iu

15 lutego 2016

marmolada z pomarańczy


Po ostatnich "wyczynach" cukierniczych pora odetchnąć i przygotować na ząb coś prostszego. Coś co będzie mógł zrobić w domu każdy z Was. Dziś postawiłem na domową marmoladę z pomarańczy, która ma fantastyczny smak i świetnie sprawdzi się do przełożenia tortu czy innych deserów. Wierzcie mi, że wiem co mówię, bo sam już wpakowałem ją do tortu, który zobaczycie za jakiś czas :D  Co prawda przygotowanie marmolady jest żmudne i bardzo pracochłonne. Zajmuje dwa dni, ale warto poświęcić czas na to, by cieszyć się jej smakiem. 

składniki (ok. 1,5 kg):
6 dużych pomarańczy
1 łyżka koniaku
1 szczypta soli
500 ml wody
400 g cukru

Pomarańcze umyć dokładnie i sparzyć. Do dużego, szerokiego garnka z grubym dnem zetrzeć skórkę z owoców (bez części białej), wycisnąć sok (przez sitko), dodać miąższ oraz sól. Całość zalać wodą, podgrzewać na średnim ogniu do wrzenia i gotować ok. 30 minut co jakiś czas  mieszając. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i odstawić na kratkę na 1 dobę. Następnego dnia do garnka dorzucić cukier. Całość doprowadzić do wrzenia i mieszając smażyć przez 2 godziny na małym ogniu. Kiedy marmolada będzie gotowa dodać koniak i dokładnie wymieszać. Następnie marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie, postawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

Smacznego! :)



83 komentarze:

  1. Już mi się marzy tort czekoladowy przełożony Twoją konfiturą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałem o czekoladowym, ale zrobiłem nieco bardziej złożony i lżejszy, ale musicie jeszcze trochę poczekać na niego :D

      Usuń
  2. Pyszne rzeczy się tu wyprawia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja sobie wyobrażam ją w towarzystwie śniadaniowych placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu bajeczna! Zjadłabym naleśniki z taką marmoladą ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A wiesz, że się chyba skuszę. Tylko nie wiem, skąd wziąć łyżkę koniaku, bo nie lubię takich trunków, a z tego co wiem, nie sprzedają ich na łyżki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdradź jeszcze ile mniej więcej wychodzi z tych 6 pomarańczy. Jeden słoiczek?

      Usuń
    2. Na samej górze przy składnikach napisane jest, że jest to ilość owoców na 1,5 kg gotowej marmolady :)

      Usuń
    3. Imponująca i zachęcająca ilość... Muszę zakupić kilka słoiczków i do dzieła :)

      Usuń
  6. Sosna, to coś dla mnie. Bardzo lubię dżem np. brzoskwiniowy z dodatkiem pomarańczy. Zapisuję więc ten przepis i chętnie z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przymierzam się do marmolady pomarańczowej od jakiegoś czasu, ale chyba jeszcze nie w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały kolor :) Nie jest taka trudna, pracy się nie boję i chętnie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Jest łatwa w przygotowaniu, ale pracochłonna. I cały czas trzeba jej pilnować aby nie przywierała i nie przypaliła się czasem :D

      Usuń
  9. Uwielbiam. I zawsze jak zrobię jakoś tak szybko znika. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolor ma cudowny jednak my pomarańczę lubimy tylko w jak najświeższej postaci :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale zawsze można skusić się na spróbowanie innej formy :D

      Usuń
  11. Jednak co domowe,to najlepsze:)marmolady wprawdzie nie robię,ale bulionetkę tak,jestem w trakcie właśnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czas zrobić marmoladę :D

      Usuń
  12. Chętnie wykorzystam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniała, ostatnio poszłam na łatwiznę i popełniłam dżem ale taka konfitura też czeka w kolejce :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przymierzam się od dawna do dżemu pomarańczowego, bo przetwarzałam już prawie wszystko, teraz kolej na pomarańcze. Zachęciłeś mnie! Twój wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i mam nadzieję, że Twój wyjdzie równie apetyczny :)

      Usuń
  15. Niedawno taką kupiłam, ale faktycznie można ją zrobić samemu i to pewnie będzie lepsza opcja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, przede wszystkim zdrowsza. Chyba, że ta ze sklepu będzie rzeczywiście dobrej jakości i pozbawiona chemicznych dodatków :D

      Usuń
  16. Pyszny,a kolor jak hiszpańskie słońce!.

    OdpowiedzUsuń
  17. Znakomita! Chyba się skuszę i zrobię :) Będzie idealna do nadziania pączków.

    OdpowiedzUsuń
  18. ależ ona musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Naleśniczki z taką marmoladą, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam różne marmolady i przyznam się takiej nie robiłam jeszcze, więc skorzystam kiedyś z przepisu:)) Śliczne kolory:))

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię - najlepiej taką prosto ze słoika :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ej, jak przyjedziesz do mnie do Kato to weź mi jeden taki słoik, proszęęęęęę!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to zostaw specjalnie dla mnie, heeeloooołłłłł!

      Usuń
  23. mega!pomarańcze teraz najpyszniejsze i tanie jak barszcz więc to najlepszy moment na zrobienie takiego cuda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, dlatego powstała marmolada, której jeszcze nie raz użyję w ciastach :)

      Usuń
  24. A ja to bym zjadła taką z naleśnikami :))

    OdpowiedzUsuń
  25. jak Ty znajdujesz na to wszytsko czas :) !?? Jets pysznie jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  26. raz robiłam- cuudowna <3 uwielbiam jak są kawałki skórki- wtedy tą słodycz przełamuję ich goryczka, cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ta goryczka też ma swój urok tutaj :D

      Usuń
  27. uwielbiam słoiczki :)
    przepis zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Super sprawa taka marmoladka :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam marmoladę pomarańczową. Jedna z lepszych, a kilka słoiczków lubię zostawiać na następne Święta Bożego Narodzenia, bo po roku nabiera takiego bursztynowego koloru i jest fajnie przegryziona. Mój przepis jest trochę inny i marmolada wychodzi przezroczysta, ale twój już też zapisałam, bo jestem ciekawa tej koniakowej nuty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja tez miała być przezroczysta, ale wyszła jaka wyszła :D

      Usuń
  30. Robiłam kiedyś w domu marmoladę z pomarańczy, ale wyszła mi niedobra :/ Więc teraz tylko jem taką ze sklepu. Może spróbuję zrobić jeszcze raz w domu, z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego nie była dobra? Co było z nią nie tak? Bo jeśli chodzi o goryczkę od skórki, to ona zawsze będzie w tej domowej i to jest właśnie w niej najlepsze :>

      Usuń
  31. Wspaniały pomysł! Jeszcze nie miałam okazji jeść marmolady z pomarańczy. Musi smakować obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Hehe, Sosna, jednak dajesz nam wycisk. Miał być nieskomplikowany przepis, a i tak trzeba go robić 2 dni ;P
    A tak na poważnie, to uwielbiam taką marmoladkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co innego trudność wykonania a co innego czas przygotowania. Może być łatwy przepis, który zajmuje kila dni i jednoczeście trudny i skomplikowany, który robi się dosyć szybko :D

      Usuń
  33. Cudowny kolor, jak słońce w słoiczku:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wow wygląda rewelacyjnie i bardzo słonecznie! Ja robiłam podobną marmoladę pomarańczową i też gotowałam przez kilka dni :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie doskonale wiesz, jak dobrze musi to smakować :D

      Usuń
  35. Ale czad! Zastanawiam się już co piec na Wielkanoc i szukałam inspiracji, u Ciebie zawsze znajdę coś idealnego ;) Chyba zrobię mazurek z taką marmoladą i gorzką czekoladą w tym roku <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że idziesz moim tropem, bo ja tez szykuję takiego mazurka :D

      Usuń
  36. Pomarańczowa to jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl