iu

25 maja 2016

truskawkowa charlotte


Dziś mam dla Was przepis na charlotte, czyli ciasto niezwykle rozsławione przez blogerów kulinarnych. Wydawać by się mogło, że będzie idealne. I rzeczywiście. Charlotte robi wrażenie, jest ładna i smaczna. Jednak moim zdaniem brakuje jej bitej śmietany, która powinna znaleźć się pod owocami. Po drugie z biszkoptów warto zrobić również spód ciasta, co pozytywnie wpłynie na wrażenia organoleptyczne w trakcie konsumpcji. Jest to moje drugie podejście do tego deseru. Za pierwszym razem użyłem złych biszkoptów i kremówki 30%, przez którą mus wyszedł za rzadki (więcej przeczytacie w uwagach).

składniki:
500 g truskawek
250 g mascarpone
500 ml kremówki 36%
40-50 g cukru pudru
3 łyżki zimnej woda
3 łyżki żelatyny
17 podłużnych biszkoptów
2 łyżeczki esencji waniliowej
200 g kremówki 36% (do dekoracji)
+ kilka biszkoptów na spód ciasta 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty uciąć równo z jednej strony tak, aby mogły stać pionowo, a następnie ustawić je ciasno wewnątrz przygotowanej foremki jeden obok drugiego wypukłą częścią do zewnątrz. Na dnie ułożyć kilka pokruszonych biszkoptów, które stworzą spód ciasta. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Truskawki umieścić w rondlu i podgrzewać do wrzenia, a następnie gotować, do rozpadnięcia. Gotowe owoce zmiksować blenderem na gładko i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pestek. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie stopniowo mascarpone. Do napęczniałej żelatyny wlać mus truskawkowy i podgrzewać na średnim ogniu mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Mus połączony z żelatyną wlewać cienkim strumieniem do ubitego kremu, mieszając na najniższych obrotach. Dokładnie połączyć. Gotową masę przełożyć do przygotowanej foremki. Całość wstawić do lodówki aż dobrze stężeje (ok. 4 godziny). Przed podaniem udekorować śmietaną ubitą z kilkoma łyżkami cukru pudru, na wierzch ułożyć truskawki. 

Smacznego! :)

UWAGI:
W niektórych przepisach autorzy podają, aby użyć kremówki 30%, dzięki której mus będzie nieco lżejszy, ale jednocześnie rzadszy przez co może wylać się między biszkopty. Dlatego polecam użyć śmietanki 36%, która sama w sobie jest gęstsza i lepiej się ubija. Za pierwszym razem do wykonania ciasta użyłem podłużnych biszkoptów tzw. języczków z głębieniem po bokach (w pomarańczowym opakowaniu). Ich kształt spowodował to, że masa wypłynęła między szczelinami i zepsuła cały efekt. Do charlotte użyjcie podłużnych biszkoptów o prostych bokach. Nie są one zbyt smaczne w porównaniu z tymi pierwszymi (są twardsze i suche), ale dobrze trzymają się ciasta i nie tworzą szczelin.



136 komentarzy:

  1. Piękna Charlotte.....
    Hmm może dostanę na dzień mamy.... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląd ma faktycznie efektowny, a jakie proste do zrobienia! :) Chyba się skuszę i przetestuję w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od razu mam ochotę zrobić :D Piękna!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bajeczna! Prawdziwe niebo dla podniebienia :) <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przesłodko aczkolwiek jeszcze nigdy nie jadłyśmy tego deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez śmietany też robi wrażenie,cudna .

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle jestem pod wrażeniem ( co do bitej śmietany pod owocami jestem tego samego zdania i cieszę się, że masz odwagę wyrażać swoje zdanie, a nie tylko powielać achy i ochy).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ja lubię mieć wszystko dopracowane na tip top :D

      Usuń
  8. jak dla mnie idealna Charlotte :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W końcu są polskie świeże truskawki, a będzie ich coraz więcej, więc trzeba korzystać ile się da :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka konsystencja! I tak piękna dekoracja ;) Na dzień matki ciacho idealne, delikatne, kobiece :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, dlatego przygotowałem je na tą uroczystość :D

      Usuń
  11. Wygląda tak perfekcyjnie pięknie!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudownie! W przekroju po prostu obłędne! 😍

    OdpowiedzUsuń
  13. To czekaj teraz na moją;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A żebyś wiedziała, że czekam. Zrobimy ankietę, która lepsza ;D

      Usuń
  14. Podziwiam, po prostu perfekcja!!! Nie jest łatwo tak pięknie ją przygotować. Moja pierwsza próba była niezbyt nieudana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja pierwsza też okazała się klęską, ale za drugim razem byłem już mądrzejszy o to doświadczenie :D

      Usuń
  15. Uwielbiam truskawkową ale też i jagodową wersję tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że i inne wersje zrobię :D

      Usuń
  16. Wyszło niesamowicie! Efekt wręcz powalający :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszło Ci idealnie :) i ta ostrość..., warsztat godny pozazdroszczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo apetyczny deser. Jeszcze go nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że to się niedługo zmieni :D

      Usuń
  19. I jak tu się nie poślinić przed monitorem ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniale się prezentuję :-) z chęcią zrobię takie cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow, musi smakować wybornie :>

    OdpowiedzUsuń
  22. przyznam szczerze, że też popełniłam ten deser, ale również nie urzekł mnie do końca. Chociaż w Twoim wykonaniu urzeka absolutnie wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyjątkowo cudnie wygląda w Twoim wykonaniu :) Może w tym roku uda mi się zrobić swoją, ale na domowym biszkopcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki. Może i ja taką zrobię :D

      Usuń
  25. Jak w bajkowej krainie...obłędna!

    OdpowiedzUsuń
  26. po prostu się w niej zakochałam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Deser wygląda wspaniale i rzeczywiście - jakby brakowało spodu : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem zrobię ze spodem :D

      Usuń
  28. wygląda faktycznie- bajecznie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Proste składniki, a jaki wspaniały efekt! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda bardzo apetycznie, aż szkoda niszczyć takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jedzenia przyjemność jeszcze większa niż z patrzenia :D

      Usuń
  31. Piękna, piękne zdjęcia ... cudne.

    OdpowiedzUsuń
  32. Niezwykle apetyczna, prezentuje się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Jak to się do licha stało że ja dziś dopiero trafiłam na tego bloga?? :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Takie to ładne, że aż szkoda zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale z drugiej strony szkoda, żeby się zepsuło nie jedząc :D

      Usuń
  35. Kiedy zobaczyłam zdjęcie po przekrojeniu.Cudo, dech mi zaparlo. Pozdrawiam -:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Na razie zajadam się truskawkami solo, jak się już nacieszę takimi to z chęcią zrobię takie cudeńko :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi szkoda jeść ich solo i póki można to piekę ile się da :D

      Usuń
  37. cudowna! jutro będziemy zbierać pierwsze truskawki prosto z pola;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Nie lubię bitej śmietany więc ta wersja z musem bardzo mi pasuje:) Pięknie i pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nadal nie rozumiem jak można nie lubić bitej śmietany, zwłaszcza tej domowej :D

      Usuń
  39. Istne dzieło sztuki, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Nigdy nie robiłam, cudna ta Pani Charlotte!

    OdpowiedzUsuń
  41. Ależ pyszność, a i wygląda wytwornie !

    OdpowiedzUsuń
  42. Wygląda genialnie, ale mnie też brakuje dołu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem zrobię wersję deluxe :D

      Usuń
  43. Pięknie wygląda. Uwielbiam Twoje foto. 😋👌😊

    OdpowiedzUsuń
  44. Wygląda cudownie <3 Muszę sama Charlotte jakieś wyczarować w końcu :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Co tu dużo pisać... Pyszności jak zawsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Jak zwykle kusi wyglądem i dodatkowo truskawkami :))))

    OdpowiedzUsuń
  47. To taki niesamowicie elegancki deser... Podoba mi się szalenie :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Smakowite! To wydanie to moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń
  49. Wygląda wspaniale chyba dziś zrobię:D Zapraszam do siebie na skośny deser!: http://kuchnianasliwkowymszlaku.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  50. Świetny pomysł na deser z truskawkami. :-) Wygląda imponująco i bardzo kusząco. :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl