iu

4 kwietnia 2016

sernik z migdałami i kajmakiem


Dziś dzielę się z Wami przepisem na sernik, który upiekłem w ostatnie święta, ale nie miałem już czasu go tutaj wrzucić. W zasadzie chyba nie widać nawet, że jest świąteczny. Dlatego mam nadzieję, że dobrze wpisze się w wiosenną aurę, mimo że orzechy i kajmak kojarzone są raczej z jesienią. Jak wyszedł? Oczywiście niemal doskonale. Idealnie równy. Nie popękał i nie opadł dzięki pieczeniu na parze wodnej. Dobrze zrównoważona słodycz spodu, masy serowej oraz kajmaku. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Jedyne do czego można się przyczepić, to fakt, że jednym kawałkiem można najeść się jak obiadem :D 
P.s. z racji tego, że był podany na święta, nie mam zdjęcia przekroju. 

spód:
100 g mąki 
66 g zimnego masła
30 g cukru pudru
1 żółtko

Mąkę oraz cukier puder przesiać do misy robota. Dodać posiekane, zimne masło i wyrabiać hakiem do otrzymania kruszonki. Następnie wbić żółtko i mieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, zagnieść przez chwilę w dłoniach. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia podsypanym mąką na równy placek o grubości ok. 6-7 mm. Na rozwałkowanym cieście ułożyć do góry dnem spód tortownicy o średnicy 20 i przy pomocy noża odciąć jego kształt. Nie usuwając blaszki ciasto razem z papierem zsunąć na deskę i odwrócić energicznie na drugą stronę, tak, aby papier znalazł się na górze. Arkusz odłożyć na bok. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 200ºC przez 25-30 minut. Wyjąć i wystudzić. Przygotować masę. 

masa:
500 g tłustego twarogu
150 g kremówki 36%
250 g mascarpone
80 g cukru
1 żółtko
2 jajka
4-5 łyżek mielonych migdałów

Piekarnik nastawić na 175ºC. Przed wstawieniem sernika na najniższym poziomie piekarnika ustawić keksówkę i napełnić ją gotującą się wodą do ok. 3/4 wysokości, a powyżej umieścić kratkę do pieczenia. Twaróg zmielić trzykrotnie (użyłem blendera), przełożyć do misy robota i utrzeć z cukrem przy pomocy haka. Końcówkę robota zmienić na mieszającą i miksować na wolnych obrotach dodając stopniowo mascarpone oraz kremówkę, a następnie po 1 jajku i żółtko. Na koniec wmieszać przesiane mielone migdały. Gotową masę przełożyć na wystudzony spód w formie i piec na kratce przez 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do studzenia przez 10 minut. W tym czasie zredukować temperaturę pieca do 120ºC. Po 10 minutach sernik podobnie wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut. Studzić przez 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie 30 minut przy otwartych, a na koniec wyjąć z pieca i studzić na kratce. Gotowy sernik wstawić do lodówki na całą noc. 

wierzch:
200 g masy kajmakowej
płatki migdałów
migdały 

Kajmak rozgrzać w rondelku aż stanie się rzadszy i polać nim wystudzony sernik. Schłodzić przez ok. 1 godzinę. Przed podaniem udekorować płatkami oraz migdałami.

Smacznego! :)



107 komentarzy:

  1. Jaki wyrośnięty! Kajmak, migdały,sernik-mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być przepyszny :) uwielbiam dobre serniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędny, niesamowity sernik!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam już sernik z kajmakiem. Smak obłędny. Twój prezentuje się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie! Piękne zdjecia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pozostaje wierzyć, że był pyszny:) zresztą, zdjęcia mówią same za siebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, a ja nie mam w zwyczaju ściemniania :D

      Usuń
  7. Cudeńko. Szkoda, że nie można próbować przez monitor... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dożyjemy jeszcze takich czasów :D

      Usuń
  8. Mmm, pyszności! Takie serniki to ja mogę jeść przez okrągły rok :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności:) Serniczek zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  10. O matko - wspaniałości, cudowności, znowu coś fantastycznego ... sernik uwielbiam ... ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie ślicznie wyrośnięty. Muszę kiedyś zrobić sernik z kajmakiem, bo wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie mogę się napatrzyć na twoje wypieki, takie wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak już wspominałam nieraz, serniki darzę miłością niezmierną :) A ten Twój serniczek. Och, ach! Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tą miłością do serników to u mnie jest tak samo :D

      Usuń
  14. No i co ja mam Ci Sosna powiedzieć? No, mega :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Składniki dobrane są znakomicie! Zdjęcia sernika baardzo zachęca do zjedzenia...

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdecydowanie fantastyczny sernik! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  17. Już go zapiałam :DO ZROBIENIA. Serniki to moja słabość i właśnie temu sernikowi uległam (już ze zdjęcia). Obłędnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Poświąteczny Sosna kusi :-).

    OdpowiedzUsuń
  19. Sernik z kajmakiem to hit obok, którego nie da się przejść obojętnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bajeczny, piękny, urokliwy.. cudo!

    OdpowiedzUsuń
  21. o matko, wstep na twojego bloga powinien byc zaszyfrowany, na recepte czy cos, bo swira dostaje jak tu wpadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Serniki z kajmakiem lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Serniki, to moje słabe miejsce :D Uwielbiam je w każdej postaci, a Twój wygląda po prostu niesamowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam serniki! :) Twój prezentuje się bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Na serniczek zawsze znajdę miejsce w brzuszku :D mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to nie na jeden kawałek mam nadzieję :D

      Usuń
  26. Genialny sernik. Na sam widok robię się głodna;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie widać że jest świąteczny? Każdy Twój wypiek sprawiłby że miałabym w domu święto:) czy świąteczny czy nie- jestem pewna ze został zjedzony ze smakiem:) tylko pozazdrościć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojj, nawet nie wiesz jak mi miło :D
      Zgadza się, nie został ani kawałek po świętach :D

      Usuń
  28. Wspaniały sernik, wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  29. Jesteś zdumiewająco zdolny ,cudo.

    OdpowiedzUsuń
  30. Wszystko z kajmakiem biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  31. Trafiłeś idealnie w moje gusta! Zamawiam taki na jutro na zajęcia hihi :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Istna bomba kaloryczna, ale warta grzechu. Oj na jednym kawałku tego sernika by się nie skończyło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj warta, czasami można sobie pozwolić :D

      Usuń
  33. Sernik wygląda ślicznie i mam zamiar go dzisiaj zrobić :) Powiedz mi tylko, co daje takie wyciąganie sernika w trakcie pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daje to, że jego powierzchnia się wyrównuje i nie rośnie, więc później nie opada :)

      Usuń
    2. Sernik zrobiony! Był przepyszny, poszedł od razu cały bo goście dokładki wzięli :) Niedługo pojawi się na moim blogu jeśli pozwolisz :)

      Usuń
    3. Jasne, że pozwolę! Cieszę się :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl