iu

29 czerwca 2016

tarta z musem czekoladowym z awokado


Cześć, cześć! Spragnieni czekoladowej rozpusty w nieco bardziej zdrowym wydaniu? Z pomocą przychodzi przepis na dosyć nietypowy krem czekoladowy bez czekolady na bazie... awokado! Czekoladowy smak kremu zapewnia kakao, natomiast awokado nadaje niezwykle kremową, aksamitną  i delikatną konsystencję. A jak smakuje? Przekonajcie się sami! :)

nadzienie:
2 duże, dojrzałe awokado
60 g masła kokosowego
2 łyżki miodu
3 łyżki kakao

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować blenderem (żyrafą) na gładki i jednolity krem. Wstawić do lodówki i przygotować kruchy spód. 

spód:
1 żółtko
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
30 g wiórek kokosowych

Mąkę oraz cukier puder przesiać do misy robota, dodać wiórki oraz zimne masło i wyrabiać hakiem do momentu, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtko i mieszać do połączenia, a następnie szybko zagnieść ręką gładkie ciasto. Otrzymane ciasto schłodzić mocno w lodówce lub zamrażarce, a następnie rozwałkować na równy placek o grubości ok. 4-5 mm. Płat ciasta nawinąć ostrożnie na wałek oprószony mąką i przenieść na blaszkę do tarty o średnicy 20 cm. Docisnąć do ścianek formy, usunąć nadmiar i nakłuć widelcem. Ponownie wstawić do lodówki lub zamrażarki, a następnie wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec przez kolejne 15 minut do jasnozłotego koloru. Ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie wypełnić schłodzonym kremem. Tartę wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Podawać. 

Smacznego! :)




128 komentarzy:

  1. Kolor ciemny, głęboki, kryjący tajemnicę smaku. Już wyobrażam sobie jak musi obłędnie smakować Twoja tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Z takim nadzieniem zjem wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niesamowicie apetycznie, nie wiem czy na jednym kawałeczku by się skończyło ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś nie mogę się przekonać do awokado. Ale tradycyjnie u Ciebie wygląda obłędnie, więc kradnę kawałek ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że przekonasz się po tym cieście :D

      Usuń
  5. A ja awokado uwielbiam! Tylko takiego kremu jeszcze nie jadlam...koniecznie musze to zmienic ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam awokado, a w kremie odnajduje się zaskakująco dobrze :D

      Usuń
  6. Już czuję ten aromat czekolady...mniam :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię taki krem czekoladowy z awokado, chociaż robiłam bez masła kokosowego, musze spróbować Twojej wersji, bo zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Totalnie moje danie <3 AWOKADO I CZEKO = 16

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo tajemnicza tarta. Taka niespotykana. Apetycznie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No właśnie, jak smakuje? Wygląda cudnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przekonaj się sama. Ale mogę powiedzieć, że nie jest źle :D

      Usuń
  12. podoba mi się to nadzienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam! Uwielbiam czekoladowy krem z awokado! Tarta w sam raz dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj kusisz tą tartą, kusisz... :D. Już ją kocham za te awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten mus musi być cudowny w smaku :) Ostatnio dość często robimy czekoladowy krem z awokado :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, nie da się przejść obok niego obojętnie :D

      Usuń
  16. nie noo ja chyba zaprzestanę zaglądania na Twojego bloga, doslownie wszystko co masz bym zjadła ;):)

    OdpowiedzUsuń
  17. ulala.. co tuta się tworzy! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny pomysł na przemycenie zdrowego awokado :) porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię mus czekoladowy z awokado. Być może czasem trzeba się przekonać do tego smaku, ale ja byłam zakochana od razu. A w postaci takiej tarty to już obłęd :-).

    OdpowiedzUsuń
  20. robię mus z awokado i bardzo lubię:) Tarta cudnej urody!

    OdpowiedzUsuń
  21. Kusi strasznie ten mus z awokado. Wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Na pewno wypróbuję. Wygląda i brzmi super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę smacznego :D

      Usuń
    2. Coś czuję, że smakować będzie bardzo :)

      Usuń
  23. Oprócz świetnych i bardzo kuszących przepisów bardzo ładne zdjęcia. Jestem pod ogromnym wrażeniem!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Sosna, ty za bardzo usisz ! A ja po ciązy musze dbać o linię :P

    OdpowiedzUsuń
  25. I jak tu ograniczać słodycze? Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda niesamowicie! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Pysznie i w dodatku zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  28. Olaboga, co za tarta! :)))

    OdpowiedzUsuń
  29. Musze kiedyś przerobić tak awokado na taki pyszny kremik :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda przecudnie <3 na pewno tak też smakuje ;D

    OdpowiedzUsuń
  31. Robiłam już taki podobny mus kilka razy ale nie pomyślałam żeby go dodać na tarte... Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Właśnie takie smaki ostatnio za mną chodzą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to musisz upichcić taką tartę :D

      Usuń
  33. Perfekcja ! No i to połączenie smaków... Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wyglada super z pewnością tak samo smakuje :D
    Pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Bajeranckie to nadzienie z awokado! Co nowe ciacho, to coraz bardziej intrygujący pomysł zapodajesz :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Obłędna tarta, ależ bym taką zjadła !!!

    OdpowiedzUsuń
  37. Nie jestem przekonana jeszcze do awokado, ale moja mama byłaby zachwycona tym ciastem, bo uwielbia awokado ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Nie mogę oderwać wzroku od Twoich zdjęć:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Czekolada i awokado to połączenie idealne, prezentuje się bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Czekolada i awokado brzmi genialne! ^^

    OdpowiedzUsuń
  41. Wygląda po prostu obłędnie, mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  42. Wygląda obłędnie. Nic dodać nic ująć :D

    OdpowiedzUsuń
  43. jesteś niesamowity, wiesz o tym? :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Wygląda bardzo ciekawie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  45. każdy się zachwyca jakie fajne a ja po prostu się zachwyciłem i zrobiłem:) choć wypieki mi są strasznie obce:) wyszło bardzo dobre, akurat miałem konfiturę śliwkową więc dałem na połowie wyszło fajnie;) tylko ja mam problem z ciastem kruchym nie chce mi się rozwałkowywać kruszy się, czy to możliwe że to z powodu zbyt krótkiego leżenia w zamrażalniku??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć, ale najprawdopodobniej to właśnie zbyt krótkie chłodzenie może być tego przyczyną :)

      Usuń
  46. Jestem pod wielkim wrażeniem twoich wypieków :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl