iu

1 lutego 2016

pączki z bitą śmietaną


Dziś mam dla Was drugi przepis na pączki. Tym razem jednak wersja bardziej tradycyjna, bo na drożdżach i smażone na głębokim tłuszczu, a do tego delikatna i jakże przyjemna chmurka utkana z bitej śmietany. Polecam gorąco! :) 

składniki (ok. 12 sztuk):
2 jajka
500 g mąki
20 g drożdży
5 łyżek cukru
150 ml ciepłego mleka
80 g roztopionego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
olej lub smalec do smażenia

Drożdże umieścić w misie miksera, dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostały cukier, przestudzone rozpuszczone masło, jajka, przesianą mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Całość wyrabiać mikserem przy pomocy haka do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przebić pięścią i wyrabiać jeszcze przez ok. 5 minut robotem i chwilę w dłoniach. Z gotowego ciasta formować niewielkie kulki i układać na tacy. Surowe pączki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Smażyć na głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoto-brązowy kolor, osuszać na ręczniku papierowym i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem pączki przekroić na pół przełożyć bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem. 

do przełożenia
300 g kremówki 36%
250 g mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone oraz cukier puder i połączyć do uzyskania gładkiej masy. Otrzymany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką, wyciskać na spody pączków.

Smacznego! :)



76 komentarzy:

  1. Ojoj ale pysznie wyglądają. Jadłam podobne kiedyś i warto takie zrobić. Są świetne w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie najbardziej lubię te z bitą śmietaną. W tym tygodniu mam zamiar takie zrobić, już nie mogę się doczekać, a tu u Ciebie na wyciągnięcie ręki ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Pączki nadziane kremem? Takich nie jadłyśmy a wyglądają bardzo pięknie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pączki + bita śmietana = tłusta rozpusta do kwadratu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, bardziej tłustej już nie można chyba :D

      Usuń
  5. Grunt to mieć genialny pomysł a efekt murowany, jak widać. Fantastyczne są te Twoje pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku, jaka pychota! Dobrze, że nie było mnie przy pieczeniu, bo pączki nie dotrwałyby do zdjęć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, do zdjęć zostało tylko kilka :D

      Usuń
  7. Świetne! ale ja wolę (ze względu na ich kaloryczność) tylko na nie patrzeć i podziwiać:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie nic dziwnego, w końcu nie dość, że smażone na głębokim tłuszczu to jeszcze z tłustą bitą śmietaną :D

      Usuń
  8. Aaawww zbyt duuż dobrego!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za dużo? Nie znam tego stwierdzenia ;p

      Usuń
  9. Oooo.....rozpusta do kwadratu, ale jaka urocza! Cudnie ułożyłeś bitą śmietanę!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie no ja muszę mieć zakaz zbliżania się do Twojego bloga... od razu po wejściu tu mam ochotę na coś słodkiego :D Wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak bardzo cieszy mnie ta reakcja ;D

      Usuń
  11. a później płacz ,że poszło w bioderka :D ale i tak bym zjadła :p

    OdpowiedzUsuń
  12. Są poprostu idealne i z pewnością na jednym by się nie skończyło :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z bitą, śmietaną jeszcze nie jadłam. Wyglądają rewelacyjnie. Istna rozpusta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, czasami trzeba pozwolić sobie na taką rozpustę :D

      Usuń
  14. Jest mi super miło, że mój przepis Cię zainspirował.
    Wyszły Ci takie piękne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dawno postanowiłem sobie, że je zrobię, aż w końcu udało się teraz :D

      Usuń
  15. wyglądają pięknie, ja jednak wolę pączki nadziewane tradycyjnie- nie muszę sie zastanawiać jak je ugryźć:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj wystarczy rozłożyć na dwie części i zjeść z klasą, można i sztućcami ;D

      Usuń
  16. Ach Sosno, Ty wiesz jak ludziom narobić smaku na pączki- piękne wykonanie! I choć za tradycyjnymi pączkami z dżemorem nie przepadam, to za takie z krememem/ śmietaną dałabym się pokroić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak miło to słyszeć :D

      Usuń
  17. prawdziwie pączkowa rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pączki wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pomysł rewelacyjny! W sam raz na Tłusty Czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nawet na każdy dzień karnawału :D

      Usuń
  20. Ta śmietana tak bosko wygląda,że nawet mnie kusi-a jej nie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak można nie lubić bitej śmietany? Zwłaszcza domowej :D

      Usuń
  21. Istna rozpusta! Wspaniale wyglądają te pączki !
    Nie lubię bitej śmietany, ale w połączeniu z serkiem mascarpone to chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, że przekonałabyś się do nich :D

      Usuń
  22. Rewelacja.Takiego pączka to zjem z przyjemnością

    OdpowiedzUsuń
  23. wieki nie jadłam pączków z bitą śmietaną, a taką mam ochotę! wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tak razie wiesz co powinnaś zrobić :D

      Usuń
  24. W życiu nie słyszałam o pączkach z bitą śmietaną. Serio, to jakby pączek i ptyś miały dziecko ;D Cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do dziwne, bo są dosyć popularne :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl