cm x 8 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Warzywo przełożyć do sitka wyłożonego ręcznikiem papierowym, docisnąć, przykryć drugim kawałkiem ręcznika i odstawić. Czekoladę posiekać. Do większej miski przesiać obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połączyć jajka, olej, miód oraz cukier. Mokre składniki dodać do suchych i zamieszać łyżką do ogólnego połączenia (nie za długo). Następnie wmieszać osuszoną cukinię oraz posiekaną czekoladę. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i piec w 180°C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. 

Smacznego! :)



82 komentarze:

  1. Próbowałam piec z cukinią i nie wspominam tego najlepiej. Ale ten przepis wygląda genialnie i kradnę go na 100%, może tym razem wyjdzie takie jakie być powinno ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co się stało? Czemu nie wyszło? :D

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie :)a akurat mam cukinię , muszę wypróbować :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne - czarniutkie!
    Piekę, piekę :) A ja właśnie lubię w nich to że ciastom z dodatkiem cukinii mogę nadać dowolny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusi widokiem, a musi smakować obłędnie <3 Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. znam cukiniowe ciasto i bardzo lubię:) jest wilgotne, takie mięsiste, puchate i mięciutkie jednocześnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, tak proste, a tak dobre :D

      Usuń
  6. Popełniłam już ciasta z warzywami. Zawsze się udają. Z cukinią nie próbowałam. Ale tak kusisz, że żal byłoby tego nie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie mam nadzieję, że pojawi się już niebawem na Twym sole :D

      Usuń
  7. wyszło Ci całkowicie inne w środku niż moje :) Moje w środku jest bardzo napowietrzone, jak taka pianka, może kwestia ilości użytej cukini? No i robiłam bez jaj :) Co nie znaczy, że Twoje nie jest jak zwykle piękne :) Ja swoje polewam jeszcze gorzka czekolada i daję ja tez pokrojona do srodka. U mnie wyraźnie było czuć cukinię :) aha i nie obieraj cukini, lepiej kupić mała, wyszorowac i zetrzeć razem, najwięcej smaku w skórce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie było proporcjonalnie dużo cukinii, aż się bałem, że wyjdzie zakalec. Ale smaku warzywa i tak nie czułem za bardzo. Może to rzeczywiście kwestia skrórki :D

      Usuń
  8. Ciasta z cukinią nie jadłam za to marchewkowe owszem. A może by tak wzbogacić je dodatkiem cynamonu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Próbowałam ciasto z cukinią i jest bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto doskonale się prezentuje, a Ty jak zwykle szukasz dziury w całym :P

    OdpowiedzUsuń
  11. takie inne połaczenie ale zapewne pyszne tak jak i wyglada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje bardzo podobnie do klasycznego murzynka, tylko jest bardziej treściwe :D

      Usuń
  12. Sosna, u Ciebie nawet zwykłe ciasto wygląda poetycko :D Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ajj, miło mi :)
      Staram się jak mogę :D

      Usuń
  13. Bardzo fajne ciacho! Ja proponuję jeszcze jakieś ciasto z buraczkami, batatami:)) Co Ty na to?

    OdpowiedzUsuń
  14. robiłam już takie nie raz,do swojego dodaję jeszcze kawałki czekolady,pychaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrezygnowałem z czekolady, ale może następnym razem dorzucę :D

      Usuń
  15. Nie wybrzydzaj tylko jedz!;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież wiesz, że zjadłem całe :D

      Usuń
  16. Ja piekłam piernik z cukinii i smakował wyśmienicie :-). Sądząc po składnikach, to te ciasto, by smakowało rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie też muszę zrobić piernika z cukinią :D

      Usuń
  17. Słodko-wytrawne ciasto z warzywem...? Czekam niecierpliwie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że już niedługo się okaże co z tego wyjdzie :D

      Usuń
  18. Super wygląda - takie ciemne i czekoladowe :) Cukinia zapewne dodaje mu miękkości i wilgotności - takie czekoladowe ciacha są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, ciacho było wilgotne i treściwe :D

      Usuń
  19. O,tak,miód w cieście cukiniowym na pewno się sprawdzi:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię taką wersję ciasta czekoladowego;)))

    OdpowiedzUsuń
  21. Robiłam podobne, część mąki zastąpiłam mielonymi orzechami laskowymi:) Smaczne, wilgotne i na pewno zdrowsze od zwykłej babki:) Twoje prezentuje się super apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam ciasta z cukinią. Są wspaniałe w smaku :-) pysznie ci wyszło :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Z cukinią piekę muffinki i smakują genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Brzmi ciekawie. Z cukinią jeszcze nie próbowałam. Trzeba to zmienić. :)
    Mam nadzieję, że w końcu podzielisz się z nami swoim pomysłem? :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciacho czekoladowe z cukinią uwielbiam. Są niesamowite w smaku :)
    Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jako miłośniczka ciasta marchewkowego muszę przyznać, że wygląda nieźle :) A co do niedosytu... Może trochę mielonych orzechów? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie wykorzystam ten patent, chociaż wolałbym czuć właśnie warzywo, a nie orzechy :D

      Usuń
  27. Znowu ośliniłam komputer <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  28. Piekłam oczywiście ciasto z cukinią i to nie raz. Pyszne jest, wilgotne. Lubię takie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Teraz wybieram się na urlop, ale po powrocie przetestuję, bo bardzo odpowiada mi skład tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i życzę udanego wypoczynku! :)

      Usuń
  30. Obłędne, na jednym kawałku by się nie skończyło :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. uwielbiam cukiniowe wypieki :) wygląda obłędnie Twoje ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Cudo! Wygląda super apetycznie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Pycha! Kolejne do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam takie czekoladowe ciasta z warzywami. Czy to buraczkowe, czy z cukinią.. są świetne :) To wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda bardzo apetycznie, jak taki murzynek. Ciasto z marchewką robiłam nie raz, z cukinią jest jeszcze przede mną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie musisz je upiec. I to szybko :D

      Usuń
  36. warzywne ciasta bardzo lubię :) z cukinii robiłam, z buraka, z marchewki i dyni też, teraz przymierzam się do batata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje batatowe właśnie się chłodzi! :D

      Usuń
  37. Czekolada i cukinia to swietne polaczenie!

    OdpowiedzUsuń
  38. Jestem już urlopie i po doświadczeniach z ciastem czekoladowym:) Miałam tylko problem z ilością czekolady. Piszesz, że należy posiekać czekoladę, a w składnikach nie podajesz jej ilości. Poradziłam sobie po swojemu - dodałam 1 tabliczkę 100g (50g gorzkiej i 50g mlecznej). Wyszło świetnie, a najbardziej smakowało mi na drugi dzień. Zerknij jak wyszło:
    www.strefaulubiona.blogspot.com/2016/02/ciasto-czekoladowe-z-cukinia.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to jak czujne oko! Dzięki za poprawkę, dopisałem już. Rzeczywiście użyłem 100 g czekolady, ale tylko gorzkiej :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl