iu

4 marca 2016

tarta serowo-miodowa


Tarta sernikowa lub, jak kto woli, sernik na zimno na spodzie z herbatników. Czyli nic innego, jak proste i dosyć szybkie w przygotowaniu ciasto, które idealnie nadaje się na piątkowe czy też sobotnie popołudnie do gorącej kawy z rodziną i bliskimi. W smaku nieco jesienny wypiek, ale trudno powiedzieć jaką obecnie mamy  porę roku. Zima już nie, wiosna jeszcze nie. Może bardziej przedwiośnie. A wracając do ciasta - krótko mówiąc - cud, miód i orzeszki :)

spód:
220 g maślanych herbatników
180 g masła

Masło umieścić w rondlu, rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Herbatniki zmiksować blenderem na drobny pył, dodać przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Gotową mieszanką wyłożyć dno oraz boki formy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki lub zamrażarki aż dobrze stężeje. 

masa:
150 g twarogu
100 g kremówki 36%
100 g mascarpone
4 łyżki miodu

Twaróg oraz miód zmiksować blenderem na gładką, jednolitą masę. Dodać mascarpone i dobrze połączyć. Kremówkę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy twarogowo-miodowej. Całość dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć na stężały spód z ciasteczek i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny, aż masa stężeje. Przed podaniem udekorować orzechami włoskimi. 

Smacznego! :)



103 komentarze:

  1. No i pięknie, brakuje mi tylko zdjęcia w przekroju ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też, ale nie mogłem, bo to na wynos było, w prezencie:D

      Usuń
  2. Wiesz co, ja myślałam, że umiem piec... Może myślałam tak dlatego, że uwielbiam to robić, ale jak patrzę na Twoje ciasta to sobie myślę: co ja właściwie robię w tej kuchni? Nie wiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spędzasz czas robiąc to co lubisz i to jest najważniejsze :D

      Usuń
  3. No na taką tartę to mogłabym wpaść :D

    OdpowiedzUsuń
  4. No ładnie wygląda ładnie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybko i pysznie to kompozycja idealna:)) Do tego śliczna<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Propozycja jak zwykle fantastyczna. Ponieważ nie przepadam za mazurkami, a mazurkowy czas się zbliża wybiorę Twoją tartę zamiast nich.
    P.S. No chyba że Twoje mazurki powalą mnie na kolana ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okaże się już niebawem :D

      Usuń
    2. Powalił oj powalił. Chyba zmienię o nich zdanie

      Usuń
  7. My byśmy jeszcze chciały taki sernik z dodatkową porcją orzechów włoskich :D

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam! :) wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No po prostu pysznie :) Cud, miód i orzeszki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowity kąsek :) Ależ mamy wiosnę meteorologiczną...cokolwiek to oznacza:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna! Musi smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. "Cud, miód i orzeszki" - to mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dla mnie bomba, te smaki niestety w mój gust znowu trafione ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj tam jesienny... Takie sernikowe ciasta to mogę jeść cały rok ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam taką prostotę w przepisach, kilka dobrych składników i powstaje takie cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, czasami wystarczy prosty pomysł i mamy coś cudownego :D

      Usuń
  16. Ten środek łyżką bym wyjadła - jak z naczynia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. o maaamo! ale zgodzę się z przedmówcą - nie ma nic lepszego, niż kilka sprawdzonych składników tak połączonych, że dają pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Tak się wczytałam w ten przepis i trudno uwierzyć, że łatwy przepis i piękna tarta. Bez zbędnych ozdobników. Po prostu "cud, miód i orzeszki" (fajne powiedzenie) :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Odpowiedzi
    1. Takie rozwiązanie zawsze się sprawdza :D

      Usuń
  20. Jak zwykle połączenia smaków i prezentacja perfekcyjne! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pycha! Bardzo ładnie podana.
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Tarta i sernik to połączenie idealne dla takiego łakomczucha jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja się kiedyś do Ciebie wpraszam na te wszystkie słodkości:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. ja bym nie jadła, ja bym tylko patrzyła....piękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w końcu i tak byś zjadła :D

      Usuń
  25. Genialne ciasto! Zdecydowanie trafiłeś w mój gust!:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zachwyciła mnie ta tarta :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. O! Takie ciacha to ja lubię :) Połączenie idealne :)))

    OdpowiedzUsuń
  28. O matko, matko, matko!! wygląda pysznie. Chcę je zjeść! Będę miała chwilę czasu to zabieram się do robienia!

    OdpowiedzUsuń
  29. ooo czyli jednak na słodko, bo jakoś spodziewałam się tym razem "na wytrawnie" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nieee, u mnie zawsze na słodko :D

      Usuń
  30. Apetyczne ciacho :)
    Fajnie zrobiona masa z serków :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wszystko co lubię, do tego bez pieczenia. Trafia do ulubionych, będę próbować.

    OdpowiedzUsuń
  32. Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam na kawałek :D

      Usuń
  33. Wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Co za pyszności! Apetyczna i piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Przy takiej pogodzie na jednym kawałku bym nie skończyła :D

    OdpowiedzUsuń
  36. kocham takie proste przepisy
    ale obawiam się konsystencję, czy nie wychodzi rzadkie?
    ciasto jest bez masła, żelatyny (no tu dzieki, bo ja vege)
    nie rozlewa się po ukrojeniu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zmiksowaniu wszystkich składników masa jest rzeczywiście rzadka, dlatego ciasto przed podaniem należy schłodzić w lodówce minimum 6 godzin. Wtedy twaróg stężeje, podobnie jak mascarpone oraz kremówka :)

      Usuń
  37. Pyszne połączenie smaków. Tarta warta skosztowania :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Zrobiłam i jestem zachwycona! Przepyszna tarta, prosta w wykonaniu i pięknie się prezentuje. Idealny kontrast konsystencji - gładki krem i ciasteczkowy chrupiący spód. Na pewno do powtórzenia, wszystkim smakowało! Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl