iu

15 czerwca 2016

bezglutenowy pink velvet cake z truskawkami w winie


Tadam! Przed Wami moje kolejne słodkie dzieło z truskawkami. W pełni autorskie. Tak, wiem. Miałem zrobić przerwę od tych owoców, ale nie mogę się powstrzymać. Poza tym mam ostatnio taki kocioł, że nie mam nawet czasu na wymyślanie innych przepisów, czy pisanie postów. Jest piąta rano a ja publikuję kolejny przepis i zaraz mykam spać. Jednocześnie życząc Wam udanych wypieków! :) 


truskawki i marynata:
400 ml czerwonego wina (słodkiego lub wytrawnego)
400-450 g truskawek + do dekoracji
6 łyżki cukru
3 łyżki wody
goździki

Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na połówki, odstawić. Wodę oraz cukier umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania klarownego syropu. Następnie dodać goździki oraz wino, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu do 30 minut. Gotowy syrop przelać przez gęste sitko i pozostawić do wystudzenia. Przygotowane truskawki zalać wystudzoną marynatą i odstawić na 1 godzinę. 

syrop limonkowy:
3 limonki 
200 g cukru 
250 ml wody 
50 ml spirytusu 

Limonki sparzyć wrzątkiem, pokroić na cienkie plastry. W rondelku zagotować wodę z cukrem, wrzucić plasterki limonki i gotować przez 10-15 minut aż cytrusy staną się przezroczyste. Owoce wyjąć. Kiedy syrop zgęstnieje wyłączyć palnik i odstawić do wystudzenia. Do gotowego syropu dodać spirytus i połączyć. Gotową mieszanką nasączać biszkopty. 

biszkopt:
6 jajek
50 g masła
180 g cukru
120 g mąki kukurydzianej
110 g mąki ziemniaczanej
czerwony barwnik spożywczy

Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i odstawić. Białka wymieszać rózgą z barwnikiem i ubić na bardzo sztywno. Nadal miksując dodawać po jednej łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, a cukier się rozpuści, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć robota i przy pomocy szpatułki wmieszać delikatnie przesiane mąki. Na koniec dodać przestudzone masło i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w 180ºC przez 40-50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na ok. 30-40 minut, wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Podzielić na 5 równych blatów. Każdy z nich nasączyć przygotowanym syropem. Na każdym piętrze tortu układać połówki truskawek i przykrywać je warstwą kremu. Wierch tortu udekorować świeżymi owocami. Boki pozostawić surowe. 

krem:
600 g kremówki 36%
300 g mascarpone
5-6 łyżek cukru pudru
3-4 łyżeczki esencji waniliowej

Kremówkę ubić na sztywno. Zmienić końcówkę robota na mieszającą (w kształcie litery, u mnie A), dodawać stopniowo mascarpone i połączyć. Na koniec wmieszać cukier puder oraz wanilię. Gotowym kremem przykrywać truskawki. 

Smacznego! :)



138 komentarzy:

  1. Ale pięknie, kolorowo, smacznie.... bajkowo. Chciałabym zatopić zęby w tym pysznym cieście. Kwaskowaty smak syropu limonkowego połączony ze słodyczą truskawek.... to dopiero musi smakować. Jak zwykle zaskakujesz pomysłowością. Ale nie zaskakujesz efektem. Jest perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Krysiu, nawet nie wiesz jak mi miło :)

      Usuń
  2. Wyglada oblednie! Kawal (nie kawalek:) takiego ciasta i od razu dzien staje sie lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, a po dwóch jesteś już w niebie :D

      Usuń
  3. Prezentuje się bardzo smakowicie, a przepis to tylko potwierdza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałość, smakowitość, "owocowość" doskonałość - podziw za pracowitość i zarwaną noc po ciężkim dniu pracy. Z autopsji wiem, że czasem bywa trudno.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne ciasteczko, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, cudo! Myślę, że smakuje tak doskonale jak wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz rację to jest prawdziwe dzieło :D A w środku wygląda jeszcze apetyczniej :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Udekorowany tak pięknie, że aż szkoda pokroić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej kroić i jeść niż ma stać i się psuć ;D

      Usuń
  9. Bajeczny <3 Truskawki, delikatny biszkopt, syrop limonkowy i krem...mniam <3 Oj, kusi :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo kuszące,ale barwnik bym zamieniła na sok z buraka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wtedy pewnie wyszedłby zakalec, albo coś jeszcze gorszego :D

      Usuń
  11. Woow, jest niesamowity. Taki piętrowy tort robi niemałe wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś pięknego! Tylko jak Ty go pokroiłeś? Jesteś czarodziejem ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zawsze u Ciebie piękne, arcydzieło kulinarne, którego szkoda zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mam nadzieję, że kusi na tyle mocno, że nie da się nie zjeść :D

      Usuń
  14. Więcej pięter nie dało rady? Żartuję oczywiście ;) Na takie dzieło sztuki można tylko patrzeć i podziwiać... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No kilka by się jeszcze znalazło pewnie :D

      Usuń
  15. Dzieło sztuki, które chciało by się tylko podziwiać :). Barwo!

    OdpowiedzUsuń
  16. E tam ... nie będę piekła, wystarczy, że sobie popatrzę :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Tu się z Tobą nie zgodzę - jak jest sezon to należy korzystać ;) Ale jak znam życie to właśnie zimą przychodzą na myśl najlepsze truskawkowe (i generalnie - owocowe) koncepcje na ciasta. Teraz grzechem jest z nich nie korzystać! Zwłaszcza prezentując je w takiej okazałości jak robisz to Ty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jesienią i zimą budzi się największa kreatywność na ciasta z owocami, których wtedy nie ma :D

      Usuń
  18. Coś pięknego!!!
    Jesteś MISTRZEM!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pink Velvet brzmi wspaniale! Prześliczne ciasto:D

    OdpowiedzUsuń
  20. bajeczny i ukrojony po mistrzowsku :)

    OdpowiedzUsuń
  21. OMG, OMG, OMG, OMG! Sosna chwilę mnie nie było, ale nie przestajesz zachwycać ♥

    OdpowiedzUsuń
  22. Bajeczny! I te surowe brzegi - uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Tort wygląda po prostu bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam patrzeć na Twoje wypieki :) Dobrze, że nie muszę ich jeść, bo byłabym dwa razy szersza niż jestem ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja cudownie jest być młodym i móc chodzić spać o piątej rano!
    Tort wygląda fenomenalnie :) Truskawek nigdy dość ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie kwestia tego, że móc, tylko musieć. Taka praca :)

      Usuń
  26. Wygląda świetnie, ostatnio bardzo podobają mi się takie niby nie wykończone ciasta. Te brzegi bez kremu - super. pięknie ozdobiony tort :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem ich wielkim fanem. Mają w sobie to coś :D

      Usuń
  27. Cudowny :-) po prostu zachwyca, częstuje się duuużym kawałkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ślinotoku idzie dostać! Ja osobiście nigdy nie jadłam red velvet typu ciasta. Pink velvet tym bardziej. A nawet nigdy nie jadłam TAK PIĘKNEGO ciacha.. :(

    OdpowiedzUsuń
  29. Cudeńko.. uwielbiam oglądać Twoje małe Dzieła!

    OdpowiedzUsuń
  30. Wspaniały torcik ! Taki letni i mocno owocowy :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Po przekrojeniu wygląda nawet bardziej genialnie niż przed! Jesteś Mistrzem :D

    OdpowiedzUsuń
  32. To zajste dzieło - sztuki cukierniczej ;) mistrzostwo świata - jestem zachwycona ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Poproszę kawałek tego dzieła:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo kusząco i smakowicie wygląda. Wypieki z truskawkami chyba nigdy się nie znudzą.

    OdpowiedzUsuń
  35. Fantastyka! Napewno pyszny torcik był :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Cudo! Pięknie ozdobiony i pewnie przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ja też nie umiem się powstrzymać od używania truskawek w większości deserów, ile by ich nie było w sezonie, zawsze jest za mało. A truskawki z mascarpone to jedno z moich ukochanych połączeń. Mistrzowski tort :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam dokładnie tak samo. Nie ma to jak świeże owoce w sezonie :)

      Usuń
  38. prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Piękny to mało powiedziane! :D ahhhh ten róż..

    OdpowiedzUsuń
  40. Od truskawek to sobie odpoczniemy zimą, a teraz im więcej przepisów tym lepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie przygotuję jeszcze kilka przepisów z tymi owocami :D

      Usuń
  41. Tyle cudownych warstw i to zakrapianych ;-)

    OdpowiedzUsuń
  42. Obłędny, cudowny, przesliczny :))

    OdpowiedzUsuń
  43. Bardzo fajny blog z ciekawymi przepisami. Z pewnością przetestuje kilka z nich, które mnie zaciekawiły.

    OdpowiedzUsuń
  44. O boshe... jak to cudo pokroić? Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  45. I jak tu się oprzeć takiemu torcikowi? :D

    OdpowiedzUsuń
  46. super! Powinnam unikać glutenu, więc dla mnie bomba totalna!

    OdpowiedzUsuń
  47. jak z najlepszej cukierni,pycha !!

    OdpowiedzUsuń
  48. Odpowiedzi
    1. Myślę, że i tak byś się skusiła :D

      Usuń
  49. Arcydzieło! Aż żal kroić ;) Nieeee, jednak nie żal - ten smak jest zbyt wielką pokusą :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I takie podejście cieszy mnie najbardziej :D

      Usuń
  50. Cudo to mało powiedziane, to jest po prostu arcydzieło słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  51. Chyba umarłam i znalazłam się w truskawkowym niebie! <3 Prawdziwe cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem witam w moim słodkim, truskawkowym raju :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl