iu

11 kwietnia 2016

mini torcik różany


Tadam! Oto wyśmienity torcik różany, który powstał na szybko i miał być efektem wiosennej inspiracji. Jak się okazało na słoneczną wiosnę musimy jeszcze trochę poczekać. Ale wczoraj, pisząc ten przepis okazało się, że jest to 400! wpis na blogu! Juhu! Zatem jest i okazja do świętowania... 
Dodatkowo chciałbym zaprosić Was do oglądania odcinka programu Login: Kuchnia 2 z moim udziałem! Kto jeszcze nie wiedział, niech wyczekuje! Sprawdźcie jak poradziłem sobie z wyzwaniem gotowania na słono i z niespodzianką jaką przygotowała dla mnie prowadząca oraz Szefowa Małgosia Marchewka! 

Emisja odcinka 3 czerwca o godz. 16.55 na antenie TVP HD! :) 
Wszystkie odcinki, przepisy uczestników oraz dodatkowe materiały znajdziecie na stronie LoginKuchnia.tvp.pl


p.s. jeśli chcecie zobaczyć moją kuchnię od kuchni i nieco prywaty, śledźcie mnie na snapchacie! :)


A teraz czas na tort!

biszkopt:
6 jajek
180 g cukru
180 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej

Dno formy o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić suche). Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i delikatnie wmieszać przesiane mąki. Gotowe ciasto przełożyć delikatnie do przygotowanej formy i piec w 180ºC przez 40 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do przestudzenia na ok. 30 minut. Następnie ostrożnie usunąć rant. Ciasto pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Gotowy biszkopt podzielić na 5 równych blatów.

poncz:
350 ml wrzątku
2 torebki herbaty Earl Grey
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru

Herbatę zalać wrzątkiem, dodać cukier oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Całość pozostawić do wystudzenia.

krem różany:
250 g mascarpone
600 ml kremówki 36%
160 g konfitury różanej

Konfiturę zmiksować blenderem na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno. Zmienić końcówkę miksera na mieszadło do kremów, dodać mascarpone i mieszać do połączenia składników. Na koniec wmieszać zmiksowaną konfiturę. 

krem maślany:
2 białka
150 g cukru
300 g miękkiego masła
czerwony barwnik spożywczy

Białka umieścić w szklanej misce, dodać cukier, barwnik i wymieszać. Całość zawiesić nad rondelem z wrzącą wodą tak, aby dno miski nie dotykało powierzchni wody. Zawartość miski podgrzewać i mieszać delikatnie rózgą do całkowitego rozpuszczenia cukru. Miskę z białkami i cukrem zdjąć z rondla i ubijać mikserem przez ok. 10 minut aż masa stanie się bardzo gęsta i lśniąca. Nadal miksując dodawać po kawałku ciepłego masła. Mieszać do uzyskania jednolitego kremu. W pewnym momencie masa może sprawiać wrażenie zważonej. Mimo to mieszać dalej do uzyskania gładkiej konsystencji.

złożenie:
Każdy z blatów (oprócz górnego) nasączyć i przełożyć kremem różanym. Wierzchni biszkopt nasączyć ponczem, a następnie pokryć cienką warstwą kremu maślanego. Tym samym kremem pokryć boki tortu. Gotowy tort wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Przed wyjęciem przygotować polewę. 

polewa:
 75 g białej czekolady
50 g kremówki 36%
1 łyżka zimnej wody
1,5 łyżki żelatyny
35 g glukozy
czerwony barwnik

Żelatynę umieścić w rondlu, zalać zimną wodą i dostawić do napęcznienia. Dodać połamaną na cząstki czekoladę. Wodę, glukozę, barwnik oraz kremówkę umieścić w osobnym rondlu i zagotować. Gotową mieszanką zalać napęczniałą żelatynę z czekoladą i wymieszać do dokładnego połączenia. Otrzymaną masę zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Odpowietrzyć uderzając o blat lub powolne mieszanie. Polewę wstawić do lodówki na kilka godzin aż zastygnie. Następnie podgrzać lekko do rozpuszczenia, ponownie zblednować, odpowietrzyć i gotową dekorować schłodzony tort. Wierzch tortu udekorować różami. 

Smacznego! :)




128 komentarzy:

  1. Nie wiem jak smakuje, ale wygląda zjawiskowo:-) Chętnie zobaczę ten odcinek z Tobą:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz tylko wierzyć na słowo, że był genialny :D
      Delikatny i nie za słodki :D

      Usuń
  2. niby składniki i wykonanie proste,ale jaki efekt ! pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to właśnie chodzi, żeby z prostych składników zrobić coś mega fajnego :D

      Usuń
  3. Zjawiskowy, jak zwykle! Czekam no odcinek. Przypomnij jeszcze przed emisją!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, będę przypominać cyklicznie :)

      Usuń
  4. Wow! Zapiera dech w piersiach;)Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem zachwycona :) Piękny i elegancki torcik :)
    Chętnie obejrzę Twoje wystąpienie na antenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudeńko :D Mogę wpaść chociaż na kawałeczek? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały, prawdziwe dzieło sztuki, aż szkoda jeść :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w końcu skusiłabyś się na kawałek zamiast patrzeć w nieskończoność :D

      Usuń
    2. Oczywiście, na patrzeniu to by się nie skończyło :)

      Usuń
  8. Smak z pewnością zachwyca, tak jak wygląd!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tort zjawiskowy. Aja mam pytanie laika jaka funkcję w tego typu polegać spełnia glukoza i czy można ją pominąć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli pomniesz glukozę to konsystencja polewy będzie rzadsza, ale możesz zastąpić ją cukrem pudrem :)

      Usuń
    2. A ile wtedy dać tego cukru pudru, jeżeli chodzi o ten przepis?

      Usuń
  10. Tortem jestem zachwycona! Cudo!
    Czekam na emisję :) Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  11. Twój tort jest kobietą. Piękną :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wyśmienicie :) Piękna patera :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! Również pozdrawiam :>

      Usuń
  13. Odcienie różu prezentują się tutaj nadwyraz słodko i uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny ;D różane marzenie ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki kobiecy i romantyczny :) Podoba mi się szalenie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Torcik mega apetyczny. Nie mam tego kanału. W internecie potem będzie można zobaczyć? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wszystkie odcinki będą dostępne pod linkiem w poście. Podobnie przepisy i zdjęcia :)

      Usuń
  17. Z całego serca gratuluję - brawo Sosna - bardzo chętnie zobaczę - torcik zjawiskowy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Do czerwca sporo czasu,przypomnienia jakieś będą? :)))
    a torcicho okazałe i taaakie smakowicie wyglądające,że hoho:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że będą! Co jakiś czas będę przypominał :)

      Usuń
  19. Wprawiasz się w tortach ,jest piękny.

    OdpowiedzUsuń
  20. Gratuluję udziału w programie! :) Torcik piękny, a do smaku truskawek nie trzeba mnie przekonywać! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :)
      I wcale się nie dziwię :D

      Usuń
  21. Cudowny torcik :-) poproszę kawałeczek i gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałem się :D
      Zapraszam z talerzykiem :>

      Usuń
  22. Ty mój celebryto<3
    Ej ale tort piękny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aj tam celebryto xp
      No wiadomooo, helooł <3

      Usuń
  23. Wspaniały tort. Wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  24. Cudowny torcik :-) poproszę kawałeczek i gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. O matko, zapiera dech z piersiach.
    Takiego nigdy nie jadłam, jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękny tort, a odcinka oczywiście wyczekuję :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudo!!! Chętnie zobaczę ten odcinek z Tobą, tylko koniecznie się jeszcze przypomnij ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jak oglądam Twoje słodkości, zawsze popadam w kompleksy i oślinienie kompa. Zrób coś z tym! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedyne co mogę zrobić, to robić tego więcej :D

      Usuń
  29. Co za torcik, wygląda tak pięknie,że nie można przestać podziwiać:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Torcik wspanialy! Cos czuje, ze niedlugo bedzie trzeba ustawiac sie w kolejce po autograf :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem czy tak niedługo, zresztą chyba nie będę gwiazdorzyć xp

      Usuń
  31. No, no, no, rośnie nam nowa kulinarna gwiazda telewizyjna. Bo że gwiazdą cukiernictwa jesteś to wszyscy wiemy. Z niecierpliwością czekam na czerwiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ej, bez przesady, do jednej jak i do drugiej gwiazdy jeszcze mi brakuje :D

      Usuń
    2. Jeśli tak to tylko milimetry dzielą Cię od niej ;)

      Usuń
    3. Tak już lepiej, jest do czego dążyć :D

      Usuń
  32. Ciasto wygląda tak obłędnie i uroczo, że byłoby mi szkoda go kroić :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Piękny! chciałabym żeby mi ktoś taki upiekł

    OdpowiedzUsuń
  34. Wielkim światem zapachniało:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Rozmarzyłam się nad tym tortem.....<3

    OdpowiedzUsuń
  36. No, no, no... Gratuluję! I talentu i nadchodzącej sławy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję pierwszego, a drugiego to nie sądzę :D

      Usuń
  37. Obłędny torcik! Gratuluję 400 wpisu :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Nie lubię smaku i zapachu róży...
    Ale ten tort wygląda obłędnie... i ta spływająca polewa - BAJKA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem różany był tak delikatny, że z pewnością zjadłabyś kawałek z przyjemnością :D

      Usuń
  39. Ciekawa jestem smaku, ale znając siebie na pewno by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Nawet nie próbuję sobie wyobrażać jak smakuje...
    Pośledziłabym Cię na snapchacie, ale nie ogarniam tematu, jeszcze ;P

    OdpowiedzUsuń
  41. Tort wspaniały :D i Gratulacje!!!

    OdpowiedzUsuń
  42. Oj przydałby mi się dziś taki - na urodziny córki:) Ona tak kocha różany zapach i smak!

    OdpowiedzUsuń
  43. Ale mega torcik! :D
    PS. Czekam na odcinek :)

    OdpowiedzUsuń
  44. nie było mnie u Ciebie zaledwie chwilkę a tu proszę śliczności za pysznościami:) wygląda i wierzę, że smakował bosko:) masz talent !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wolno robić sobie takich przerw :D
      Dzięki wielkie :)

      Usuń
  45. Inspirując się wspaniałym blogiem i tym przepisem zrobiłam tort malina-dzika róża <3 Był wspaniały. Uwielbiam Twoją stronę! :D Życzę wytrwałości i dużo sukcesów :) http://smallhomebakery.blogspot.com/2016/06/tort-malina-dzika-roza.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, nawet nie wiesz jak się cieszę! Takie kreatywne podejście lubię najbardziej. Bo nie sposób odtworzyć przepis 1:1 a właśnie zainspirować się :)

      Usuń
    2. Dzięki za tak miłe słowa :) Pozdrawiam! :) <3

      Usuń
  46. Ach, Twoje torty to prawdziwe dzieła sztuki! Zazdroszczę talentu ;-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl