iu

9 marca 2016

babka majonezowa z polewą z białej czekolady


Idą, idą święta... Ostatnio pojawił się na blogu przepis na domowy twaróg, z którego już niebawem przygotuję wielkanocną paschę. Tymczasem mam dla Was przepis na wielkanocną babę. Co ją wyróżnia? Przede wszystkim składnik, który może budzić u wielu osób niechęć. Chodzi oczywiście o majonez, który dodaje się do ciasta. Przepis na taką babkę wpadł mi w oko już w rok temu, ale wtedy nie odważyłem się jeszcze na ten eksperyment. Po kilku namysłach upiekłem ją w tym roku, aby podzielić się z Wami opinią na jej temat, której zapewne jesteście ciekawi. Zatem jaki wpływ ma dodanie majonezu do ciasta? Bez obaw, wbrew pozorom składnik ten nie jest wyczuwalny w cieście. Babka wyszła bardzo delikatna i niezwykle puszysta. To jej największy atut. Ale co jeśli chodzi o smak? Wypiek smakuje jak biszkopt, bo powstał z klasycznego przepisu na ciasto biszkoptowe tyle, że z dodatkiem majonezu. Dlatego aby urozmaicić jej smak polecam dodać m.in. cukier lub ekstrakt waniliowy, kakao, kawę lub inny ulubiony składnik a dodatkowo ozdobić babę lukrem, polewą czy cukrem pudrem. 

ciasto:
5 jajek
200 g cukru
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 czubate łyżki ulubionego majonezu

Formę do babki z kominkiem o średnicy 20 cm i pojemności 2,5 l posmarować masłem, odstawić. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać majonez i wmieszać delikatnie łopatką. Następnie w 3 partiach dodawać przesiane mąki. Otrzymane ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i piec w 180°C przez ok. 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia blaszkę z upieczoną babką wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę. Wstawić do piekarnika i dokończyć pieczenie. Gotowe ciasto studzić na kratce przez ok. 45 minut w formie. Następnie wyjąć delikatnie z blaszki i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

polewa:
60 ml kremówki 36%
50 g białej czekolady

Kremówkę zagotować w rondlu, zdjąć z ognia i dodać połamaną na cząstki czekoladę. Całość mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą udekorować ciasto. Dodatkowo babkę ozdobić białymi drażami. 

Smacznego! :)





102 komentarze:

  1. Mistrzowska! Bardzo smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale żeby tak rzucać .. babkę? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne zdjecia. Uwielbiam babki wszelkiej masci :) I serniki.... I wlasnie za to kocham Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod wrażeniem tej babki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Baba majonezowa jest pyszna. Cudna ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka bardzo, bardzo udana i przecudnie udekorowana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałem się jak mogłem, żeby tak wyszło :D

      Usuń
  7. Pięknie z tymi goździkami.... chyba że to inne kwiatki ;-p
    Ponawiam prośbę o pierwszy kawałek ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, to goździki :D
      Ależ proszę bardzo się częstować :D

      Usuń
  8. Od czasu kiedy jedząc ją u babci trafiłam na pokaźną grudke majonezu już jej tak nie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo w przygotowywaniu ciast trzeba być dokładnym. Współczuję :D

      Usuń
  9. Taka puchata ślicznotka<3

    OdpowiedzUsuń
  10. Puszysta, delikatna, cudna:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka niewinna w różanym wianuszku:)) Świetna na Wielkanocny stół:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiesz Sosna, ja najpierw u Ciebie oglądam zdjęcia. Zachwycam się nimi. Potem czytam przepis. Analizuje go. A na koniec wszystko składam w całość.
    Teraz mogę napisać co widzę i co myślę o tej babie.... jest wspaniała, puszysta i w pełni zasługuje na to, żeby zająć zaszczytne miejsce na wielkanocnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niesamowicie! To musi być pyszne :) A te kwiaty- ślicznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda cudnie! I te goździki. Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Święta coraz bliżej, muszę ją wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Już samym wyglądem kusi, by ją spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I trudno jej nie ulec tej pokusie :D

      Usuń
  17. Lubię babkę majonezową. Wygląda kusząco

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię babkę majonezową :D Twoja wyszła idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  19. wszyscy piszą, że lubią babkę majonezową a ja pierwszy raz słyszę, że się majonez do wypieków dodaje xD to upuszczanie na podłogę to rozumiem, ze też celowy zabieg:) bo tak patrzę na datę i do 1 kwietnia jeszcze trochę zostało:) Szkoda, że tą babką nie utrafiłeś we wczorajsze święto babeczek:)
    ps jak zwykle piękne zdjęcia, "idealny przekrój" a majonez najlepszy Kielecki- i to nie dlatego, że stamtąd pochodzę:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jeszcze nie próbowałaś jej to koniecznie musisz to nadrobić :D

      Usuń
  20. A u Ciebie jak zwykle najwyższy poziom cukiernictwa :D pięknie z tymi kwiatami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przesadzałbym tak z tym najwyższym poziomem ;D

      Usuń
  21. Moja mama kiedyś piekła taką babkę na majonezie. Twoja wygląda zjawiskowo:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zawsze znajdę tu coś dziwnego i pięknego zarazem. O ile warzywa w wypiekach już mnie nie dziwią, to skwarki i majonez nadal troszkę. Ale obstawiam, że właśnie ten składnik zapewnia idealną konsystencję jaką widać w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skwarki są bardzo starym dodatkiem do ciastek, o czym możesz przekonać się czytając przepis na tamte ciasteczka, który znajduje się w starym wydaniu Kuchni Polskiej :D

      Usuń
    2. Czytałam i nadal jestem w szoku, tym bardziej, że w kuchni katalońskiej jeden z tradycyjnych wypieków to ,,coca de lladrons'' czyli właśnie ciasto ze skwarkami i orzeszkami pini. Pamiętam, że jak dowiedziałam się o tym wypieku to pomyślałam sobie, że Katalończykom totalnie odbiło, po czym wchodzę kilka dni potem do Ciebie i proszę - tradycyjny polski przepis, ciacha ze skwarkami. Koniec świata :D

      Usuń
    3. Haha, tutaj świat się dopiero zaczyna! :D
      Kto wie, nie zdziwiłbym się, gdyby przepis ten przywędrował do nas właśnie ze słonecznej Hiszpanii :)

      Usuń
  23. Sosna i jego baba;) Mnie akurat dodatek majonezu nie dziwi - przecież to olej, jajka... Piekłam kiedyś babę majonezową - rzeczywiście jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby masz rację, ale zwykle zamiast mieszanki tych składników dodaje się je oddzielnie w czystej postaci :D

      Usuń
  24. Przepiękna babka. Nie ma Świąt wielkanocnych bez babki:)
    miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  25. Chociaż przepis na babkę majonezową znam, to nigdy go nie wypróbowałam. Jakoś ten majonez mnie przeraża :D Serio go nie czuć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio serio :D Babka smakuje jak zwykły biszkopt, jest mega delikatna i puszysta :)

      Usuń
  26. Ślicznie wyszła. My też bardzo lubimy babkę z dodatkiem majonezu:)))

    OdpowiedzUsuń
  27. Piękna babka :) Ja się jeszcze nie odważyłam upiec takiej z majonezem. Muszę do tego dojrzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co dojrzewać, majonezu nie czuć :D

      Usuń
  28. Znam takie majonezowe baby i bardzo lubię. Zresztą przepis( prawie 30-letni) na nią mam od mojej babci :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę. A ja myślałem, że to jakiś nowomodny wynalazek :D

      Usuń
  29. Babka wygląda smakowicie :) nie jadłam jeszcze babki z majonezem :)

    OdpowiedzUsuń
  30. jak ja uwielbiam Twoje zdjęcia, przepiękne

    OdpowiedzUsuń
  31. Słyszałam o tej babce, muszę się kiedyś skusić i ją upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Przyznaję, tytuł mnie trochę przeraził. Ale w sumie to piekłam już różne dziwne rzeczy, więc może babka z majonezem też smakuje wybornie;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy wybornie trudno powiedzieć. Smakuje jak biszkopt do tortu, bo majonez nie jest wyczuwalny :D

      Usuń
  33. Nie wypada o niej powiedzieć baba. To po prostu wielkanocna dama!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  34. Bo w majonezie chyba nie ma nic takiego czego się do ciast nie dodaje, w końcu to głównie tłuszcz i żółtka:) ale wyszła urocza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby tak, ale zwykle dodaje się ta składniki oddzielnie w podstawowej formie :D

      Usuń
  35. Babka majonezowa jest moim numerem jeden :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Tak więc już wiem co będzie nr jeden na moim stole w tegoroczne święta:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl