iu

11 marca 2016

mazurek pomarańczowo-migdałowy


Wielkanoc, podobnie jak inne święta w roku, nie mogą obyć się bez tradycyjnych wypieków ściśle związanych i kojarzących się z konkretnym okresem. Był już przepis na wielkanocną babkę, zatem pora na kolejne ciasto, które zawsze gości na wielkanocnym stole, czyli mazurek. U mnie z nadzieniem pomarańczowym,  do którego wykorzystałem przygotowaną wcześniej domową marmoladę z pomarańczy. Oprócz prażonych płatków migdałów zdobiących mój wypiek, migdały znalazły się również w kruchym spodzie. 

Z poniższych proporcji przygotujecie dwa małe mazurki (ok. 18 cm) lub jednego dużego.

ciasto:
120 g mąki
30 g mielonych migdałów
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Suche składniki przesiać do miski, dodać zimne, posiekane masło i wyrabiać robotem z hakiem do momentu, aż powstanie kruszonka. Na koniec dodać żółto i mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć w kulę, zagnieć ciasto w dłoniach. Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić mocno w zamrażarce. Przygotowane ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, oprószonym mąką, na placek równej grubości (ok. 4-5 mm). Ułożyć na nim dno tortownicy (użyłem formy o średnicy 18 cm i przygotowałem dwa mazurki) spodem do góry i odciąć nożem jego kształt. Następnie chwycić za arkusz papieru i trzymając od góry dno tortownicy energicznie przewrócić całość na drugą stronę tak, aby papier znalazł się na górze. Ostrożnie usunąć papier, a spód nakłuć widelcem Z resztek ciasta wykonać wałeczki, zwinąć je spiralnie wokół siebie i ułożyć na kruchym spodzie. Warkocz nie powinien wystawać poza spód formy. Na tak przygotowane ciasto założyć obręcz tortownicy, a następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Zdjąć obręcz tortownicy i wyjąć kruchy spód. 

nadzienie:
płatki migdałów   

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Marmoladę przełożyć do rondelka i podgrzewać lekko, aż zmięknie. Następnie rozsmarować ją na przygotowanym spodzie cista. Wierzch mazurka udekorować płatkami migdałów. 

Smacznego! :)






110 komentarzy:

  1. Widzę, że jeden kawałeczek już rozdany :)Czy mogę prosić o drugi? Mazurek prezentuje się znakomicie-smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny mazurek, pięknie wykończony brzeg ciasta i na pewno bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały wypiek! A nabrałam ochoty na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny ciekawy pomysł na mazurek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas za mazurki odpowiada młodsza siostra i to jej koniecznie musimy podesłać przepis :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały przepis na wspaniały mazurek. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No tak, to już ten czas na snucie mazurkowych pomysłów. Genialna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oooj muszę zrobić taki w wersji dietetycznej :) <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny:) Aż się prosi o przygarnięcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały wypiek! Może wypróbuję na Święta, bo wygląda pięknie, a o migdały uwielbiam:)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie w domu nie bylo tradycji pieczenia mazurkow... Ja natomiast mazurki baaaardzo lubie :) Szczegolnie takie z masa kajmakowa lub krowkowa i orzechami, jak piecze moja ciocia.. na jednym kawalku wtedy sie nie konczy :) Twoj mazurek tez mi odpowiada...zjadlabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też lubię te kajmakowo-orzechowe, są wyborne i mega wciągające :D

      Usuń
  12. cud, miód i ... pomarańcza :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O matko! To musi być pyszne! Jakiś mazurek będzie grany na święta, a może ten ? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekaw co w końcu wybierzesz, daj znać :D

      Usuń
  14. Domowa marmolada, piękne wykończenie - dla mnie idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dlaczego wszystko co pieczesz jest takie idealne?:P Zazdroszczę kolejnego cuda:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudny wypiek! Czuć święta :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaki optymistyczny kolor :) Pięknie zapleciony paseczek wokół mazurka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłem co w mojej mocy, żeby był taki :D

      Usuń
  18. Jak z domową marmoladą pomarańczową to się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam mazurki, to moje ukochane ciasta podczas świąt. Cudny ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę przyznać, że kiedyś ich nie lubiłem. Ale z czasem to się zmieniło :D

      Usuń
  20. Przepięknie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie wpadłabym, żeby mazurka połączyć ze smakiem pomarańczy. Bardzo interesujący zestaw smaków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale to nie jest nic odkrywczego, przepis na mazurek z pomarańczami podaje nawet Kuchnia Polska, stare wydanie :D

      Usuń
  22. Niby prosty a jednak ma w sobie to coś :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam mazurek pomarańczowy i piekę co roku już od kilku lat. Na moim zawsze układam plasterki kandyzowanych własnoręcznie pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też robiłem wersję z plastrami, jest chyba szybsza, ale wolę jednaj z marmoladą :D

      Usuń
  24. Mazurek wygląda prześlicznie! Z chęcią bym go spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  25. U nas tylko jeden mazurek ma wzięcie - kajmakowy. A mi się marzy taki pomarańczowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania! Może zagości na dłużej :)

      Usuń
  26. Pomarańcza i migdały to musi być pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  27. Migdały i konfitura pomarańczowa, same cudne składniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zjadłabym cały :D Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  29. Składam otwartą petycję o to, żebyś czasem wrzucił zdjęcie jak na surowym cieście zaplatasz te wszystkie warkocze inne cuda, bo wygląda to perfekcyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie! Zapomniałem dodać zdjęcia! Już wrzucam! :)

      Usuń
  30. Pięknie się prezentuje, a pewnie jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  31. Pomarańczowo-migdałowy... No i masz, rozmarzyłam się i teraz myślę tylko o tym, aby spróbować takiego mazurka... Został jeszcze jeden mały kawałek dla mnie ?

    OdpowiedzUsuń
  32. Dzięki tobie polubię chyba mazurki :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Mmm, może mała wymiana?? U mnie pyszna babka :)

    OdpowiedzUsuń
  34. upiekłabym chłopu takie cudo na święta ale on sobie do Polski jedzie a ja zostaję w Oslo więc mu za karę nie upiekę xD uiecz czasem coś brzydkiego:) umiesz?:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Piękny, idealny, a zdjęcie z klatą... :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Mój ulubiony, obowiązkowy co roku!

    OdpowiedzUsuń
  37. kocham mazurki z pomarańczami! cudowność

    OdpowiedzUsuń
  38. Jak pięknie równiutki, udał się w 100 procentach ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. Przede wszystkim podoba mi się kształt, kanciaste mazurki muszą odejść do lamusa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  40. Od razu mi się zachciało Świąt :D

    OdpowiedzUsuń
  41. bardzo podobny robimy (ehem, ja robię) u mnie w domu ;) zdecydowanie ulubiony mazurek! pięknie zawinięte brzegi.

    OdpowiedzUsuń
  42. Prosty i pyszny :) I ten kolor - coś pięknego!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl