iu

7 marca 2016

domowy twaróg


Święta wielkanocne zbliżają się coraz większymi krokami. To znak, że już czas rozpocząć przygotowywania i opracowywanie przepisów na świąteczne słodkości, które pojawią się na naszym świątecznym stole. Ja swój wielkanocny cykl rozpoczynam od domowego twarogu, który bez wątpienia przyda się w najbliższym czasie nie tylko do przygotowania wielkanocnej paschy, ale również do serników. Zrobienie własnego twarogu jest zaskakująco proste i szybkie dzięki czemu cały proces to sama przyjemność. 

składniki (ok. 600 g):
3 l mleka
sok z 1 cytryny

Mleko wlać do dużego garnka z grubym dnem i zagotować. Kiedy zacznie się podnosić i będzie już przy brzegu natychmiast zmniejszyć moc palnika do minimum. Wlać sok z cytryny i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Tylko do oddzielenia żółtej serwatki. Cały czas mieszać delikatnie łyżką zbierając twaróg z dna i brzegów. Kiedy twaróg będzie gotowy, zawartość garnka przelać przez gęste sito zawieszone nad wysokim naczyniem i wyłożone podwójną warstwą gęstej gazy. Twaróg docisnąć łyżką aby odpłynęła serwatka i pozostawić na ok. 30 minut do przestudzenia. Kiedy twaróg przestygnie zawinąć go w gazę tworząc woreczek, wycisnąć kolejną porcję serwatki i wstawić (na sitku z gazą nad miseczką) do lodówki na 1 dobę.  

Smacznego! :)




62 komentarze:

  1. To teraz mi narobiłeś wielkiej ochoty na taki twaróg :), gdy byłem dzieckiem to w mniejszych miastach na śląsku i wsiach były jeszcze krowy i takowy twaróg miał swój smak, który sprawia, że ten sklepowy nie mógłby obok niego nawet stać :D Ale niestety postęp ma to do siebie, że na nikogo nie czeka, krowy zniknęły i stały się już tylko częścią przeszłości...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety też mam podobne wspomnienia, a raczej doświadczenie. Bo szkoda, że to tylko wspomnienie. Ale cóż zrobić...

      Usuń
  2. Udany wyrób:) ja kiedyś próbowałam,ale odniosłam porażkę i w związku z tym chciałąm zapytać,jakiego mleka trzeba użyć? UHT? pasteryzowane?pełnotłuste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być pasteryzowane, najlepiej tłuste. Ale UHT się nie nadaje.

      Usuń
  3. Na takim twarożku wypieki będą rewelacyjnie smakować:) Nie wiem tylko, czy mleko ze sklepu nadaje się do jego produkcji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już mówię, że się nadaje, oby nie miało napisu UHT. Ja robiłem właśnie z takiego zwykłego sklepowego, pasteryzowanego i wyszło :)

      Usuń
    2. No ładnie. A ja zawsze myślałam, że mleko ze sklepu się nie nadaje na domowy twaróg i to była jedyna rzecz, która mnie hamowała przed jego zrobieniem. No to jutro idę po mleko :)

      Usuń
    3. Ja też tak myślałem. Do czasu. Kup duuużo tego mleka :D

      Usuń
  4. Wszystko pięknie, tylko.... trzeba chyba najpierw mieć dobre mleko, żeby mieć dobry twarożek? Tak słyszałam, więc nigdy się nie podejmowałam i kupuję gotowy od mojej "pani z targu". Ale może to błąd? Z jakiego mleka robiłeś ten twarożek? No i przede wszystkim czy był wilgotny i zwarty, bo taki lubię (?) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również kupuję często twaróg na targu, taki domowy. Do mojego użyłem zwykłego, pasteryzowanego mleka. Twaróg wyszedł idealny, był wystarczająco zwarty, ale jednocześnie delikatny, nie zbyt ciężki jak ten z targu :)

      Usuń
  5. najlepszy twaróg robi moja babcia,oo :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie podeślij paczuszkę takiego :D

      Usuń
  6. Piękny Ci wyszedł :) Ja na szczęście mam sąsiadkę, która ze swojskiego, tłustego mleka robi najlepszy ser w okolicy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam taki domowy ser :) Jakiś czas temu robiłam ser z jogurtu greckiego, wyszedł kremowy, bardziej jak Almette, teraz właśnie chcę spróbować tego z mleka :) Taki domowy twarożek to jest niebo, a Ci wyszedł wspaniale !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja muszę spróbować właśnie z jogurtu i może jeszcze maślanki :D

      Usuń
  8. W moim rodzinnym domu też robiło się domowy twaróg z zsiadłego mleka. Mleko oczywiście było prosto od krowy. Cytryna nie była potrzebna, ale dobrze wiedzieć o takiej metodzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się wydawało, że twaróg robi się tylko ze zsiadłego mleka. Dlatego przerażało mnie czekanie na to wszystko i nawet się za niego nie zabierałem. Jak się okazało, można mleko zakwasić szybciej :D

      Usuń
  9. Ja jeszcze nigdy się nie pokusiłam o przyrządzenie domowego twarogu,a le chyba w końcu czas to zmienić;)

    OdpowiedzUsuń
  10. na takim twarogu się wychowałam, a mleko mieliśmy początkowo z własnej krowy xD Potem od sąsiada. Ze "sklepowego" mleka nigdy twarogu nie robiłam ale to dobra alternatywa bo tu w Norwegii nie można kupić twarogu- widziałam w 1 miejscu za cenę tego, że dużo bardziej opłaca mi się zrobić własny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie musisz zabrać się za własny :D

      Usuń
  11. takie domowy twaróg smakuje rewelacyjnie, pamiętam ten smak z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudowne wspomnienie, które warto przywrócić :D

      Usuń
  12. Do tej pory robiłyśmy tylko serki z jogurtów ale teraz chyba czas na prawdziwy twaróg :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, musisz koniecznie go zrobić :D

      Usuń
  13. Nie pokusiłabym się o zrobienie go sama;)

    OdpowiedzUsuń
  14. To takie proste? Coś ściemniasz Sosna. Łyżka, garnek i twaróg gotowy?
    A tak na serio, to nigdy się nie interesowałam tym, jak się twaróg robi. Opisałeś to tak prosto, że kiedyś się skuszę i zrobię :))
    Pozdrawiam. Dzięki za ten przepis :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że prosto i szybko! Sam się zdziwiłem, że nie jest to tak trudne jak mi się wydawało :D

      Usuń
  15. Doskonały twaróg, czekam teraz na sernik z jego wykorzystaniem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko znajdę trochę wolnego, to z pewnością coś upichcę :D

      Usuń
  16. Taki domowy jest najlepszy :) raz zrobiłam z jednego litra, ale na sernik było za mało - do kanapek w sam raz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety to jest największy minus, że mleko w przygotowaniu twarogu jest mało wydajne :D

      Usuń
  17. Kiedyś zrobiłam taki twaróg w domu i zaskoczyło mnie jak niewiele potrzeba - sok z cytryny, gaza i trochę czasu :) Ale mam problem z mlekiem, nie mam dostępu do takiego naturalnego i robiłam z mleka z kartonu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale twaróg wyszedł, najważniejsze :D

      Usuń
  18. Takie domowe twarogi są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pascha z domowego twarogu będzie wyborna! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam domowy twaróg. Szczególnie, kiedy pokroje go na grube plastry, które poleje obficie miodem! To jest dopiero uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  21. dawno nie robiłam, teraz będzie okazja:)

    OdpowiedzUsuń
  22. O mamo, z 3 litrów tylko trochę więcej niż pół kilo...Mało trochę;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jak się żyje w kraju, w którym twaróg jest na wagę złota, to taki przepis jest bezcenny ;)

      Usuń
    2. No niestety, nic nie poradzę Angie. Mleko jest mało wydajne :D

      Usuń
    3. Zgadzam się całkowicie Gin :D

      Usuń
  23. Wspaniały :) domowy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Idealny! Próbowałeś piec sernik na takim twarogu? Jak wrażenia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernika jeszcze nie piekłem, ale mam nadzieję, że jak znajdę czas to zrobię go :D

      Usuń
  25. Też osttanio zrobiłam domowy twaróg, ale podpuszczkowy. Pół wyjadłam zanim go schowałam do lodówki, a z drugiej połowy poczyniłam pyszne placuszki twarogowe z owocami. Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wcale się nie dziwię, że połowę wyjadłaś ;D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl