iu

9 maja 2016

tort bezowy z kremem cytrynowym


Cześć Ptysie! Nie wiem czy wiecie, ale na FB są nas już 4 000! Nawet nie wiecie jak się cieszę. Mam nadzieję, że będzie nas jeszcze więcej :) Z tej okazji przygotowałem Wyśmienity tort bezowy z delikatnym kremem cytrynowym. Jednak, z racji tego, że nie wszyscy u mnie przepadają za klasycznym lemon curd, do przełożenia bezowych blatów przygotowałem dużo lżejszy i delikatniejszy krem, który okazał się strzałem w dziesiątkę. 
Nie dość, że na pięknej paterze, to jeszcze bezowy, dla Angie oczywiście :D

 P.s. lajkujcie, udostępniajcie, polecajcie, liczę na Was! :)

beza:
8 białek
50 g cukru pudru
350 g cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka cukier puder oraz cukier kryształ umieścić w dużej, szklanej misie i dokładnie wymieszać. Miskę z jej zawartością umieścić nad rondlem z lekko gotującą się wodą tak, aby miska nie dotykała dnem powierzchni wody. Mieszając powolnie rózgą podgrzewać całość do całkowitego rozpuszczenia cukru. Sprawdzać rozcierając białka między palcami. Kiedy masa będzie już gotowa, zdjąć miskę znad rondla i pozostawić na chwilę do przestudzenia. Następnie białka ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut do momentu aż masa znacznie ostygnie i zgęstnieje. Przed końcem ubijania dodać przesiana mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy uformować na papierze do pieczenia (2 blachy, na każdej po dwa blaty) 4 krążki o średnicy ok. 18 cm. Obie blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100ºC i suszyć ok. 2 - 2,5 godz. na termoobiegu. Po upływie całego czasu bezowe blaty pozostawić w zamkniętym piekarniku na ok. 30-40 minut. Następnie między drzwiczki piecyka włożyć drewnianą łyżkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

krem cytrynowy:
250 g mascarpone
400 ml kremówki 36%
5-6 łyżek cukru pudru
sok i skórka z 1 cytryny
żółty barwnik w proszku (opcjonalnie)

Kremówkę wymieszać dokładnie rózgą z barwnikiem i ubić prawie na sztywno. Zmienić końcówkę robota na mieszającą i miksując na najniższych obrotach dodawać mascarpone w 2-3 partiach. Na koniec wmieszać cukier puder oraz skórkę i sok z cytryny. Gotowym kremem przełożyć bezowe blaty. 

Smacznego! :)



112 komentarzy:

  1. na tego typu torcik mam chęć od dawna

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jaki cudny :) Pięknie by się z moją poranną kawką komponował ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny! Aż się napatrzeć nie mogę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo! Patrzę i płaczę bo zjeść nie mogę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiosenny :) śliczny.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Porywający! Kiedyś zrobiłam podobny, ale to Twojego to się nie umywa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mimo, że za cytrusowymi smakami w ciastach nie przepadamy to ten bezowy tort prezentuje się wybitnie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjnie wygląda :-) Muszę sobie taki koniecznie zrobić, bo połączenie słodkiej bezy i kremu cytrynowego brzmi idealnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, te smaki świetnie się uzupełniają :D

      Usuń
  9. Cudowny torcik :) Ja się boje bezowych wypieków..;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dedykacja jest? Jest. Patera jest? jest. Cudna beza jest? Jest. Wszystko się zgadza<3

    OdpowiedzUsuń
  11. Kusząco się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam krem cytrynowy i często go robię do tortów, ale z bezą go jeszcze nie łączyłam :-) spróbuję. Ciacho wygląda cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale robisz klasyczny lemon curd czy taki krem jak ja? :D

      Usuń
  13. To jest połączenie jak dla mnie idealne! Jak zawsze tort wygląda zachwycająco, ale najbardziej imponuje mi ten krem cytrynowy, który wydaje mi się być znakomitym deserem samym w sobie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, taki krem może świetnie sprawdzić się podany ze świeżymi i pokruszonymi, małymi bezami :)

      Usuń
  14. Jak zobaczyłam dziś ten WSPANIAŁY tort na fb i insta nie mogłam się napatrzeć:) Musiałam go zobaczyć i tutaj:) CUDOWNY i na pewno PRZEPYSZNY:):):):)
    pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej, nawet nie wiesz jak mi miło! Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  15. Bezowe torciki bardzo lubię. Uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepiękny i taki lekki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, torcik wyszedł mega lekki i przyjemny. Aż trudno było mu się oprzeć :D

      Usuń
  17. Mmmmm, wygląda niesamowicie - tak wiosennie i rześko! Cytryna i kwiatki u góry to był strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. tyle tłuszczyku a ja widząc te cytryny myślę tylko, że torcik musi być niesamowicie orzeźwiający!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jaki tłuszczyk, kochana? Samo zdrowie! Witamina C :D

      Usuń
  19. Chyba nie byłoby osoby, która nie skusiłaby się na kawałek, torcik jest wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  20. To chyba Twoje najpiękniejsze - smaczniejsze ciacho <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Póki co to chyba tak, ale mam nadzieję, że już niedługo będzie ich więcej :D

      Usuń
  21. Wygląda cudownie! Jako miłośniczka cytryny i kwaśnych smaków chętnie zjadłabym kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i zachęcam do pichcenia :D

      Usuń
  22. od razu skojarzyło mi się z latem! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Odpowiedzi
    1. Gdyby nie ona, nie byłoby patery, a jak patery to i ciacha :D

      Usuń
  24. Ależ cudeńko! Ten torcik jem oczami - wygląda bajecznie smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  25. No no no jak zwykle pięknie ubrany, że o smaku nie wspomnę;-) Pozdrawiam Kasia (kiedyś knifeandspoon) ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, okazał się niezwykle smakowity. Nie spodziewałem się, że aż tak :D

      Usuń
  26. Czarujesz swoimi wypiekami za kazdym razem ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Omniomniomniom! Podołam całemu, naprawdę, I DARE YOU - sprawdź mnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Kolejne arcydzieło :))) Bajeczny tort!

    OdpowiedzUsuń
  29. Rewelacyjny :)) Twoje wypieki są jak z najlepszej cukierni :)))

    OdpowiedzUsuń
  30. Wspaniały! Zjadłabym kawałeczek, na resztę bym patrzyła!

    OdpowiedzUsuń
  31. Piękny tort, idealnie majowy :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Podoba mi się ta wiosenna, kwiatowa dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ależ wygląda pięknie i wiosennie! :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Jak bezowy to dla mnie! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  35. Bajeczne smaki:) Cudna wiosenna prezentacja:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Jest naprawdę imponujący! ;) A dekoracja iście wiosenna!

    OdpowiedzUsuń
  37. Jak zwykle, mistrzostwo świata!

    OdpowiedzUsuń
  38. Tort wygląda mega apetycznie! Uwielbiam bezowe słodkości :).

    OdpowiedzUsuń
  39. Jadłabym! :) Wygląda przepięknie i smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  40. Chyba piękniej i apetyczniej być już nie mogło! :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Piękny! Chyba zrobię taki na dzień matki! :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Oddam wszystko za kawałek tego torciku! <3

    OdpowiedzUsuń
  43. musiał cudownie smakować, orzeźwiająca cytryna fantastycznie współgra z bezami, do tego tak radośnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Okazał się fenomenalny :D

      Usuń
  44. Tyle wspaniałych komentarzy. Ja tylko dodam od siebie... obłędny jest ten tort :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Wygląda obłednie.. MEGA...
    Nigdy nie robiłam bezy ale nie długo mamy urodziny to może się skuszę
    Jakie proporcje do 2 dużych blatów (może być z 8 białek)i ile i jak trzeba suszyć???

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl