iu

23 marca 2016

mazurek różany


Nie wiem jak Wy, ale ja w tym roku stawiam głównie na mazurki i babki, które będą zdobić mój wielkanocny stół. Oczywiście sernik też się pojawi, ale wykorzystam sprawdzony przepis i upiekę pewnie mój ulubiony sernik z crème brûlée, ale na jakimś innym spodzie. Dla tych, którzy, tak jak ja, lubią mazurki mam przepis na kolejny. Dosyć popularny, bo z różą, ale o dziwo nie miałem okazji kosztować go wcześniej. 

ciasto:
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
150 g mąki
1 żółtko

Suche składniki przesiać do miski, dodać zimne, posiekane masło i wyrabiać robotem z hakiem do momentu, aż powstanie kruszonka. Na koniec dodać żółto i mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć w kulę, zagnieć w dłoniach. Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić mocno w zamrażarce. Przygotowane ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, oprószonym mąką, na prostokąt o wymiarach ok. 20 cm x 35 cm. Z resztek ciasta wykonać prostokątną ramkę lub wałeczki, a z nich warkocz, ułożyć na kruchym spodzie. Piec w 200ºC przez ok. 20 minut. Pilnować aby się nie przypalić. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Przygotować nadzienie. 

nadzienie:
kilka łyżek konfitury różanej
3-4 łyżki kremówki 36%
1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

Konfiturę zmiksować blenderem na gładko. Kremówkę ubić na sztywno. Na koniec dodawać stopniowo po 1 łyżce zmiksowanej konfitury sprawdzając smak. Na koniec dodać ok. 1-2 łyżki soku z cytryny. Otrzymaną masę wyłożyć na wystudzony spód i udekorować płatkami dzikiej róży. 


Smacznego! :)



92 komentarze:

  1. Pomysł wart powtórzenia. Jest śliczny, delikatny i kryje tajemnicę... jak smakuje... pewnie tak jak wygląda... bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Krysiu, trudno zaprzeczyć. Mazurek jest tak przyjemny, że tego nie da się opisać :D

      Usuń
  2. Kolejne przepyszne cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem jego smaku....

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny :)foto jak zwykle na najwyższym poziomie

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje i z pewnością jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I taka wielkość by mi odpowiadała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezwykła dekoracja :) Aż mi się żal zrobiło, jak zobaczyłam ten piękny mazurek tak pokrojony na ostatnim zdjęciu! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ on nawet pokrojony ładnie wygląda :D

      Usuń
  8. Wygląda pięknie choć nie przepadamy za różanymi smakami ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś wspaniałego.. rozpływam się :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Prześliczny i bardzo apetyczny mazurek :) <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pięknie i tak jakoś... romantycznie :} Zauroczyły mnie te płatki róż :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu nie ma nic bardziej romantycznego niż róża :D

      Usuń
  12. Wspaniały :-) uwielbiam mazurki a ten mnie zachwycił :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. O kurczę, cudny ten mazurek! Ukradłabym kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Różanego jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jak najbardziej i jak najpilniej :D

      Usuń
  15. Przepiękny mazurek! Zjadłabym kawałek;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Kwiatowa rabatka i w dodatku jadalna:)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Prawdziwie wiosenny mazurek. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. łał! ależ się u Ciebie pozmieniało! kocham nowy wygląd bloga! a mazurek......... marzenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę, dzięki! :)

      Usuń
  19. Ojej, jak pięknie wygląda! Też nie miałam nigdy okazji spróbowac mazurka z różą, ale myślę, że skradłby moje serce ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mazurki i babki <3 Pyszności, których nie może zabraknąć podczas Wielkanocy! Mazurek cudeńko :D Radosnych i spokojnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i wzajemnie udanych świąt :)

      Usuń
  21. A ja z pytaniem tym razem. Chcę zrobić paschę z żurawiną. Czy masz jakiś przepis na polewę ale białą??? Ale nie tą co się odkłada do lodówki i miesza. Coś prostszego dla laika??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale nie miałem wcześniej czasu. Tak, można zrobić polewę na bazie białej czekolady i kremówki. Jeśli chcesz aby błyszczała możesz dodać trochę żelatyny. Jeśli o przepis chodzi to myślę, że możesz wykorzystać ten: http://www.krainasosny.pl/2016/03/babka-majonezowa-z-polewa-z-biaej.html

      Usuń
  22. kurcze, nigdy mazurka nie jadłam. moze za rok sie skusze :) ale Twoj jak zawsze nadzwyczajny.
    Radosnych Swiat !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak to możliwe nie jeść mazurka :D
      Dzięki i wzajemnie! :)

      Usuń
  23. Wygląda ślicznie! Ja też w tym roku stawiam na mazurki i babki :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękny, zapachniało różami, konfitura różana jest niesamowita :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wesołych Świąt! Uroczy mazurek:))

    OdpowiedzUsuń
  26. po prostu obłędny :) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Takiego jeszcze nie smakowałam, ale wygląda wyśmienicie! Ja w tym roku postawiłam na sernik i mini babeczki cytrynowe. Daj znać, czy Ci się podobają;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Widzę, że w tym roku gramy podobny repertuar :D U mnie również mazurek różany (właśnie się pisze przepis na blog), mazurek czekoladowy no i sernik... Zgadnij jaki? :P Crème brûlée :D - moje pierwsze podejście do tematu, zobaczymy co to to z tego wyjdzie. A żeby klasyki stało się zadość będzie też i babka majonezowa.
    Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! Ja upiekłem jeszcze sernik z kajmakiem i też robiłem babę majonezową :D
      Wesołych :)

      Usuń
    2. U mnie nad programowo machnęłam sobie jeszcze zaległy torcik urodzinowy... Jak szaleć to szaleć :D
      A kajmakowy jest pycha, ale u mnie nie dali by już mu w te święta rady (choć osób do dzielenia ciast jest całkiem sporo :) ), a jakby dali to by chyba w śpiączkę cukrową wpadli... :D Jest mega słodki (przynajmniej w mojej wersji :P ) i osobiście zaliczam go do kategorii "placek morderca". Przepyszny i słodziutki, ale jednak morderca :D

      Usuń
    3. Oj tak. Ten mój mimo, że nie był aż tak słodki i mega ciężki jak zwykle, to dało się najeść jednym kawałkiem :D Ale przyjemność cudowna :D

      Usuń
  29. Wow! Częstuję się kawałkiem, bo wygląda rewelacyjnie :). Najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, smacznego jajka, mokrego dyngusa, a także odpoczynku w rodzinnym gronie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Również życzę wszystkiego dobrego :)

      Usuń
  30. Też miałam upiec różany, ale nie zdążyłam... Twój wyszedł wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Boski mazurek! A te płatki róży...mmm :) zakochałam się w nim :) <3

    OdpowiedzUsuń
  32. Ten mazurek jest po prostu magiczny!

    OdpowiedzUsuń
  33. Zdjęcia profesjonalne zresztą jak zawsze, a mazurek cóż... obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  34. ja robiłam tartę różaną,. kocham ten zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  35. To różane nadzienie na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl