iu

13 maja 2016

truskawkowe tartaletki z czerwonym winem


Na piątek polecam Wam małe słodkości ponownie na kruchym cieście, ale tym razem z dużym i orzeźwiającym powiewem wiosny. Kruche korpusy tartaletek wypełniłem delikatnym musem truskawkowym, który dodatkowo wzbogaciłem warstwą galaretki. Na wierzchu znalazły się wyśmienite truskawki macerowane w czerwonym winie z delikatną nutą ziół. Niebo w gębie. Mówię Wam :)  

korpusy:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko


Mąkę i cukier puder przesiać do misy robota. Dodać zimne, posiekane masło i wyrabiać hakiem do powstania kruszonki. Wbić żółtko i mieszać do połączenia składników. Wyłączyć robota i zagnieść przez chwilę w dłoniach jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce ok. 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na równy placek, wycinać kółka o średnicy większej niż średnica foremki (10 cm) i wykładać nim blaszki lekko dociskając. Ciasto w foremkach przykryć arkuszami papieru do pieczenia, obciążyć fasolą i piec 15 minut w w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut do złotego koloru. Upieczone korpusy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

mus:
30 ml wody
150 g truskawek
100 ml kremówki 36%
50 ml słodkiego czerwonego wina 
2 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
1 łyżka miodu


Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, umieścić w rondlu z wodą, miodem oraz wanilią i gotować do rozpadnięcia się owoców. Otrzymany mus przetrzeć przez gęste sitko do drugiego rondelka, dodać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować do odparowania alkoholu. Do otrzymanej mieszanki dodać kremówkę i dobrze połączyć. Na koniec dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Jeśli nie będzie chciał się rozpuścić, lekko podgrzać miksturę. Gotowy mus przelać na wystudzone korpusy pozostawiając miejsce na galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia. 

truskawki:
50 ml słodkiego czerwonego wina 
ok. 200 g truskawek
4 łyżki cukru
50 ml wody


Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w plasterki. Wodę, cukier oraz wino umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać truskawki i gotować 2-3 minuty. Owoce wyjąć z garnuszka i odłożyć do wystudzenia. Z powstałego sosu przygotować galaretkę.

galaretka:
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżeczki zimnej wody
sos truskawkowy


Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Powstały sos truskawkowy zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Gotową galaretkę wylać ostrożnie, po jednej łyżce na stężały mus w kruchych spodach. Schłodzić do stężenia. Ciastka udekorować gotowanymi truskawkami. 

Smacznego! :)




99 komentarzy:

  1. Wierze na slowo, ze "niebo w gebie" :) Wygladaja oblednie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. W taki sposób to i do wina byśmy się mogły przekonać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze jak by ktoś zrobił...:-) Piękne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale jakie w środku kuszące, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobra, ale trzeciego będzie jeszcze pyszniej, prawda?;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, chyba nie masz wątpliwości :D

      Usuń
  6. Świetny pomysł z gotowaniem truskawek w winie. To coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłem w smaki :D

      Usuń
  7. Mam w spiżarni ostatnią butlę słodkiego wina winogronowego od wujka winiarza, "dojrzewającą" już kilka lat. Już wiem do czego ją wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo, świetne! Bardzo chętnie bym spróbowała. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po przekrojeniu okazało się że to cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, największe piękno kryje się w środku :D

      Usuń
  10. Wyglądają super! Tylko na dobre truskawki poczekam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi smakować obłędnie! Uwielbiam takie musy w połączeniu z bardziej wytrawnym ciastem <3 Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłem w gust :D

      Usuń
  12. Ach, jak pięknie musiały smakować:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypełnienie raczej nie dla mnie, ale zjadłabym taki korpus z bitą śmietaną i truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością przekonałabyś się do wnętrza ;D

      Usuń
  14. Pysznie podana truskawkowa słodkość :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne rozpoczęcie weekendu:) Prezentują się fantastycznie:)
    pozdrawiam weekendowo:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy zostawiłeś jedną dla mnie? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo mi się podoba dodatek czerwonego wina. Narobiłeś mi ogromnej ochoty na te cudeńka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zachęci Cię to wypieku takich :D

      Usuń
  18. mmm nareszcie truskawki! babeczki wglądają oszałamiająco, jak zwykle :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. są idealne, a te uwiecznione na zdjęciu kropelki soku... no rozkosz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak miło to słyszeć :D

      Usuń
  20. Witam,
    widzę, że tu jest aktywna Kraina Sosny. Przy ciasteczkach orzechowych dokonałam wpisu: "Anonimowy13 maja 2016 07:52
    Witam,
    ciasteczka wyszły pyszne tak samo jak ciasteczka czekoladowe i serniki, ale, tak jest jedno ale, wypadają mi orzeszki. Mocno je wcisnęłam i tak wypadły. Proszę podać pomysł jak Tobie nie wypadają?
    Pozdrawiam
    Viola
    Prosiłam o pomoc, niestety .............

    Korzystam z Pana przepisów, odpowiedź jest tylko, kiedy chwalę. Natomiast jak proszę o pomoc .................. wtedy nic.

    Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Viola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem w stanie śledzić komentarzy pod wszystkimi przepisami. Zwłaszcza tych, które publikowane były dawno temu. Wszystkich przepisów jest ponad 300! Poza tym zadawanie pytań odnośnie przepisów w komentarzach to nie jest najlepszy pomysł. Łatwiej skontaktować się ze mną mailowo (adres w zakładce KONTAKT) lub przez Fanpage na FB:https://www.facebook.com/Kraina-Sosny-569666553050009/

      Jeśli chodzi o wypadanie orzeszków, może warto posmarować ciasteczka roztrzepanym jajkiem (przed pieczeniem).

      Usuń
    2. Dziękuję

      Usuń
  21. I znów! :3 cuda u Ciebie :D pychota

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetne, nie można się im oprzeć zapewne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudo! Same pyszne składniki, muszą smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Hmmm...aż się rozmarzyłam nad ich smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Ile nadzieeeeeeeeniaaaaaaaa! :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. truskawki i się zakochałam <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudowne! Idealna grubość kruchego ciasta :>

    OdpowiedzUsuń
  28. Jaaaaj *.* cudowne! Naprawdę świetna robota! Jestem pod wielkim wrażeniem! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale się obśliniłam :P normalnie strach tu do Ciebie zaglądać, bo takie pyszności... ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. To czerwone wino baaardzo do mnie przemawia!
    Prezentacja jak zwykle idealna, smak na pewno też *_*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Jedno idzie w parze z drugim :D

      Usuń
  31. Brak mi słów do Twoich wypieków :) po prostu rewelacją :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Tartaletki wyglądają obłędnie!<3

    OdpowiedzUsuń
  33. Cudeńka:) Dopracowane w kazdym calu.Gdybym mieszkała po sasiedzku zrobiłabym włamanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przydałby się ktoś jeszcze do testowania smaku :D

      Usuń
  34. Z czerwonym winem ? Lubię to ! sasasasasasa :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo elegancko się prezentują, jak zwykle zresztą :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ale pięknie się prezentują. Zjadłabym taką tartaletkę w kilka chwil :D. Nie potrzebujesz czasami testera smaku :P. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie czemu nie? Kolejny tester smaku mile widziany :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl