iu

18 kwietnia 2016

bezglutenowy tort snickers


Uwaga! Przed Wami najbardziej smakowity i wodzący na pokuszenie tort, jaki udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Oczywiście nie licząc różanego. Z racji tego, że chciałbym powoli wprowadzać na bloga przepisy na ciasta i desery bezglutenowe oraz wegańskie, do tortu przygotowałem znakomity (!) czekoladowy biszkopt bezglutenowy. Poprzez dobór odpowiednich proporcji oraz mąk udało mi się osiągnąć lekkie ciasto o mocno czekoladowym aromacie i strukturze innej niż w biszkopcie klasycznym, lekko ziarnistej. W efekcie powstało ciasto o smaku niczym murzynek, ale lżejsze i bardziej zbliżone do biszkoptu. Jednak bardziej zwarte. Blaty nasączone Jack Daniel'sem przełożyłem wyśmienitym, delikatnie karmelowym kremem, orzeszkami ziemnymi i polałem sosem karmelowym. I tak stworzyłem tort w iście amerykańskim stylu. Może nie jest idealny, nie do końca równy, ale zdecydowanie nadrabia smakiem :)

biszkopt:
6 jajek
180 g cukru
50 g gorzkiego kakao
120 g mąki kukurydzianej
60 g mąki ziemniaczanej

Dno formy o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić suche). Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce). Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć robota i dodawać w 3-4 partiach przesiane mąki z kakao mieszając delikatnie szpatułką. Otrzymaną masę przełożyć do przygotowanej tortownicy. Biszkopt piec w 180ºC przez ok. 40 minut do suchego patyczka.  Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na ok. 30 minut, wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Podzielić na 3-4 blaty.

poncz:
200 ml wrzątku
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 ml Jack Daniel'sa
2 łyżeczki cukru

Kawę oraz cukier zalać wrzątkiem. Zamieszać do rozpuszczenia cukru i odstawić do wystudzenia, dodać alkohol i wymieszać. Gotowym naparem z kawy nasączać kolejno każdy biszkopt. 

sos karmelowy*:
50 g cukru
25 g masła
90 ml kremówki 36%
sól morska

W rondlu umieścić cukier (równomiernie) i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy całkiem się rozpuścić gotować mieszając do uzyskania bursztynowego koloru. Dodać posiekane masło i mieszać energicznie. Następnie dodać kremówkę w dwóch partiach, wymieszać. Przestudzić Gotowym sosem polać ciasto, schłodzić. Pilnujcie temperatury i czasu gotowania karmelu. Ja go przeciągnąłem i wyszedł zbyt gęsty.

* zamiast sosu karmelowego możecie użyć masy kajmakowej. Przed użyciem należy ją lekko podgrzać, aby stała się rzadsza. Po pokryciu blatu masą schłodźcie ją w lodówce, a dopiero później udekorujcie kremem.  

 krem:
250 g mascarpone
400 ml kremówki 36%
260 g masy kajmakowej
3 łyżeczki esencji waniliowej
orzeszki ziemne (niesolone)
cukierki snickersy 

Orzeszki ziemne zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 5 minut. Przełożyć na sitko, odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posolić. Masę kajmakową rozgrzać nieco w rondelku lub wymieszać dokładnie łyżką do rozluźnienia konsystencji. Kremówkę ubić na sztywno, pod konie ubijania dodać wanilię i połączyć. Zmienić końcówkę robota na mieszającą i miksując na najniższych obrotach dodawać stopniowo mascarpone, a następnie masę kajmakową. Mieszać tylko do połączenia składników. Otrzymany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzony krem szprycować na nasączone blaty tortu (pozostawić część na dekorację górnego blatu), a na nim układać namoczone orzeszki ziemne. Górny blat udekorować posiekanymi cukierkami snickers oraz pozostałym kremem. Podawać schłodzony. 

Smacznego! :)




116 komentarzy:

  1. Wspaniały torcik. Z chęcią sięgam po kawałeczek bo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sosna, Ty chyba nie lubisz szczupłych kobiet. Serwujesz takie wspaniałe słodkości, że trudno im się oprzeć :) I jak tu trzymać linię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy zdrowo się odżywiać, a ciasta to tylko mała przyjemność, na którą czasami można sobie pozwolić :D

      Usuń
  3. Mmm, co za rozpusta:)) Ja poproszę duuzy kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Robi wrażenie;) Postarałeś się:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mistrzowski tort! zarówno wygląd, jak i składniki dobrane perfekcyjnie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie wodzi na pokuszenie :) I ten karmel i ta whisky! Poproszę kawałek, albo i dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Narazie take smaki sobie odpuszczam ale wyszedł Tobie mega, nie powiem że chętnie bym zjadła no ale rozumiesz postanowienia ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jakie postanowienia? Nie wiem o czym mówisz :p

      Usuń
  8. Super bez glutkowa wersja! Jesteśmy jak najbardziej za takimi przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszny tort :) I w dodatku bezglutenowy! Super <3

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo przydałby mi się kawałek tego torciku tu i teraz... MNIAM!
    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  11. glutenowe czy bezglutenowe, nieważne! wygląda mega odjazdowo!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękności! i do tego bezglutenowe <3 uwielbiam Cię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ło matko ,ale rozpusta,dołączam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mistrzostwo! Czytając opis coraz bardziej się rozpływałam. Świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zostało coś? :D Ja chętnie wyślę kuriera po kawałeczek :D Mniam

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie podany! Gratuluję pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Na taki torcik to bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moim zdaniem wygląda wprost oszałamiająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bezglutenowy czy nie cudowny na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowny więc wart grzechu ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jeżeli tak smakuje jak wygląda, to rzeczywiście rewelacja : )

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow, następne cudo!!! Pal licho kalorie, skuszę się na mały kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I na małym się pewnie nie skończy :D

      Usuń
  23. Oj wodziz, wodzisz na pokuszenie ! Tort jest mega !

    OdpowiedzUsuń
  24. ten wypływający sos karmelowy... i piękne rozetki... poezja!

    OdpowiedzUsuń
  25. Och zachwycam się :))) Cudo po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Paterę już taką mam, ale o takim torcie mogę pomarzyć :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale wiesz, że marzenia się spełniają? :D

      Usuń
  27. Bez zbędnych słów-MISTRZOSTWO po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
  28. ja tam bym zjadła taki nawet z toną glutenu:) Ale to super że zaczynasz dodawać i takie przepisy bo dieta bezglutenowa zawładnęła światem i nie jeden łasuch pokusi się o chociaż próbę odtworzenia Twoich dzieł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba się rozwijać i iść wraz z czytelnikami oraz ich dietami, myślę, że to pozytywna zmiana, bo coraz więcej osób szuka prostych przepisów, nad którymi nie będą musieli kombinować co czym zastąpić. Ale o tym już niebawem :)

      Usuń
  29. Moja młodsza siostra jest miłośniczką snickersów, chyba wiem co wkrótce dostanie na imieniny! ;) Twojego bloga odkryłam dziś rano i śliniłam się do tych pięknych zdjęć przez prawie godzinę, wracam wieczorem - a tu nowy post (i to jeszcze jaki!) pozdrawiam gorąco, robisz robotę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie trzymam kciuki za udany tort! :)
      Nawet nie wiesz jak się cieszę z tych wszystkich miłych słów. To budujące, że doceniacie to co robię :)

      Usuń
  30. Tort ideał dla mojego Męża, który uwielbia Jacka Danielsa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to już wiem co mu upieczesz niebawem ^^

      Usuń
  31. Sosna znów próbuje mnie zabić. Ale jaka to będzie piękna śmierć... :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Co za połączenie, eksplozja smaków!

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie jest idealny, nie jest równy? No nie żartuj sobie ;)
    Jednym słowem - BAJKA :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Jak zwykle jestem oczarowana :) Cudeńko <3

    OdpowiedzUsuń
  35. Zazdroszczę Ci bardzo takiego talentu ;) ten tort jest boski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co zazdrościć tylko brać się do roboty i rozwijać :D

      Usuń
  36. A Ty znowu kusisz?!
    torcik wygląda zjawiskowo :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Na takie smakołyki zawsze mam smaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. jeden torcik piękniejszy od drugiego:) podziwiam

    OdpowiedzUsuń
  39. Ale cudo! Zazdroszczę temu, kto miał okazję go spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  40. Wspaniały tort dziękuję za inspiracje 😊zrobiłam na naszą rocznicę ślubu mąż zachwycony smakiem 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow! Jak miło, a masz może jakieś zdjęcie? Jeśli możesz to podeślij na kontakt@krainasosny.pl, będę mega wdzięczny! :)

      Usuń
  41. snickersy nie są niestety już bezglutenowe..
    ale tort wygląda bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  42. czy forma może być średnicy 24cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Im większa forma tym więcej składników. Warto zwiększyć ilość jajek o 2 i wprost proporcjonalnie zwiększyć ilość pozostałych produktów :)

      Usuń
  43. Drogi Sosno,
    a jakbym chciała zrobić jasny bezglutenowy biszkopt (i na przykład popełnić tort herbaciany z bezami), to jak uzupełnić brak kakao? Czy po prostu proporcjonalnie podziałem mąk ziemniaczanej i kukurydzianej? Bo kakao ma jednak inne wchłanianie wilgoci...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Kakao należy zgodnie z proporcją zastąpić mąką :)

      Usuń
  44. czyli boków tortownicy nie wykładać papierem do pieczenia? Nie przypalą się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli korzystasz z czystej blachy, która nie jest przypalona ze starości nic nie powinno się przypalić. Poza tym kiedy pokryjesz boki formy masłem ciasto w trakcie pieczenia może ślizgać się po ściankach i wtedy boki będą zapadnięte.

      Usuń
  45. Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś nie potrafi upiec biszkoptu wtedy radzi sobie dodając proszek do pieczenia :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl