iu

18 maja 2016

szarlotka, rabarbar, beza, kruszonka, gluten free


Sezon rabarbarowy w pełni. Już chyba każdy boger kulinarny przygotował przynajmniej jedno danie z jego wykorzystaniem. Teraz przyszła kolej na mnie. Oczywiście nie mogło być banalnie, więc postawiłem na klasyczne połączenie karmelizowanego rabarbaru i kruchego ciasta, ale nieco inaczej, bo dodałem go do szarlotki z karmelizowanymi jabłkami i bezą. Całość zwieńczyła moja ulubiona kruszonka, a żeby było jeszcze piękniej stworzyłem ciasto bezglutenowe! :) 

ciasto:
200 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki migdałowej
2 łyżki jogurtu naturalnego
200 g zimnego masła
80 g cukru pudru
1 żółtko

Piekarnik nastawić na 200ºC. Mąki przesiać do misy miksera. Dodać zimne masło i wyrabiać hakiem do powstania sypkiej kruszonki. Wbić żółtko, dodać jogurt i miksować do połączenia składników, a następnie zagnieść krótko w dłoniach. Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części. Dwie z nich zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Trzecią część ciasta zetrzeć na tarce lub wykleić kawałkami dno tortownicy o średnicy 20 cm i wysokości 10 cm. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut do złotego koloru. Wyjąć i wystudzić. Piekarnik nastawić na 180ºC W tym czasie przygotować jabłka i rabarbar.

nadzienie:
3-4 kwaśne jabłka średniej wielkości
2 łodygi rabarbaru
brązowy cukier
cynamon
masło

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i podzielić na ósemki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła. Dodać cynamon oraz brązowy cukier. Na rozgrzane masło ułożyć kawałki jabłek, oprószyć lekko cynamonem oraz brązowym cukrem i smażyć do momentu aż lekko zmiękną, ale zachowają kształt. Przełożyć na płaski talerz i pozostawić do wystudzenia. Rabarbar umyć, usunąć liście, posiekać  na grube kawałki i smażyć na powstałym z jabłek sosie aż lekko zmięknie. Odstawić do wystudzenia. Na wystudzony kruchy spód ułożyć karmelizowane jabłka. Na owoce zetrzeć jedną część zamrożonego, kruchego ciasta. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec ok. 30 minut. W tym czasie przygotować bezę. 

beza:
2 białka
120 g cukru

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim kawałki wystudzonego rabarbaru, następnie bezę, a na nią zetrzeć ostatnią część zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika na kolejne 30-40 minut i piec do złotego koloru. Upieczone ciasto pozostawić w formie na ok. 1-2 godziny. Zdjąć rant i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego! :)




128 komentarzy:

  1. Super, coraz bardziej kuszą mnie ciasta bezglutenowe :) połączenie szarlotki z rabarbarem brzmi bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja początkowo byłem sceptyczny do tych wypieków, ale z każdym kolejnym bardziej się do nich przekonuję. Chodzi przede wszystkim o użycie różnych mąk. Ja najczęściej zastępuję pszenną mąką kukurydzianą, która daje ciekawszą strukturę ciast :)

      Usuń
  2. Jabłka z rabarbarem smakują wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A mąkę migdałową można czymś zastąpić? Bo aktualnie nie mam na stanie...a wygląda super, zrobiłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast migdałowej zwiększ ilość kukurydzianej o tyle samo :)

      Usuń
  4. Nie mogłam przejść obojętnie obok tego wpisu, kiedy wyświetlił mi się na fb ;) Cudownie zaprezentowałeś tę szarlotkę na zdjęciach! A o smaku nawet boję się myśleć, bo dostałabym ślinotoku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej. Nawet nie wiesz jak mi miło, że udało się ściągnąć Ciebie tutaj jednym przepisem :D

      Usuń
  5. Jestem zachwycona :-) zabieram sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. coś wspaniałego, ile pyszności z jednym cieście:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? I wszystko tak dobrze ze sobą gra :D

      Usuń
  7. Piękna dekoracja, a i torcik zapowiada się niesamowicie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Strasznie piękniasta Szarlota.U mnie rabarbar niedostępny ,niestety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że już niedługo i do Ciebie zawita :D

      Usuń
  9. Racja, wczoraj gapilam sie w sklepie dluzsza chwile na rabarbar i z bolem zrezygnowalam bo dieta ... ale chyba zlamie zasady bo faktycznie sezon w pelni i nie wypada tak nic nie wstawic ;) Torcik przeeepiekny, podziwiam kazdy wypiek i te zdjecia .... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czemu zrezygnowałaś z kupna rabarbaru, przecież sam w sobie jest zdrowy :D

      Usuń
  10. czy Ty już masz swoją cukiernię???? !!!! Daj spróbować!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. I co Ty mi robisz?! Właśnie piję kawę w pracy i chętnie dopełniłabym ją kawałeczkiem takiego cuda! Boska szrlotka <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest idealna! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Starałem się jak mogłem, żeby taj było :D

      Usuń
  14. Proste przepisy sa najlepsze! Mega! Pysznie wygląda. I pewnie smakowało 😋😋😀

    OdpowiedzUsuń
  15. To musi być dobre :) inaczej być nie może, no po prostu nie może :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Szałowa!
    A ja właśnie szukam przepisu na bezglutenowe ciasto, o!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie!! Przepis mi znany (choć ja na mące pszennej robię) ale Ty oczywiście musiałeś zaskoczyć mnie formą ! Cudo!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda uroczo! Na pewno była przepyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie mogę się napatrzeć, wygląda bardzo apetycznie i uroczo.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wpadam na porcyjkę, a resztę biorę na wynos :D

    OdpowiedzUsuń
  21. To pierwsze zdjęcie jest czarujące! ;) Ciasto oszałamiające!

    OdpowiedzUsuń
  22. perfekcyjne ciacho i jakie wysokie! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Już cieknie mi ślinka! Załapię się na porcyjkę? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciacho wielkie, więc pewnie, że się załapiesz :D

      Usuń
  24. spód ciasta bardzo mi się podoba :) przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  25. Mniam! Mega apetyczne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, okazało się strzałem w dziesiątkę :D

      Usuń
  26. przybranie genialne:) fajnie, że "idziesz z duchem czasu" i uderzasz też w kubki smakowe glutenowych freaków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu nie można stać w miejscu. Trzeba iść do przodu, uczyć się nowych rzeczy i poszerzać swój repertuar :)

      Usuń
  27. Super! Bardzo lubię połączenie rabarbaru i jabłek :) Taka bezglutenowa słodycz zdecydowanie do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wow, z tą dekoracją wygląda wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Jej jaka piękna! Obok szarlotki nie przejdę obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Chyba muszę Ci spontanicznie wyznać miłość ;) Chcę to!

    OdpowiedzUsuń
  31. OMG! Cudo! Cos czuję że popełnię :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Cudo! Wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  33. No i czego chcieć więcej? Ta szarlotka ma wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kubek kawy jeszcze by się przydał :D

      Usuń
  34. Jak mus, to mus, zjem i bezglutenowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, zawsze możesz użyć mąki pszennej :D

      Usuń
  35. Ciasto wygląda cudownie dostojnie!

    OdpowiedzUsuń
  36. ehhh zjadłabym! może dodałaby mi energii której brak od dni kilku :P

    OdpowiedzUsuń
  37. Ale cudo. Pyszna propozycja na ciacho z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Znowu czarujesz... A ja szukam swojego starego zeszytu z przepisami w tym na obledne rabarbarowe w wersji ucieranej. Zycz mi powodzenia
    A ostatnio skusily mnie twoje rurki z kremem, jakbym tylko miala foremki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak znajdziesz przepis i okaże się sukcesem to koniecznie podziel się ze mną :D
      Co do rurek, foremki dostaniesz bez problemu na aukcjach internetowych za kilka złotych. Ja kupiłem je już jakiś czas temu w markecie :)

      Usuń
  39. Pychota! Niedawno piekłam takie samo ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie widziałem! Ale najśmieszniejsze jest to, że najpierw je wymyśliłem w głowie, upiekłem, zrobiłem sesję, zjadłem i dumny z siebie, że stworzyłem cudo, znalazłem to samo u Ciebie! To aż niewiarygodne, że wymyśliliśmy to samo, wręcz identyczne ciasto nie widząc go u siebie wcześniej :D

      Usuń
  40. Naked cake w Sosnowej odsłonie - szarlotka goła i wesoła. I cała w kwiatach :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Kolejne cudo które wyszło spod Twoich rąk

    OdpowiedzUsuń
  42. O jeżu miły....przeoczyłam ją...boska!!!

    OdpowiedzUsuń
  43. Ciacho jest obłędne.Słodko- kwaśne, kruche, po prostu przepyszne. Moje łasuchy pokochały je od pierwszego kęsa. Warto poświęcić na nie czas. Z ręką na sercu polecam.

    OdpowiedzUsuń
  44. Szarlotka, rabarbar i beza - niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Mega apetyczna konstrukcja!

    OdpowiedzUsuń
  46. Bardzo mi się podoba ten bezglutenowy zestaw mąk, nie omieszkam wypróbować przy kolejnej szarlotce :) Ciacho ma wszystko to co lubię, jabłka, rabarbar i bezę - wpasowałeś się w mój kulinarny gust co do milimetra :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę, że trafiłem tak celnie :D

      Usuń
  47. Idealne ciacho na Dzień Matki :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Powiem jak Kora w pewnym programie telewizyjnym: KOCHAM<, KOCHAM, KOCHAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kocham Cię a kochanie moje... Nanana :D

      Usuń
  49. Zajrzałam tutaj przypadkiem i jestem pod wrażeniem Twoich wypieków i deserów, to prawdziwe majstersztyki. Wyglądają przepięknie i smakują z pewnością równie dobrze jak wyglądają. Koniecznie muszę czegoś skosztować, na przykład tej szarlotki, bo uwielbiam rabarbar.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi gościć tu kolejną, nową osobę. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej i też zaczniesz coś pichcić. Trzymam kciuki :)

      Usuń

  50. Przepraszam, gdzie znajduje się Kraina Sosny, bo jeżeli podają tam takie pyszności, to ja chcę tam zamieszkać - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś podam adres, kiedy już będę miał swoją cukiernię :D

      Usuń
  51. Ciasto pod każdym względem perfekcyjne......pytanie czy masz jakiś patent na bezę? wielokrotnie próbowałam i niestety nie wychodzi, albo gumowa,albo spalona......obawiam się,że przy tak pracochłonnym cieście ta ostatnia faza może się nie udać a wtedy będę zrozpaczona......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście beza to trudny wypiek, jednak w tym przypadku to jest jedynie fragment reszty ciasta. Beza tutaj powinna być lekko chrupiąca i trochę ciągnąca. Rób bez obaw. Wyjdzie z pewnością :)

      Usuń
  52. To ciasto wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  53. A jakbym chciała zrobić wersję glutenową, to ile mąki i zamiast czego? Marta

    OdpowiedzUsuń
  54. Mąkę kukurydzianą oraz ziemniaczaną zamienić na pszenną :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl