iu

1 czerwca 2016

czekoladowy tort z truskawkami w czerwonym winie (bezglutenowy)


Jeśli nie macie jeszcze prezentu z okazji dzisiejszego Dnia Dziecka, wychodzę naprzeciw Waszym troskom. Mam w zanadrzu przepis na tort, który co prawda zrobiłem już jakiś czas temu, ale myślę, że świetnie sprawdzi się również dziś. Zarówno dla małych jak i dla dużych dzieci, takich jak ja :D Jeśli szykujecie wersję dla maluchów pomińcie wino. To co? Do roboty! :)

biszkopt:
6 jajek
180 g cukru
50 g gorzkiego kakao
120 g mąki kukurydzianej
60 g mąki ziemniaczanej

Dno formy o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić suche). Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce). Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć robota i dodawać w 3-4 partiach przesiane mąki z kakao mieszając delikatnie szpatułką. Otrzymaną masę przełożyć do przygotowanej tortownicy. Biszkopt piec w 180ºC przez ok. 40 minut do suchego patyczka.  Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na ok. 30 minut, wyjąć z formy, odwrócić do góry spodem i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Podzielić na 3-4 blaty.

poncz:
200 ml wrzątku
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
3-4 łyżki rumu

Kawę oraz cukier zalać wrzątkiem. Zamieszać do rozpuszczenia cukru i odstawić do wystudzenia, dodać alkohol i wymieszać. Gotową mieszanką nasączać kolejno każdy biszkopt. 

truskawki i marynata:
300 ml czerwonego wina (słodkiego lub wytrawnego)
300-350 g truskawek + do dekoracji
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
goździki

Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na połówki, odstawić. Wodę oraz cukier umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania klarownego syropu. Następnie dodać goździki oraz wino, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu do 30 minut. Gotowy syrop przelać przez gęste sitko i pozostawić do wystudzenia. Przygotowane truskawki zalać wystudzoną marynatą i odstawić na 1 godzinę. 

krem do przełożenia:
200 g gorzkiej czekolady
400 g kremówki 36%
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Kremówkę umieścić w rondlu i cały czas mieszając podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i odstawić na ok. 2-3 minuty. Po tym czasie składniki wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymany krem odstawić do wystudzenia a następnie mocno schłodzić. Schłodzoną mieszankę ubić na sztywno, dodać mascarpone oraz cukier puder i dokładnie połączyć. Krem wstawić do lodówki na ok. 30 minut, a następnie przełożyć nim blaty. Na kremie układać marynowane truskawki. 

krem do dekoracji:
2 białka
130 g cukru
200 g miękkiego masła
4 łyżeczki kakao

Białka wbić do miski. Całość umieścić nad parą wodną i mieszać lekko rózgą. Kiedy białka zaczną cię ocieplać dodać cukier i nadal mieszać rózgą, aż cukier dobrze się rozpuści (sprawdzać między palcami). Jeśli białka będą zbyt ciepłe odstawić do przestudzenia. Następnie masę z białek przelać do misy miksera i ubijać przez ok. 10 minut. Do ubitych na sztywno białek dodawać po kawałku miękkiego masła. Kiedy krem będzie sprawiał wrażenie zważonego ubijać nadal do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowym kremem pokryć wierzch oraz boki tortu. Całość wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę aby krem stężał.  

polewa czekoladowa:
3 łyżki zimnej wody
75 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny
140 g masła
3 łyżki kakao

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzić. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników całość mieszać rózgą do ponownego połączenia mikstury. Otrzymaną glazurą polać schłodzone ciasto. 

Smacznego! :)



118 komentarzy:

  1. wspaniały!! a jaka kusząca polewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, jak zawsze u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki idealny tort, pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Matko i córko! Ale cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. yyyyyy Słów mi zabrakło.PERFEKCJA w każdym calu:) Zazdroszczę domownikom i sąsiadom;):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie był na zamówienie, więc nikt z wymienionych osób nie jadł :D

      Usuń
  6. oooo :o tort pycha, a ta polewa <3

    OdpowiedzUsuń
  7. To ile on ma warstw 3-4?
    Dla mnie bomba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam to chyba 3 blaty :D

      Usuń
  8. Truskawki i wino to dopiero duet :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj znamy takie dziecko, które właśnie z dodatku wina by się najbardziej ucieszyło :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda cudnie, a i z opisu smak musi być rewelacyjny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Matko i córko! Ale cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tort bardzo reprezentacyjny :) wybieram wersję dla starszych dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniamuśny! Zjadłabym z największą przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  14. Absolutnie obłędny!!! Częstuję się bez pytania:)

    OdpowiedzUsuń
  15. O tak! czerwone wino i gorzka czekolada. W dodatku bez glutenu, coś dla mnie. Poproszę taki na następne urodziny, albo nie! Lepiej na dzisiejszy Dzień Dziecka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda obłędnie, na pewno jest nieziemski w smaku

    OdpowiedzUsuń
  17. No, no, taki prezent na dzień dziecka, to ja rozumiem :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ukroisz mi kawałeczek...?
    Wygląda fenomenalnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O raaany! Genialnie wygląda i tak pięknie, prosto udekorowany!

    OdpowiedzUsuń
  20. Chciałabym umieć robić takie wspaniałe torty! Jest boski <3

    OdpowiedzUsuń
  21. prezentuje się naprawdę obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Szkoda, że wzrokiem nie można się najeść :(
    Ale nakarmiłam tym widokiem mój zmysł wzroku, przełykając ślinę.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja też sobie dziś upiekłam tort czekoladowy, tylko z innego przepisu. Następnym razem wypróbuje Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyjdzie równie dobry :)

      Usuń
  24. Oj tak! Bardzo mi się podoba. Sam widok niezwykle kusi ;) Torcik jak z bajki <3

    OdpowiedzUsuń
  25. jak to się mówi? fantastyczny przekrój:) ps faktycznie truskawkowe zatrzęsienie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co mam piec, mam taką ochotę na te truskawki :D

      Usuń
  26. mam urodziny w niedzielę... no chyba będzie idealny! <3 wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  27. ta polewa zdobyles moje podniebienie :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Wspaniały torcik :-) jesteś prawdziwym mistrzem słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Chyba się zakochałam... Ten tort w moim wykonaniu z całą pewnością nie wyglądałby tak cudownie, ale te Twoje zdjęcia naprawdę zachęcają do samodzielnego przygotowania takich cudów. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to mnie cieszy najbardziej. Mam nadzieję, że podejmiesz wyzwanie :)

      Usuń
  30. Zawsze kuszą ciasta ze spływającą czekoladą czy musem owocowym....

    OdpowiedzUsuń
  31. Taki tort to ja rozumiem. I piękny, okazały i nie mam wątpliwości ... pyszny. Sosna wracam po długiej przerwie i już napawam się Twoimi pięknymi zdjęciami i tym co prezentujesz. Już mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że wracasz, bo już myślałem, że przestałaś prowadzić bloga, ale widzę, że to tylko chwilowa przerwa :)

      Usuń
  32. Wodzisz na pokuszenie takim tortem, niedobry jesteś :D. Tort jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Cudo! Oczy się radują, a w ustach ślinotok :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Kolejna przepyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  35. wszystko mi się w tym torciku podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wyborowy :D Muszę wreszcie zrobić polewę na żelatynie, ciekawe jak się sprawdzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wizualnie idealnie. W smaku też niczego sobie :D

      Usuń
  37. Wygląda bosko! W sezonie truskawkowym nie może obyć się bez wypieków z nimi w roli głównej, bądź - dekoracyjnej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jestem tego samego zdania :D

      Usuń
  38. Obłęd! Czekolada plus truskawki to mój dream team! :D

    OdpowiedzUsuń
  39. tort jak zawsze zjawiskowy no i bez glutenu :-) ale dzisiaj emisja odcinka tvp z Twoim udziałem....
    Musze sobie zobaczyć ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak? Oglądałaś? Podobało się? :D

      Usuń
    2. No pewnie, że oglądałam. Super Ci poszło :-) Te gruszki gotowanie w winie pyszna sprawa ;-) Serdecznie pozdrawiam i czekam na kolejne programy z Twoim udziałem.

      Usuń
    3. Nawet nie wiesz jak się cieszę! :)
      Mam nadzieję, że będą kolejne :D

      Usuń
  40. Brak słów aby opisać to cudo !!! I już wiem jaki tort upieke na urodziny męża :-)

    OdpowiedzUsuń
  41. Smakowo trochę nie w moim guście, ale wizualnie bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  42. Co za boski widok, zarówno w całości, jak i po rozkrojeniu :D A jakie fajniuchne składniki: wino & rum - wiesz co dobre! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. Ze mną nie ma złych ciast :D

      Usuń
  43. ile to pysznych kalorii... :)

    P.S Też jestem na etapie truskawkowym (sesja mi w tym nie przeszkadza - ekhm chyba) i zachęcona Twoja ostatnią Charlotte - upiekłam Ladyfingers na własną wersję :) Zobaczymy jak to wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie mogę doczekać się efektu :D

      Usuń
  44. Pół tortu za jednym posiedzeniem bym wsunęła...jak nic !

    OdpowiedzUsuń
  45. Tort doskonały, ślinka cieknie do kolan :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Rozkosz! Domyślam się, że taki deser to czyste niebo *.*

    OdpowiedzUsuń
  47. Ejjj Kusicielu, nie ma takiej rzeczy na tym świecie, która by mnie od tego tortu odciągnęła, całkowicie zawładnął moimi zmysłami ;)

    OdpowiedzUsuń
  48. Cześć, na ile osób liczysz taki tort na blatach 18cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że na 10 osób powinien spokojnie wystarczyć bo jest dosyć wysoki :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl