iu

21 marca 2016

czekoladowa babka z rozmarynem


Jeżeli lubicie nieoczywiste połączenia powstające w wyniku kuchennych eksperymentów, to koniecznie powinniście spróbować babki z mojego autorskiego przepisu. Ponownie postawiłem na gorzką czekoladę, ale tym razem zamiast mięty, połączyłem ją z rozmarynem, który ma równie intensywny smak, ale nadaje ciastu innego, bardziej wytrawnego charakteru. A rzeżucha, której użyłem głównie do dekoracji, świetnie wzbogaciła i ożywiła ciasto swoim lekko gorzkawą nutą.   

ciasto:
5 jajek
30 g kakao
150 g mąki
100 g masła
250 g cukru
1 łyżka mielonego rozmarynu
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Formę do babki z kominkiem o pojemności 2 l posmarować dokładnie masłem i oprószyć kakao. Masło rozpuścić w rondlu i odstawić. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać do osobnej miski. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodawać po jednym żółtku. Następnie, nadal mieszając, wlewać cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Wyłączyć mikser i przy pomocy szpatułki wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy i piec w 180ºC przez ok. 40-50 minut. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce na ok. 30-40 minut. Po tym czasie na wierzchu formy ułożyć arkusz papieru do pieczenia, na nim kratkę do studzenia odwróconą do góry nogami. Całość wraz z formą złapać dłońmi, odwrócić energicznie do góry nogami i ostrożnie usunąć formę, tak aby wypadło z niej ciasto. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. 

polewa:
3 łyżki zimnej wody
75 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny
140 g masła
3 łyżki kakao

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników mieszać energicznie rózgą do ponownego połączenia. Otrzymaną glazurą polać wystudzone ciasto. Babkę udekorowałem kiełkami rzeżuchy.

Smacznego! :)






134 komentarze:

  1. Dla prawdziwych czekoladoholików:-) U nas biliby się o każdy kawałek:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, piękne i tak celnie uderza w moją słabość do czekolady:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak udany, pyszny eksperyment! Chetnie sprobowalabym takiej babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo! Uwielbiam patrzeć na Twoje dzieła - szkoda, że nie mogę ich spróbować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz odtworzyć przepis u siebie :D

      Usuń
  5. No no no, widzę ze tu u Ciebie zmiany na głównej stronie ;-) super. Ciasto jak zwykle pierwsza klasa pomysłowości :-) pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyszła wiosna to i zmiany, jakoś tak spontanicznie. Nie planowałem ich. A zaczęło się od zabawy ze zmianą czcionki :D

      Usuń
    2. U mnie też niedługo zmiany..... ;-)

      Usuń
    3. No właśnie! Ja mam problem z Twoim blogiem, bo jak wchodzę pierwszy raz to jest pusto. Nie ładuje mi się. Dopiero za którymś razem jak odświeżę. Nie wiem, może to problem mojej przeglądarki...

      Usuń
  6. Mmmmm, bardzo mnie zaintrygowałeś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. z miłości do słodkości21 marca 2016 11:22

    Ja kiedyś robiłam z pieprzem, bardzo nam smakowała. Twoja też mi się podoba, zapisuję i na pewno wypróbuję:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie ja muszę wypróbować kiedyś tą z pieprzem :D

      Usuń
  8. Nieprzeciętnie i oryginalnie :)Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie udekorowana babka ! A połączenie rozmarynu z czekoladą - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem pod wrażeniem! Połączenie składników wręcz bajeczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż nie jesteśmy w stanie wyobraźić sobie tego smaku ;) Ciekawe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po co wyobrażać? Trzeba piec i próbować :D

      Usuń
  12. takie pyszności kuszące... cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe połączanie smaków :) ....a babka wygląda na mega smaczną :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To Twoje zdjęcie z nagłówka jest mega! Jakie zakręcone wąsy! I zdjęcie baby mi się podoba. Rozmaryn i czekolada - intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wizerunek bloga uległ zmianie, ale wyczucie smaku pozostało. Dziś kupiłam świeży rozmaryn, czyżby to przeznaczenie? Wyglada bosko.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie udekorowana babka. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny banerek:)) Odważne połączenie czekolady i rozmarynu:) i jeszcze rzeżucha:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniała babka, uwielbiam takie wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  19. prezentuje się bardzo elegancko, mrrrrrrr....

    OdpowiedzUsuń
  20. Szkoda, że do środka nie dałeś czekolady, ale i tak ją kocham za polewę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałem ją dać, ale nie wiedziałem, czy nie wyjdzie mi zbyt mokra, a nie chciałem żeby była ciężka :D

      Usuń
  21. O rany, jaka piękna, ale okaz. Cudnie ją zrobiłeś.
    I co ja widzę Sosna wreszcie Cię widzę... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :)
      W sumie można było mnie zobaczyć tu i ówdzie, ale to wymagało trochę cierpliwości i umiejętności szpiegowskich :D

      Usuń
  22. No prosze,jak zwykle przecudne, wspaniale...Wypiek oraz foteczki.Super strona wstepna;)Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i zapraszam do częstszej lektury :)

      Usuń
  23. Wygląda niesamowicie! Brak słów!

    OdpowiedzUsuń
  24. Poezja! Nic dodać, nic ująć :))) <3

    OdpowiedzUsuń
  25. U mnie też dzisiaj babka czekoladowa, ale się zgraliśmy ;D
    Twoja piękna jak zawsze :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak dla Mnie jesteś MISTRZEM wypieków!!!
    Świetne banerowe zdjęcie:)
    wiosenne pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również pozdrawiam! :)

      Usuń
  27. Super, niebanalne połączenie ;). Prezentacja, jak zawsze udana.

    OdpowiedzUsuń
  28. Sama nie podjęłabym się takiego połączenia, ale... Tobie dałabym się namówić :)))

    OdpowiedzUsuń
  29. Super babeczka! Zielona czuprynka prezentuje się wspaniale! Rozmaryn uwielbiam, nawet w babce!

    OdpowiedzUsuń
  30. rozmarynu jeszcze nie dodawałam do czekolady, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wow! Bardzo zaciekawiłeś mnie tym przepisem. Rozmaryn w cieście czekoladowym to musi smakować bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  32. babkę z miętą rozumiem, ale z rozmarynem?
    no,no :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardziej rozumiem z rozmarynem niż miętą ;P

      Usuń
  33. Sosna, ładne zdjęcie w tle :)
    i pyszna babka. Jak zawsze, niezmiennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. czekolada i rozmaryn? ciekawe połączenie

    OdpowiedzUsuń
  35. kocham połączenie ziół i czekolady;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Lubię ziołowe snaki na słodko a ta babeczka wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, to takie nieoczywiste połączenia, które okazują się trafionym duetem :>

      Usuń
  37. Jestem zauroczona zdjęciem:) Ale zaraz poczytam i pewnie przepis też mnie mile zaskoczy. Jak zwykle zresztą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis prosty, więc nie wiem czy coś zaskoczy. Ale kto wie ^^

      Usuń
  38. Ależ ta babka wygląda smakowicie! Jest podana w bardzo oryginalny sposób! Pięknie ją wykonałeś i piękne zdjęcia wykonałeś! Good job:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Odpowiedzi
    1. No ja wiem, Twoje uznanie cenniejsze niż tysiąc lajków <3

      Usuń
  40. Lubie takie eksperymenty, zgapiam przepis :-) Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie smacznego i również wesołych! :)

      Usuń
  41. Ciasta z rozmarynem piekłam nie raz, ale rozmaryn i czekolada to dla mnie nowość. Wypróbuję z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Babka z rozmarynem jaki super pomysł. Nie widziałam jeszcze takiej.

    OdpowiedzUsuń
  43. no ta babka się trudna nie wydaje:) brakuje mi tylko formy- mam tortownice, prostokątne, w kształcie serca, kwiatka i keksówki a do baby nie mam noo:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pędź do pierwszego lepszego marketu, może jeszcze będą :D

      Usuń
  44. Pięknie się prezentuje, do tego ta kontrastowa rzeżucha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogłem nie dać zielonego akcentu :D

      Usuń
  45. Bardzo lubię wypieki z dodatkiem rozmarynu :D Babka prezentuje się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  46. Ale jestem ciekawa smaku tej babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Rozpływam się niczym polewa na tej babce! <3

    OdpowiedzUsuń
  48. Babka wygląda obłędnie, z pewnością smakuje fantastycznie :) no i ta cudna patera... Gdzie można taką dostać? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! :)
      Paterę kupiłem już jakiś czas temu w TK Maxx, ale już ich nie ma.

      Usuń
    2. Jak w TK Max to już nie będzie :) wszystkie swoje unikaty tam kupuje:) i nigdy się nue powtarzają:)

      Usuń
    3. Zgadza się. I to jest w tym sklepie najfajniejsze, że nigdy nie wiadomo na co można trafić :D

      Usuń
  49. Czekolada i rozmaryn brzmią kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Ciekawy pomysł z tym rozmarynem. Faktycznie jej dodatek do czekolady niezwykle pasuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Mam pytanie, w którym momencie dodać rozmaryn? Bo wydaję mi się, że brakuje wzmianki w tym przepisie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozmaryn należy dodać na samy końcu do surowego ciasta :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl